Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vespasianus Titus elképesztő alagútja – az ókori római mérnöki csoda

Egy újabb ókori mérnöki bravúrra bukkantunk a törökországi Samandağ-ban, nevezetesen Vespasianus Titus elképesztő alagútjára.

 

Az alagutat eredetileg vízcsatornának építették az 1. században. Mára a csatorna kiszáradt, de azért még mindig megér egy misét.

 

Vespasianus császár uralkodása alatt Seleucia Pieria (Samandağ)– egy antiókhiai kikötőváros – római kormányzói a folyó eltereléséről döntöttek.

 

Az ókori Seleucia városának legalább kettő kikötője volt, de ezek folyamatosan eliszaposodtak.

 

Több római császár is parancsot adott a csatornák kiásására, hogy ezzel elejét vegye ennek a folyamatnak, de végül ez hiábavaló vállalkozásnak bizonyult.

 

Mivel a várost a hegyekből lezúduló áradások veszélyeztették, amit el is árasztották, ráadásul a kikötő is eliszaposodott, Vespasianus római császár parancsot adott egy hegyi alagút építéséhez, aminek a segítségével kikerülhető lett a kikötőt fenyegető áradat.

 

A légionáriusoknak, a tengerészeknek és a raboknak azt a parancsot adták, hogy vágjanak alagutat a nagyjából 1,4 kilométeres sziklába.

 

Vespasianus Titus alagútja a felszíni vízszintek meghatározásán alapuló, több részből és többféle hidraulikus teherbírásból álló rendszerből jött létre, ahogyan fokozatosan készült.

 

 

Az alagútról úgy tartják, hogy a római mérnöki tudomány csodája, mivel tömör sziklába vájták viszonylag rövid idő alatt. Emellett jó példa arra, hogy a rómaiak képesek voltak latba vetni találékonyságukat, amikor olyan problémával találták szembe magukat, mint amilyen az áradás.

 

 

Egy felirat tanúsága szerint a csatornát egészen Antonius Pius uralkodásáig (i.sz.138-161) nem sikerült befejezni. A felirat így szól: „Az isteni Vespasianus és az isteni Titus készítette.”

 

 

A felirat alsó szektorában ugyanakkor néhány görög betűt is találunk, amely nagy valószínűséggel a későbbi idők terméke.

 

Ha Törökországban jársz, tekintsd meg Vespasianus alagútját. Különösebb rongálódás nélkül maradt fenn.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/titustunnel.php#ixzz3EyGQonI1

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..