Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

150 000 éves csövek hozzák zavarba a kínai tudósokat: nem lehet őket elhelyezni az időben?

Az „oda nem illő tárgyi leletek” (oopart) fogalma több tucat olyan történelem előtti tárgyra vonatkozik, amelyeket világszerte különféle helyeken fedeztek fel és melyek olyan technológiai fejlettségről tanúskodnak, melyek nem egyeztethetők össze azokkal a korszakokkal, amelyekben készítették azokat.

 

Míg az „oda nem illő tárgyi leletek” gyakran frusztrálják a hagyományos tudósokat, addig felvillanyozzák azokat a kalandvágyó felfedezőket, akik nyitottak az alternatív teóriákra és a parázs vitákra.

 

http://www.ancient-wisdom.co.uk/

 

A kínai Qinghai tartományban található Baigong-hegység közelében lévő rejtélyes piramisban három olyan barlang van, amelyek tele vannak a közeli sós vizű tóhoz vezető csövekkel. Emellett szintén találunk csöveket a tófenéken és a parton egyaránt.

A vascsövek különféle méretekben fordulnak elő, néhány kisebb, mint egy fokpiszkáló. A legfurcsább az egészben az, hogy nagyjából 150 000 évesek lehetnek.

 

A Pekingi Földtani Intézet által készített kormeghatározás szerint ezeket a vascsöveket kb. 150 000 évvel ezelőtt öntötték, ha egyáltalán emberek készítették – állítja Brian Dunning a Skeptoid.com-on.

 

Amennyiben emberek készítették, akkor a történelem általános nézőpontját ismét át kellene értékelnünk. A kormeghatározáshoz felhasználták a termolumineszcenciát, azaz egy olyan eljárását, amely elárulja, hogy mennyi idővel ezelőtt volt kitéve a kristályos ásvány a napfénynek, illetve a hevítésnek. Az emberekről úgy hitték, hogy csupán az elmúlt 30 000 évben telepedtek le ebben a térségben. Még a belátható és ismert történelemben is csak olyan nomád emberek lakták a vidéket, akiknek az életmódja nem hagyott maga után ilyen struktúrákat.

 

Bár azóta néhányan természetes jelenségként próbálták megmagyarázni a csöveket, Yang Ji, a Társadalomtudományok Kínai Akadémiájának tudományos munkatársa, elmondta a Xinhua ügynökségnek, hogy a piramist intelligens lények építhették. Nem utasította el azt az elméletet, miszerint ősi földönkívüli lények lehetnek a felelősek, mondván, ez a teória „érthető és megfontolásra érdemes…, de a tudományos eszközöket annak a szolgálatába kell állítani, hogy bebizonyítsuk, hogy ez igaz-e vagy sem.”

 

Egy másik elmélet arról szól, hogy a történelem előtti emberek építették azt egy, a későbbi korszak emberisége számára elveszett technikák segítségével.

A csövek egy sós tóba vezetnek, bár egy közeli ikertó édesvizet tartalmaz. A környező táj valami olyannal van teleszórva, amit az ügynökség „furcsa alakú kövekként” ír le. A sziklák úgy ugranak ki a talajból, mint az összetört oszlopok.

 

 

 

A helyi Delingha kormányzóság sajtóosztályának vezetője elmondta a Xinhua-nak, hogy a csöveket a helyi öntödében elemezték és anyagának 8%-át nem tudták beazonosítani.

A többi része vas-oxid, szilikon dioxid és kalcium-oxid. A szilikon-oxid és a kalcium-oxid a vas és a környező homokkő között fellépő, hosszan tartó kölcsönhatásnak a terméke, ami bizonyítja a csövek ősi korát. Liu Shaolin, az elemzést végző mérnök, a következőt árulta el Xinhua-nak: „Ez az eredmény még rejtélyesebbé tette a lelőhelyet.”

 

„A természet itt nyers.” – közölte. – „Nincsenek helybéliek a térségben, a modern iparról nem is beszélve, csupán kevés vándorló marhapásztor a hegy északi részén.”

 

A rejtélyt tovább növelte, hogy Zheng Jiandong, geológiai tudományos munkatárs a Kínai Földrengés Adminisztrációtól, aki 2007-ben azt mesélte az állami vezetésű People’s Daily című lapnak, hogy néhány csövet erősen radioaktívnak találtak.

 

Egyéb elméletek

 

Jiandong elmondta, hogy a vasban gazdag magma a Föld mélyéből jöhetett fel, magával hozva a vasat a repedésekben, ahol csövekké szilárdultak. Habár beismerte, hogy „Van valami rejtélyes ezekben a rejtélyes csövekben”. A radioaktivitását példaként hozta fel a csövek különös tulajdonságára.

 

Mások azt mondták, hogy az vasüledék belemosódhatott a repedésekbe, amit az áradások idején a víz szállított. Bár Xinhua és más kínai kiadók egy piramisra utalnak, avagy még inkább egy olyan rejtélyes piramisra, amelyikben csövek találhatók, néhányan azt állították, hogy ez egy piramisalakú természetes képződmény volt.

 

Egy újabb elmélet szerint a csövek fosszilizálódott fagyökerek. A Xinmin Weekly 2003-as riportja szerint a tudósok növényi anyagot találtak a csövek elemzése során, továbbá olyasmiket, melyek évgyűrűknek tűntek. A cikk összekötötte a felfedezést egy olyan geológiai elmélettel, miszerint bizonyos hőmérsékleten és kémiai feltételek közepette a fagyökerek a kőzetté formálódás folyamatán mennek keresztül, míg más folyamatok vasképződményeket tudnak előállítani.

Az ún. Baigong-i csövekre adott fagyökeres magyarázatról szóló riportok gyakran visszautalnak erre a Xinmin Weekly cikkre, avagy idézet híján vannak. Nem tisztázott, hogy mennyire alaposan alátámasztott ez a Baigong-i csövekkel kapcsolatos teória.

 

Egy 1993-ban a Journal of Sedimentary Research lapban megjelent cikk fosszilizálódott fagyökerekről beszél az Egyesült Államokbeli Dél-Louisiana államban.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..