Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Cantre’r Gwaelod, Wales elsüllyedt mitikus királysága – a walesi Atlantisz

Atlantisz története az egyik legismertebb és legmaradandóbb a görög elbeszélések közül. Erről a szigetről, amely Platón több művében is említésre kerül, az a hír járja, hogy elnyelte a tenger és megsemmisült. Azonban, Atlantisz története korántsem páratlan az ősi görögöknél, mivel más kultúrák is rendelkeznek olyan hasonló hatalmas földrészekről szóló mítoszokkal, amelyek hullámsírba merültek. Az egyik ilyen történet Walesből származik és Cantre’r Gwaelod-ról szól.

 

Cantre’r Gwaelod vagy az Alföldi Vármegye: A rönkök egy olyan ősi elárasztott erdőnek a maradványai, amely a partmentén feküdt. Vajon ez egy régelveszett elsüllyedt királyság volna? Wikimedia Commons

Cantre’r Gwaelod vagy az Alföldi Vármegye: A rönkök egy olyan ősi elárasztott erdőnek a maradványai, amely a partmentén feküdt. Vajon ez egy régelveszett elsüllyedt királyság volna? Wikimedia Commons

 

Cantre’r Gwaelod (jelentése: „Alföldi Vármegye”) a fáma szerint a Ramsey-sziget és a Bardsey-sziget között feküdt azon a területen, amit ma Cardigan Bay-nek / Kardigán-öbölnek hívnak és az Egyesült Királyságban, Nyugat-Walesben található. Úgy vélik, hogy Cantre’r Gwaelod nagyjából 32 kilométerre nyúlt be az öbölbe a jelenlegi partvonalhoz képest nyugati irányban.

 

Apály idején olykor feltárulnak a Cardigan Bay mentén a történelem előtti korokban megkövesedett fák . Vajon ez volna Cantre'r Gwaelod földjének legendája? Yrhenwr/Flickr

Apály idején olykor feltárulnak a Cardigan Bay mentén a történelem előtti korokban megkövesedett fák . Vajon ez volna Cantre’r Gwaelod földjének legendája? Yrhenwr/Flickr

 

A 6. században Cantre’r Gwaelod úgy tartották, hogy a legendás király, Gwyddno Garanhir, uralma alatt állt. Valójában, a 17. századig Gwyddno Garanhir Maes Gwyddno-ként (jelentése: Gwyddno földje) volt ismert, tehát e walesi uralkodó nyomán nevezték el. A Maes Gwyddno-hoz kapcsolódó legenda egyik korábbi változata szerint a vidék akkor merült víz alá, amikor Mererid, az egyik tündér-kút papnője, utat engedett a víznek, hogy elárassza.

 

Egy ettől eltérő legenda is ismert manapság. Ebben a verzióban Cantre’r Gwaelod-ot egy hihetetlenül termékeny vidékként festik le, olyannyira, hogy egy angol holdnyi területe máshol négyholdnyi területnek felel meg. Az egyetlen probléma Cantre’r Gwaelod-dal az volt, hogy állítólag egy olyan gáttól függőt, amely a tengertől védte őt. Apálykor a zsilipkapuk nyitva voltak, hogy a víznek a földről való lefolyását lehetővé tegyék, míg dagálykor a kapukat zárva tartották.

 

Az elbeszélés még újabb változata szerint a kapuk felügyeletével megbízott őrt Seithennin-nek hívták és Gwyddno Garanhir egyik barátja volt, aki nagyivó hírében állt. E történet szerint Seithennin a királyi bálon vett részt a palotában az egyik éjszaka, amikor egy vihar közelített délnyugat felöl. Mivel túl jól érezte magát, de az is lehet, hogy elaludt a túl sok alkohol miatt, Seithennin nem vette észre a közeledő vihart, ezért elmulasztotta bezárni a zsilipkapukat. Ennek eredményeképpen állítólag a tenger pillanatok alatt elöntötte a földet és 16 falvat árasztott el. Gwyddno-t és híveit a termékeny alföld elhagyására ítélték, s egy kevésbé virágzó vidékre kellett költözniük.

 

A korábbi változat szerint nem Seithennin-re, hanem a hajadon Mererid-re bízták a zsilipkapuk felügyeletét. Seithennin-ről azt beszélték, hogy látogatóban járt a királynál, aki szenvedélyes szerelmével ostromolta a hajadont. A történetben ismét egy vihar közeledett és Mererid, aki Seithennin-nel volt elfoglalva, ezt nem vette észre, így nem tudta bezárni a zsilipkapukat, s ez okozta Cantre’r Gwaelod elárasztását.

 

Borth Beach (Wales) elmerült történelem előtti erdője. Kristi Herbert/Flickr

Borth Beach (Wales) elmerült történelem előtti erdője. Kristi Herbert/Flickr

 

Az írott történelmet megelőző erdők maradványai olykor-olykor feltűnnek a Kardigán-öbölben a viharos időjárás közepette. Ráadásul egy összekapcsolt oszlopokkal rendelkező akác sétány megkövült emberi és állati lánynyomokat őriz, továbbá néhány emberi szerszámot is felfedeztek ott az elmúlt években. Ezeknek az eszközöknek a kormeghatározása viszont arra enged következtetni, hogy több ezer évesek, ami pedig azt jelzi, hogy valóban szárazföld volt azon a vidéken, ahol jelenleg a tenger található, ámbátor ez a helyzet sokkal-sokkal Gwyddno Garanhir uralkodása előtt állt fenn.

 

Mindazonáltal, teljes mértékben lehetséges, hogy az ősi erdő maradványai feltüzelik azoknak az embereknek a képzeletét, akik reájuk vetik pillantásukat, s ez táplálja a Gwyddno Garanhir-ról szóló mesét.

Az is elképzelhető, hogy Gwyddno Garanhir történetére erkölcsi példázatként tekinthetünk. A történet korábbi verziója a bujaság veszélyeiről szóló figyelmeztető lecke, míg a későbbi változat a mértéktartás erényét hirdeti. A történet eme változatai a walesi társadalom értékrendjében az idők folyamán bekövetkezett változások jelölői is lehetnek. Függetlenül attól, hogy Cantre’r Gwaelod létezett-e vagy sem, valószínűleg a legendát továbbra is mesélni fogják és talán időről időre felfrissítik a legújabb felfedezéseknek megfelelően.

 

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..