Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

10 kísérlet, amivel a mágiát és a természetfelettit használták fel a háborúk megnyerésére

Bárki, aki már végigült egy középkori történelemről szóló előadássorozatot, tudja, hogy volt idő, amikor az emberek hittek a mágia erejében, abban, hogy azt eszközként használhatják fel az ellenségek megsemmisítésére.

Végül az emberek rájöttek arra, hogy mennyire ostoba gondolatok is voltak ezek, s legvégül a csatatereken zajló mágia azokra a „majmokra” korlátozódott, akik a helyi parkban játszanak élő akciós szerepjátékot, és az egyetlen igazi mágiából hatékony közösülés-elleni varázslatot csinálnak.

 

Avagy legalábbis ezt gondolhatnánk. Íme, tíz valódi eset, amikor a modern kormányok megkísérelték hasznosítani a mágiát annak érdekében, hogy igazi háborúkat nyerjenek vele.

 

http://listverse.com/

 

 

10. John Mulholland és a CIA

 

A bűvészmutatvány menő meg minden, de sohasem gondolnánk, hogy egy olyan fickót, mint Penn Jillette, tanácsadóként alkalmazna a világ egyik leghatalmasabb szervezete. Természetesen, amikor a CIA-ről beszélünk, akkor minden lehetséges. Ezért a hidegháború alatt, a CIA felbérelte John Mulholland illuzionistát azért, hogy egy olyan hivatalos kézikönyvet írjon, amiben majd ugyanazokat a gyakorlatokat tanítja, amely bűvészmutatványokat a műsoraiban használt.

 

„A fortélyosság és a megtévesztés hivatalos CIA kézikönyvének” nevezett útmutató a félrevezetést és a rejtett rekeszek használatát tanította meg az ügynököknek, valamint az olyan rejtett jelek alkalmazását, mint például, hogyan legyen megkötve egy cipő, amikor a terepen dolgoztak.

Természetesen a CIA-t nem érdekelte, hogy sok csodálatot zsebeljen be a tömegtől, sokkal inkább az foglalkoztatta, miként tud diszkréten valamit a pohárba csúsztatva, embereket bedrogozni. Gondoljunk csak arra, hogy ez ugyanaz a CIA, amelyik megpróbált LSD-t használni elme-kontroll célra; szemmel láthatólag minden szabad préda volt ezeknek az elmebetegeknek.

 

http://listverse.com/

 

9. Mexikó, drog és vudu

 

Ez némiképp más, mivel ez nem egy hagyományos értelemben vett háborúról szól, hanem sokkal inkább egy úgynevezett „drog elleni háborúról”. Ebben a különös háborúban elképesztően sok halálos áldozat volt, legalább részben, mivel a csatamező Mexikó. Az amerikai-mexikói határon vívott ütközet a világon jelenleg is folyamatban lévő legvéresebb „háborús” csapásaiknak egyike, olyan drogkartellek bevonásával, amelyek riasztó arányban oltják ki az életet. Ezért a mexikói tisztviselők elhatározták, hogy egy kicsit újszerű gondolkodásmódhoz folyamodnak.

 

Kimondottan a vuduhoz fordultak. 2010-ben a Tijuana-i rendőrség annyira tanácstalan volt a tekintetben, hogy miként is vehetné fel a drogkartellek elleni harcot – s annyira féltette a rendőrei életét –, hogy rituális állatáldozat bemutatáshoz folyamodott, hogy megfordítsa a dolgok menetét. A vudu mágia alkalmazására tett kísérlet részeként a papok csirkéket öltek telihold idején és védelmi varázslat gyanánt vérrel mázolták be a rendőrséget. Néhány rendőr úgy gondolta, hogy ez működik, mondván, míg a fegyverek és páncélok hatástalanok, addig a hit soha nem vall kudarcot. Ez még akkor is így van, ha ez a hit a csirkefejek levágásán és a szellemek segítségül hívásán alapszik.

 

http://listverse.com/

 

8. Houdini, a kém

 

Míg ezen a listán szereplő többi bejegyzés mind jól dokumentált, addig ennél rögtön a legelején elmondjuk, hogy nincsenek olyan hivatalos feljegyzések, melyek szerint Harry Houdini valaha is kémként dolgozott volna. Azonban, egy 2006-ban kiadott életrajz azt állítja, hogy az évek során több mint 700 ezer oldalnyi összegyűjtött információ felhasználásával írták, s minden jel arra az állítólagos tényre mutat, miszerint a történelem leghíresebb bűvésze kém volt és időként a Scotland Yard és az amerikai kormány szolgálatába szegődött.

 

A könyv azt állítja, hogy Houdini szorosan együttműködött William Melville, brit kémmel, aki a Scotland Yard alkalmazásában állt ugyanakkor, amikor Houdini állítólag segítette őket. Úgy tűnik, hogy Houdini felhasználhatta a ténykedését arra, hogy fedezze a titkos információk összegyűjtését célzó világkörüli utazásait a bűnüldöző szervek érdekében, beleértve a titkosszolgálati szerveket mind Nagy-Britanniában, mind az Egyesült Államokban.

 

http://listverse.com/

 

7. Nagy-Britannia és a hamis horoszkóp

 

Úgy tűnik, mintha a második világháború egy kiszámíthatatlan időszak lett volna a katonai stratégiák szempontjából. Figyelembe véve, hogy mennyi mágikus trükkel megspékelt cselszövésre/tervre került sor, visszatekintve, azt a benyomást kelti, mintha végül is lehetett volna valami azokban az Indiana Jones filmekben. Ez részben annak a ténynek köszönthető, hogy Hitler és a nácik az okkultizmus megszállottjai voltak, s erősen hittek az asztrológiai elemzések hitelességében.

 

A britek ezt nagyon jól tudták, s felfogadtak egy Louis de Wohl nevű asztrológust, hogy hamis horoszkópokat készítsen a nácikat félrevezetendő, és hogy bepillantást nyerjenek a gondolkodásmódjukba. Maga Churchill küldte de Wohl-t Amerikába azzal a céllal, hogy meggyőzze az Egyesült Államokat a háborúhoz való csatlakozásáról, azonban Pearl Harbort követően a szolgálatai tárgytalanná váltak.

 

A nyilvánosságra hozott dokumentumok azt bizonyítják, hogy az MI5 később sajnálta az ebbe fektetett energiát, mert rájöttek, hogy tele volt marhasággal. Tekintettel arra, hogy őt pontosan arra bérelték fel, hogy elsődlegesen ilyet – halandzsát – találjon ki, egy kissé sokkoló, hogy Nagy-Britannia legjobb kémeinek oly sokáig tartott ezt maguktól megoldani.

 

http://listverse.com/

 

6. Nagy-Britannia pszichikus védelme

 

Ha belegondolunk, akkor van annak értelme, hogy a britek valaha részt vettek a természetfeletti üzelmekben, tekintettel arra, hogy szabad bejárásuk van a Mágiaügyi Minisztériumba és a varázslóiskolákba. Vagy az Harry Potter volt?

 

Nos, kiderült, hogy a brit kormány ezt az egész „mágiaügyet” sokkalta komolyabban veszi, mint hittük. 2002-ben a Honvédelmi Minisztérium elvégzett egy vizsgálatot, hogy eldöntse, vajon a katonákat ki lehet-e képezni médiumokká. A cél az volt, hogy a pszichikus katonákat tömegpusztító fegyverek vagy akár magának Bin Laden-nek a megtalálására használnák fel. Ha az Egyesült Királyságból származol, akkor tartsd szem előtt, hogy akkoriban alighanem veled fizettették meg az adókat.

 

A World Trade Center-t ért támadást és Osama Bin Laden első számú közellenséggé tételét követően, a minisztérium megpróbált „igazi” médiumokat felbérelni a teszteken való részvételhez.

Talán mert nem szerették volna, ha csalóknak kiáltják ki őket – amik nagy valószínűséggel, de ezt ők elutasítják –, szóval néhány normális ember úgy döntött, hogy kihasználja a tervet és könnyű pénzhez jut a kutatásban való részvétellel. Gyorsan bebizonyították, amit mindannyian megsaccolhattunk volna: egyikük sem volt jobban „médium”, mint egy rozsdás kilincs.

 

http://listverse.com/

 

5. Jean Eugene Robert-Houdin elfojtott egy lázadást

 

Jean Eugene Robert-Houdin minden idők egyik leglegendásabb illuzionistája. Ha arra gondolunk, hogy a neve ismerősen csenghet, akkor ez minden bizonnyal annak a ténynek köszönhető, hogy egy Erik Weisz nevű budapesti, feltörekvő szabaduló művész úgy bálványozta ezt az embert, hogy ő ihlette Harry Houdini színpadi nevét. Ezért hívatta Robert-Houdint 1856-ban III. Napóleon és küldte őt Francia-Algériába, hogy szolgálja a hazáját – ó, tudod –, hogy mágikus trükkökkel akadályozzon meg egy forradalmat.

 

Kiderült, hogy volt néhány algériai bajkeverő Remete, akik az állították, hogy „varázslók”, s az átlaglakosság befolyásolására használták fel a mágus-színészek látványos előadásait. Ez éppen akkoriban történt, amikor III. Napóleon – érezvén, hogy Algéria a forradalom küszöbén áll, ugyanakkor könnyen irányítható – elhatározta, hogy tűzoltáshoz tüzet fog használni. Saját emlékiratai szerint, Robert-Houdint azért küldték el Algériába, hogy egy előadássorozatot rendezzen, s gondoskodjon arról, hogy a legnagyobb forradalmat tervező Remeték jelen legyenek és lássák ezt a nagy „francia varázslót”, akiről csak feltételezhetjük, hogy még csak dunsztja sem lehetett a kviddicsről.

(A kviddics, avagy a quidditch egy fiktív sportág, amely J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában létezik.)

 

http://listverse.com/

 

4. Náci kutatás a Szent Grál nyomában

 

Nos, mivel már említést tettünk Indiana Jones-ról és a nácik okkultizmus iránti megszállottságáról, miért nem vetjük bele magunkat rögvest egy tényleges Indy kalandba, és tudjál róla, hogy igen, oly mértékben, hogy ez egy valódi eseten alapul?  Oké, szóval, lehet, hogy a nácik sohasem találkoztak egy örökifjú lovaggal, illetve sosem harcoltak Harrison Forddal, viszont úgy tűnik, hogy tényleg a Szent Grál után kutattak, más egyéb vallási műtárgyak mellett. A Szent Grál után folyó nyomozás olyannyira fontos volt a nácik számára, hogy Heinrich Himmler személyesen vezette a kutatást.

 

Himmler, az SS vezetője, hitte sok más magas rangú náci vezetővel egyetemben, hogy Jézus Krisztus valójában nem volt zsidó, hanem árja volt. Továbbá abban is hitt, hogy Jézus kelyhének megtalálása természetfeletti lénnyé fogja tenni őt, valamint képessé arra, hogy megnyerhesse a háborút Németországnak.

Himmler és a nácik hittek abban, hogy a Grál útját egy spanyolországi kolostorig követték nyomon, mivel néhány ősi népfal homályosan utal valamire, amit akár egy életet adó pohárként is lehetet magyarázni. Legalábbis így lehetett értelmezni, ha komplett bolondok vagyunk, s pontosan ez vezette Himmlert oda, ahol kiderülhetett, hogy ez egy teljes mértékben hiábavaló próbálkozás.

 

http://listverse.com/

 

3. Szovjet pszichokinézis

 

A második világháborúról és a hidegháborúról szóló mindegyik vizsgálat végül oda lyukad ki, hogy néhány kormányzati személy és katona egy kissé flúgos volt – valószínűleg a győzelmi megszállottságuk miatt. Ezért láttunk sok hasonló bizarr tervet, részben a nácik, részben a szövetségesek részéről, s ezért is termelt a hidegháború ugyancsak furcsa, az ismeretlen kihasználására tett kísérleteket. Mind az amerikaiak, mind a szovjetek megkísérelték kihasználni az elme erejét, de mindegyik más és más céllal tette ezt. Majd ki fogunk térni egy percre az amerikaiak kísérletére is. De ezúttal beszélgessünk a szovjetek pszichokinézis felhasználásra irányuló kísérleteiről.

 

A szovjetek olyannyira komolyan készültek az elme hatalmának kiaknázására, hogy a pszichokinézis voltaképpen felhasználható volt a Leningrádi Állami Egyetem Agykutató Intézetében végzett vizsgálat számára. Mindent számításba véve, a szovjeteket már az 1920-as évektől fogva érdekelte a telepátia és a pszichokinézis, főleg azért, mert a gondolatok útján történő kommunikáció olcsóbb volt, mint a drága rádió felszerelés megvásárlása. Ez volt az egyik fő oka annak, ami miatt abban reménykedtek, hogy katonáikat pszichokinézis-kiképzésben részesítik. S ez olyannyira így volt, hogy azok talán még interkontinentális ballisztikus rakétákat is el tudtak téríteni pusztán az elméjük erejével – mivel a tényleges védelmi rendszer is sok rubelbe került.

 

http://listverse.com/

 

2. Jasper Maskelyne és a Szuezi-csatorna

 

A háború megnyerésére tett mágikus segítség leghíresebb esete Jasper Maskelyne-é volt, aki számtalan módon segítette a szövetségeseket a második világháború alatt. Maskelyne hőstettei jól dokumentáltak, annyira abszurdak, mégis félelmetesek, hogy a szolgálatáról szóló, a Háború varázslója című, életrajzon alapuló mozifilmmel már régóta vajúdnak. Maskelyne egyik esete, amelynek során segítséget nyújtott a szövetségeseknek, az Álcázás Terv volt. Az Álcázás Terv az volt, mint aminek hallatszik: a nácik megtévesztésére és a háború megnyerése tett erőfeszítés.

 

Maskelyne talán a legijesztőbb feladatot vállalta el ebben a projektben: a Szuezi-csatorna elrejtését. Ez nem pont olyan, mint egy szalámit eldugni – vagy akár egy tankot, ami azt illeti –, mégis Maskelyne megtalálta ennek a kivitelezési módját. Miután 1940-ben belépett a Királyi Mérnökséghez, egy „reflektorként” ismert eszközt is felhasznált, hogy a Szuezi-csatornát látszólag eltűntesse, összezavarva ezzel a német bombázókat. Ezek a fényszórók forogtak és elvakító kúpalakú mintázatokat állítottak elő, amelyek mérföldeket íveltek át, lehetetlenné téve ezzel, hogy bárki is észrevehesse a csatornát a magasból.

 

http://listverse.com/

 

1. Az amerikai Csillagkapu Projekt

 

Amikor először meglátjuk a Csillagkapu Projekt nevét, akkor valószínűleg izgalomba jövünk és elképzeljük, hogy ez egy hatalmas kör, amely más világokba juttat minket, éppen úgy, ahogyan a mozifilmben és az azonos című tévésorozatban. Nos, utáljuk kipukkasztani a buborékainkat, viszont nem teljesen erről szólt a Csillagkapu Projekt. Nem, a Csillagkapu Projekt arról a hidegháborús, elme feletti hatalommal kapcsolatos dologról szólt, amire már utaltam korábban.  Konkrétan, az Egyesült Államok esetében: ez a távolbalátás. Lehet, hogy már van tudomásunk erről anélkül, hogy felfogtuk volna. Hallottál már valaha a Kecskéket bámuló emberek című filmről? Ha igen, nos, akkor már ismerős lehet a Csillagkapu Projekt és a távolbalátás.

 

A Csillagkapu Projektre a hidegháború vége felé került sor és a Pentagon több mint 20 millió dollárt költött rá. A távolbalátás viszont sokkal inkább az, aminek hangzik: ez egy arra tett kísérlet, hogy az eleme erejének a felhasználásával távoli dolgokat érzékeljünk, és igen, és ez egy olyan dolog, amire az Egyesült Államok kormánya tulajdonképpen éveken keresztül állami pénzeket fordított.

 

John Alexander ezredes, aki a Különleges Erőknél szolgált Vietnámban, láthatóan évtizedeken át igyekezett az Egyesült Államokat rávenni arra, hogy annyi távolbalátást alkalmazzon, amennyit csak lehetséges, s végül minden jel szerint megtörte őket.

 

Forrás: http://listverse.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..