Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

10 ősi hely, amit okvetlenül látnod kell

Szó szerint több ezer olyan látványos, ősi hely található világszerte szétszórva, amelyeket természetszerűleg lehetetlenség egyesével felkeresni. Ezért itt kiemeltünk tíz olyan egyedülálló és lenyűgöző helyszínt, amelyek megérnek egy misét vagy legalábbis azt, hogy olvassunk róluk. Szándékosan nem a legismertebbek közül mazsoláztunk, mint amilyen az egyiptomi Nagy Piramis, Stonehenge, a Machu Picchu vagy más hasonlók, mivel inkább olyan hihetetlen helyekre szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek viszonylag kisebb érdeklődésre tartanak számot, azonban semmivel sem kisebb jelentőségűek.

 

Sigiriya ősi sziklája – Sri Lanka

 

http://www.ancient-origins.net

 

Sigiriya egy olyan ősi város – a kiemelt képen látható –, amely egy hatalmas megalit tetejére épült, mely 200 méterrel magasodik a környező táj fölé. Fekvését tekintve a Sri Lanka Központi Tartományának Matale Kerületében helyezkedik el eldugva és mindig is ámulatba ejtette a helyszínre látogatókat régre nyúló és színes történelmével. Egyértelmű bizonyíték van arra nézve, hogy számos, a közelében található sziklás menedéket és barlangot buddhista szerzetesek és aszkéták vettek birtokba már a Kr.e. 3. századtól. Mindazonáltal, Sigiriya leghíresebb korszaka az 5. század beköszöntével vette kezdetét, amikor palotává, erőddé és mesés kertté alakította át Kashyapa (Kassapa) király. 1982-ben a kulturális világörökség részévé nyilvánították, Sigiriya továbbra is kutatások, tanulmányok és spekulációk színtere, melynek során a szakértők megkísérlik leleplezni a történelmi területet leplező rejtélyt és enigmát.

 

Hal Saflieni Sírbolt – Málta

 

http://www.ancient-origins.net

 

A máltai Hal Saflieni sírbolt az UNESCO Világörökség részét képezi, s úgy vélik, hogy a legidősebb történelem előtti föld alatti templom a világon. A föld alatti építményt rejtély lengi be, a megnyújtott koponyák felfedezésétől kezdődően a paranormális jelenségekről szóló beszámolókig, továbbá a föld alatti kamrákban tapasztalható, egyedülálló akusztikai adottságai miatt. A Hal Saflieni sírbolt kivételes, történelem előtti jelentőségű kulturális sajátosságokkal rendelkezik, megközelítőleg 5000 évre nyúlik vissza és a bronzkori föld alatti építészet egyetlen ismert példája. A „labirintus”, mert gyakorta hívják így, egy sor elliptikus kamrából és három szinten, változó jelentőséggel bíró üregekből áll, amelyekbe a belépést különféle folyósok teszik lehetővé. A fő termeket kupolás boltozat, a korabeli földfelszíni épületek kapuzatai és ablakai ihlette álfülkék kifinomult struktúrái teszik egyedivé.

 

A hihetetlen Senegambian-i kőkörök – Szenegál és Gambia

 

http://www.ancient-origins.net

 

Az egész világtörténelem folyamán az emberiség szenvedélyesen rajongott a megkapó emlékművek létrehozásáért. Nagyon gyakran ezt valami olyasminek a megépítésével érte el, ami a legszélesebb, a legnagyobb és a legdrágább stb. a világon. Mindamellett néhány kevésbé impozáns műemlék, melyek ritkán kaptak ugyanilyen figyelmet, szintén a remek építészeti és technológiai teljesítőképességet dicséri. Vegyük például a Senegambian-i kőköröket. A köröket alkotó kövek átlagos magassága külön-külön 2 méter, míg tömegük eléri a 7 tonnát. Jóllehet nem oly hatalmasak, mint amilyenek az angliai Stonehenge-et, illetve az egyiptomi Nagy Piramist alkotják, a Senegambian-i kőkörök hihetetlen sajátossága az, hogy több mint 1000 van belőlük a területen elszórva egy 100km X 350 km méretű területen. Nos, ez igazán figyelemreméltó teljesítmény.

 

Az Ain Dara Templom és az Istenek óriási lábnyomai – Szíria

 

http://www.ancient-origins.net

 

Ain Dara egy kis falucska a szíriai Aleppo északnyugati részén, amely valósággal bővelkedik a figyelemreméltó építményekben, mint amilyen Ain Dara Temploma, amely a településtől pont nyugatra fekszik. Ezt a templomot 1955-ben fedezték fel, amikor egy kolosszális bazalt oroszlánra bukkantak – valójában merő véletlenségből –, s ez vezetett a terep kiterjedt feltáráshoz. Ain Dara Temploma egy vaskori szír-hettita templom, amit bazalt tömbök szegélyeznek, melyekbe oroszlánokat, szfinxeket és mitikus teremtményeket véstek. Ain Dara Templomának legérdekesebb jellegzetességei közé tartoznak azok a hatalmas lábnyomok, amelyeket a templom padozatába faragtak/mélyesztettek. Néhány tudós azt feltételezi, hogy állati lenyomatok, míg mások azzal jönnek elő, hogy az istenek lábnyomait ábrázolják. A legelterjedtebb nézet szerint egy helyi istenség ikonikus megjelenési formája, amit azért véstek oda, hogy megmutathassák az istenség jelenlétét, amint betoppan a templomba és a belső szentélyben található trón felé megy.

 

A pompázatos Ellora barlangok – India

 

http://www.ancient-origins.net

 

Ellora India Maharashtra államában, Aurangabadtól nem messze fekszik. Ez a térség 34 kolostornak és templomnak ad otthont, melyek több mint kettő kilométer hosszan terülnek el. Ezeket az építményeket egy magas bazalt sziklafalba vájták elképesztő szaktudással. Nem csak az Ellora komplexum páratlan művészeti alkotás és technológiai tett, hanem a buddhizmusnak, a hinduizmusnak és a dzsainizmusnak emelt szentélyeivel a tolerancia szellemiségét mintázza, amely az ősi India jellegzetessége. Nem tisztázott, hogy mikor készültek a barlangok, illetve Kr.e. 200 és Kr. u, 1000 közé helyezik a becslések. A legrégebbi barlangok a szikla déli oldalán találhatók és buddhista eredetűek. Azt állították, hogy Kr.u. 5-7. században épültek, akkortájt, amikor a mahajána-buddhizmus virágzott.

 

A Nagy Kígyó Mound (Sírdomb) Ohioban – USA

 

http://www.ancient-origins.net

 

A Nagy Kígyó Sírhalom egy 1300 láb hosszúságú és három láb magasságú történelemelőtti képmás sírhalom, amely az Ohio-i Adams Megyei Ohio Brush Creek mentén lévő kráter platóján helyezkedik el. Ez a legnagyobb fennmaradt történelem előtti mound a világon. Egy tekergőző kígyóra emlékeztetve a moundot rejtélyek és viták övezik. A több mint egy évszázados kutatás dacára semmilyen meggyőző bizonyíték nincs arra nézve, hogy mit ábrázol, mikor építették, illetve mi volt a tényleges rendeltetése, jóllehet különféle csillagászati összefüggés arra utal, hogy esetleg naptárféleségként funkcionálhatott. A Kígyó Mound követi annak a terepnek a kanyarulatát, amelyen nyugszik, és egy olyan feje van, amely a patak feletti szikla felé közelít. Több mint 800 lábon keresztül előre-hátra kanyarog és hét különböző kanyarulatot vet, mígnem egy hármas csavarodású farokban nem végződik. A kígyófejnek egy olyan 120 láb hosszúságú, üreges, ovális tereptárgy keleti vége köré kiterjedő nyitott szája van, amit gyakran tojásnak néznek, bár más értelmezések szerint a Nap, egy béka teste vagy csupán egy terasz maradványa. A képmástól nyugatra egy háromszög alakú sírhalom található, mely az alapjainál és a hosszanti tengelyénél nagyjából 32 láb. A Kígyó Moundról úgy vélik, hogy egy időben alakították ki egy anyagból és hamuból álló rétegből, amit kövekkel erősítettek meg.

 

Kappadókia sziklaházai és föld alatti városai – Törökország

 

http://www.ancient-origins.net

 

Kappadókia térsége Törökország középső részén terül el és a világ egyik leglátványosabb tájának ad otthont: mély völgyek és magas sziklaformációkban kialakított olyan házakkal, kápolnákkal, sírokkal, templomokkal és egész föld alatti városokkal teletűzdelve, melyeket a természetes domborzatba vájtak. Városok, birodalmak és vallások emelkedtek fel és buktak el ezekben az egyedülálló menedékekben, mégis napjainkig lakott.

Korszakokon keresztül a hettiták, a perzsák, Nagy Sándor, Róma, a Bizánci Birodalom, az Ottomán Birodalom és Törökország mind uralkodott e lenyűgöző közép-anatóliai terület felett. Száz négyzetmérföldön több mint 200 föld alatti falu és alagút-város titkos átjárókkal, titkos szobákkal és ősi templomokkal kiegészülve, valamint egy olyan rendkívüli legendás történelemmel, melynek során mindegyik későbbi civilizáció a korábbira építkezett, s ezek együttese tette Kappadókiát a világ egyik legfeltűnőbb és legnagyobb barlanglakó birodalmává.

 

Madain Saleh építészeti csodája – Szaúd-Arábia

 

http://www.ancient-origins.net

 

A korábban Hegraként ismert Mada’in Saleh építészeti terepe Szaúd-Arábia leghíresebb ősi területe. Az első olyan szaúd-arábiai régészeti lelőhely, amely felkerült a Világörökség lajstromába. Meglepő, hogy mennyire keveset tudunk erről a helyről, figyelembe véve, hogy az UNESCO „az építészeti teljesítmény és a víznyomásos szakértelem kimagasló példájaként” írja le. Mada’in Saleh a rejtélyes nabateus nép déli előőrsének egyike volt. Kr.e. 1. sz. és a Kr.u. 1. sz. között épült Mada’in Saleh egy építészeti csoda és egyben annak a nabateus nép szakértelmének és ügyességének bizonyítéka, amely 2000 évvel ezelőtt több mint 131 sírt vájt a szilárd sziklába, majd pedig díszítésekkel, feliratokkal és vizes kutakkal tette teljessé.

 

Chavín de Huántar föld alatti világa – Peru

 

http://www.ancient-origins.net

 

Chavín de Huántar egy, a perui Ancash tartományban található régészeti lelőhely, Limától, a fővárostól 250 kilométerre északra. 3000 méter feletti vidék a tengerszinthez viszonyítva és beékelődik a sivatagos part és a trópusi Amazonasi alföld közé. A szénizotópos kormeghatározás szerint a terület legalább Kr.e. 3000 óta lakott, és nagyjából 1500 környékén Chavín tette szent körzetté. Chavín egy szertartás- és zarándokközponttá vált az Andok vallási világa számára. Így a Chavínban gyakorolt vallási rendszer széles körben elterjedt az Andok hatalmas térségében: északon, a központi területeken és délen csakúgy, mint az északi felföldeken és Peru sűrű dzsungelében. Ennek folytán Chavín a különböző területekről származó népek, törzsek és nyelvek olvasztótégelye lett. A terület egyik legérdekesebb látnivalói az állatokat és mitikus lényeket ábrázoló, remekbeszabott véseteket és szobrokat tartalmazó föld alatti kamrák.

 

A Rosslyn Kápolna és hihetetlen vésetei

 

http://www.ancient-origins.net

 

A Rosslyn Kápolna (hivatalos nevén a Szent Máté Kollégiumi Kápolna) egy római katolikus kápolna (mely jelenleg a Skót Episzkopális Egyházhoz tartozik) és a skóciai Midlothian Roslin nevű településén található. William Sinclair, a skót-normann Sinclair csalás Caithness-i első Earlje alapította a 15. században és csaknem 40 évet vett igénybe a felépülése, mely valószínűleg a temérdek gazdagon díszített kőfaragványnak tudható be, amelyek az egész kápolna falazatát ékesítik. A pompás faragványok Európa legjobbjai közé tartoznak, és olyan jeleneteket ábrázolnak, amelyek semelyik másik 15. századi kápolnáéhoz sem foghatók. A faragások azért is érdekfeszítőek, mivel nem tipikus keresztény szimbolikát jelenítenek meg. Sokkal inkább olybá tűnik, hogy sok díszes terv egy egészen másfajta eredetre vezethető vissza, míg néhány egészen nyilvánvalóan pogány. Példának okáért, több mint 110 „zöld emberke” faragás található a kápolnában, illetve körülötte. A zöld emberkék olyan faragások, melyek emberi arcát növényzet veszi körbe. Egyesek értelmezése szerint a „zöld ember” egy ősi kelta természetisten, amely a zöld növényzet közül kukucskál ki.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..