Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

15 korábban ismeretlen emlékművet fedeztek fel a föld alatt Stonehenge közelében

A Stonehenge-ről és a környező vidékéről szóló úttörő felmérés tizenöt, korábban ismeretlen új kőkorszakbeli műemléket tár fel a Smithsonian Institute által kiadott új jelentés szerint. Az eredmények azt mutatják, hogy sokkal több dolog tartozik Stonehenge-hez, mint amit a szemünkkel látunk.

 

Egy illusztráció arról, hogyan látta Stonehenge-t és a környékbéli tájat egykoron W. Robinson (1922)

 

Már régóta közismert, hogy Stonehenge nem egy szűz tájra épített, elszigetelt műemlék volt, hanem egy sokkalta nagyobb komplexum része. Ezt az olyan mesterséges dombok, árkok, temetkezési helyek és más egyéb jelentős emlékművek eloszlása bizonyítja, mint amilyen Woodhenge, Coneybury, a Cursus monument és Amesbury Long Barrow, melyek mindegyike kis távolságon belül helyezkedik el a híres kőkörhöz képest. Ezúttal a tereptárgyak letapogatására alkalmas, mágneses szenzorokat használó újfajta felderítő projekt még több olyan emberi tevékenységre utaló bizonyítékot talált Wilthshire-ben, amelyek évezredek óta pihennek rejtve a föld alatt.

 

A Stonehenge Rejtett Területeinek Projektje földbe behatoló radarokat és GPS-vezérlésű magnetométereket alkalmaz arra, hogy háromdimenziós térképet tudjon készíteni a négy négyzetmérföldes területről. Credit: Henrik Knudsen, with thanks to National Trust.

 

A Stonehenge Rejtett Területeinek Projektje egy négyéves együttműködés a Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection és az osztrák Virtual Archaeology között. A csapat vezette a Stonehenge környéki területet feltérképező első föld alatti vizsgálatot, amely nem kevesebb, mint négy négyzetmérföldet, azaz durván hat négyzetkilométert ölelt fel. Elképesztő dolgokat találtak.

 

A legmodernebb felszereléseket bevetve, a szakértőkből álló csoport olyan ősi ásási és építészeti nyomok bizonyítékaira bukkant, mint például más henge-ek (kör alakú földsáncok), sírdombok, sírgödrök és árkok, amelyekről úgy vélik, hogy a történelem előtti tájról szóló, értékes információkat rejtenek magukban.

 

„Ez egyike a legfontosabb és alighanem a legtöbbet tanulmányozott területeknek a világon.” – mondta el Vince Gaffney a Birminghami Egyetem részésze a Smithsonian Magazinnal. – „A terület teljesen átalakult e tanulmány hatására. Soha többé nem lesz ugyanolyan, mint volt.”

 

A Stonehenge Rejtett Területeinek Projektje által talált leletek teljes térképét szeptember 9-én fogják bemutatni a Brit Tudományos Ünnepen Birminghamben, Angliában. Credit: David Preiss

 

Az egyik felfedezés egy olyan nagy hasadék beazonosítása volt a Cursus emlékműben, ami nem más, mint egy három kilométer hosszú és száz méter széles árok és földmunka Stonehenge közvetlen szomszédságában. A nagyjából Kr.e. 3500-re visszanyúló Cursus-gát megközelítőleg kelet-nyugati irányba nyúlik, s a tavaszi, illetve az őszi napéjegyenlőség napfelkeltéjéhez tájolták be. Az emlékműben található nagy rés felfedezése arra enged következtetni, hogy ez egy olyan terület volt, amin keresztül az emberek a műemléket megközelíthették, illetve elhagyhatták. Miközben a tudósok bizonytalankodnak a Stonehenge-i Cursus valódi rendeltetését illetően, Gaffney professzor úgy véli, hogy ez kapuként szolgálhatott az imádkozók és a nap mozgását mutató jelző alkalmatosság számára egyaránt.

 

Egy másik értékes felfedezés az a két 4,5 méter átmérőjű gödör, amely a Cursus sáv két végénél helyezkedik el, nagyjából egy méterre a föld alatt. Gaffney professzor a Smithsonian Intézetnek elmondta, hogy az évkör leghosszabb napján a gödrök háromszöget formáznak Stonehenge-dzsel, s így jelzik a napfelkeltét és a napnyugtát.

Gaffney úgy okoskodik, hogy a gödröket rituális tüzek gyújtására, avagy valamiféle jelölőkként használhatták.

Amióta csak a radartechnológiának köszönhetően meghatározták a gödröket, azóta abban reménykednek, hogy majd kiáshatják azokat, ami pedig újabb kulcsokat szolgáltathat a felhasználásukat és a rendeltetésüket illetően.

 

Vince Gaffney (egy különleges hatású jelenetben a Stonehenge Birodalma című filmben) a Cursus nyugati végénél található rejtélyes gödör felett áll. Credit: October Films for Smithsonian Channel

 

A Stonehenge-ről szóló korábbi tanulmányok feltárták, hogy a táj körülbelül 10000 éven át lakott volt, ami jelzi, hogy a terület figyelemre méltóan kiemelkedő szerepet játszott évezredekkel Stonehenge előtt is, valamint más építményeket is emelhettek a térségben, továbbá az is következik ebből, hogy Stonehenge öregebb annál, mint ahogyan jelenleg képzelik.

 

Az emberek évezredeken keresztül ámulattal nézték Stonehenge monumentalitását, s bár a régészek, a geológusok és a csillagászok évtizedeken keresztül tanulmányozták, az enigmatikus kőkör eredeti rendeltetése továbbra is rejtély maradt. Tudjuk, hogy a térséget temetkezésre használták, a köveket csillagászati ismeretek alapján állították fel, s az emberek nagy utat tettek meg azért, hogy ott lehessenek, azonban senki sem tudja bizonyosan, hogy miért.

 

Miként azt a Smithonian Intézetben dolgozó Ed Caesar írja:

 

Feltétlenül jelenteniük kell valamit azoknak az óriási köveknek, amelyek a Salisbury-síkság medencéjének közepén állnak koncentrikus köröket alkotva, s melyeket gondosan illesztettek a helyükre ki tudja, hány ezer évvel ezelőtt. Mindazonáltal, senki sem tudja megválaszolni, hogy ez mit jelenthet. Legalábbis nem pontosan. A megmaradt nyomok soha sem fogják teljesen kielégíteni a kíváncsiságunkat. Minden egyes régészeti előrelépés újabb kérdéseket vet fel és egyre több elméletet kell tesztelni. A részletek csökkentik a tudatlanságunkat. Amit ismerünk, az mindig el fog törpülni amellett, amit már sohasem tudhatunk meg.

 

Mindazonáltal, amint azt a legutóbbi kutatási projekt kimutatta, Stonehenge még nem fedte fel valamennyi titkát és a régészet területén elért technológiai fejlődés végül talán egy nap majd segíthet megoldani Stonehenge rejtélyét.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..