Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az isteni részecske elpusztíthatná a világegyetemet

Stephen Hawking azzal állt elő, hogy a Higgs-részecskében benne rejlik a tér és az idő bedöntésének a lehetősége.

 

A Higgs-bozon után folytatott kutatás során Nagy Hadronütköztető (LHC: Large Hadron Collider) némi pánikot keltett a nyilvánosság körében, amikor is úgy spekuláltak, hogy egy elegendően nagy energiájú ütközés akár egy feketelyukat is előidézhet, ami pedig beszippanthatja az egész bolygót.

 

Most pedig Stephen Hawking professzor következő hónapban megjelenő új könyvének bevezetője szerint, mely a Starmus címet viseli, hasonló aggodalmak vetődhetnek fel, melyben a nagyhírű fizikus azt sejteti, hogy a Higgs-bozon akár az egész világegyetemet elpusztíthatja.

 

Image Credit: NASA

 

Miközben kihangsúlyozza, hogy egy ilyen eshetőség rendkívül valószínűtlen, fennáll a lehetősége annak, hogy a részecske netán instabillá válik a nagy energiájú szinteken, s romba dönti a tér és az idő egészét.

 

„A Higgs potenciálnak megvan az az aggasztó vonása, hogy 100 milliárd gigaelektronvolton metastabilissá váljék.” – írja. – „Ez azt jelentheti, hogy a világegyetem katasztrofális vákuumbomláson (pusztuláson) mehet keresztül egy fénysebességgel táguló igazi vákuumbuborék miatt.”

 

„Ez bármikor bekövetkezhet, és nem láthatjuk előre.”

 

Forrás: http://www.unexplained-mysteries.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..