Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

1665-ben sokan állították, hogy ufó-csatát láttak, majd megbetegedtek

1665. április 8-án délután 2 óra magasságában a halászok kikötöttek Barhöfft (korábban Svédországhoz tartozott, ma Németország része) közelében, s arról számoltak be, hogy egymással csatározó hajókat láttak az égbolton.

 

Featured image: Right: A 1680 engraving accompanying a description by Erasmus Francisci of a battle between ships in the sky said to take place in 1665. Background: Text and an image from "An Illustrated Description of the Miraculous Stralsund Air-wars and Ship-battles), 1665.

Featured image: Right: A 1680 engraving accompanying a description by Erasmus Francisci of a battle between ships in the sky said to take place in 1665. Background: Text and an image from “An Illustrated Description of the Miraculous Stralsund Air-wars and Ship-battles), 1665.

 

„Kis idő elteltével az égből lapos, kör alakú, tányérra emlékeztető forma tűnt elő, ami egy férfi nagy kalapjához hasonlított… Színe a sápatag Holdéra hajazott, s éppen Szent Nicolai Templom felett lebegett. Estig mozdulatlan maradt. A halászok halálra rémültek és nem kívánták tovább nézni a látnivalót, így arcukat a kezeikbe temették. Az elkövetkező napok során olyan betegségre emlékeztető jeleket produkáltak, mint a fej és a végtagok reszketése. Sok tudományos képzettségű ember sokat töprengett ezen.” – írta Erasmus Francisci a „Der wunder-reiche Überzug unserer Nider-Welt/Oder Erd-umgebende”-ben 1689-ben. Francisci összegyűjtötte az eseményhez kapcsolódó híradásokat 1665-ből. A tudós emberek, akik az esemény és a betegség átélői voltak, nem tudtak különbséget tenni a különféle esetek között.

 

Az Edge Sicence magazin 2015. júniusi számában Chris Aubeck és Martin Shough részletesen kielemezte az eseményt. Aubeck a Magonia Exchange történelemkutató csoport, egy nemzetközi levéltári projekt alapítója, továbbá a kultúrtörténeti ufó téma termékeny írója. Shough a National Aviation Reporting Center on Anomalous Phenomena (NARCAP) kutató munkatársa.

Aubeck és Shough megvizsgálta az eseményre adódó különféle lehetséges magyarázatokat. Bizonyos égi tüneményeket kizártak. A lejegyzett beszámolókban például a Nap szöge eleve kizárta a jeges fénykoszorút.

 

Esetleg egy délibáb lehetett?

 

A Fata Morgana egy olyasfajta délibáb, ami éppen a horizont felett tűnik fel, amikor a meleg légrétegek megfelelő elegye jelen van a levegőben. A délibáb gyakorta elmozdul, s olykor úgy fest, mint a horizont felett úszó hajók. Az 1665-ös eseményt úgy örökítették meg, mint ami az égbolton magasan tűnt fel ahhoz képest, ahogyan a Fata Morgana szokott feltűnni. A délibábot nem lehetne tányér vagy kalap alakú tárggyal magyarázni, amelyről azt mesélik, hogy estébe nyúlóan tartott, mivelhogy a Fata Morgana nem marad állandó ennyi ideig.

 

A Fata Morgana Santa Cruz mentén, Kaliforniában. A partvonal látványa a Moss Landing felől nézve 2007. május 7-én (Brocken Inaglory/Wikimedia Commons)

A Fata Morgana Santa Cruz mentén, Kaliforniában. A partvonal látványa a Moss Landing felől nézve 2007. május 7-én (Brocken Inaglory/Wikimedia Commons)

 

Fata Morgana Ausztrália partjainál, mely úgy néz ki, mintha egy hajó volna levegőben a horizont felett. A kép 2012. augusztus 26-án készült. (Timpaananen/Wikimedia Commons)

Fata Morgana Ausztrália partjainál, mely úgy néz ki, mintha egy hajó volna levegőben a horizont felett. A kép 2012. augusztus 26-án készült. (Timpaananen/Wikimedia Commons)

 

Netalán egy madárraj lenne?

 

Úgy tűnik, hogy a „csata” egy madárcsapat feltűnésével vette kezdetét. Aubeck és Shough így foglalta össze a beszámolókat: „Egy nagy madárraj jelent meg az égbolton. Miután egy darabig összhangban mozogtak, egy olyan formát vettek fel ’mint egy házban levő folyosó’. Ez egy hadihajóvá változott, mely látszatra észak felől közeledett, s megszámlálhatatlan más hajó követte. Ezután egy másik csoport nagy hajó jött délről, északkelet felé tartva. Tűz és füst következett, amikor a két főhajó ágyúgolyókat lőtt ki egymásra nagy robajjal, halálra rémítve a lenti halászokat. Az északról jött hajó visszavonult, magához tért és dél felé vette az irányt. Két másik flotta tűnt fel nyugat és kelet felől, immáron kisebb hajókkal. Amikor a füst eloszlott, a halászok akkor tudták kivenni a déli flotta törött árbocait, s egy barna ruhába öltözött férfit, egy kalappal az egyik karja alatt, míg bal kezét az oldalán tartotta, amint a legénységet tüsténkedését és szaladgálását figyelte.”

 

Egy szokatlanul nagy seregélycsapat kelthet ilyen benyomást – mesélte Aubeck és Shough. – A madárrajok olykor egybeolvadnak meglepően jól definiált masszát alkotva, mely alakzatokban mozog, mielőtt leszállna. Talán 1665 tavaszán a szokásosnál is több seregély nyomult előre a szokatlan időjárás miatt, hogy a Balti-tenger nyugati része felé haladjon a nyári költőhelyére.

 

A seregélyek morajlás (Walter Baxter/Wikimedia Commons)

A seregélyek morajlás (Walter Baxter/Wikimedia Commons)

 

A madársereg továbbra sem teszi indokolttá azt a sötét tárgyat, ami az égbolton maradt alkonyatig. Elképzelhető, hogy két szokatlan esemény történt volna egyidejűleg: az egyik a csatajelenetet eredményezte, míg a másik a rejtélyes, égbolton lebegő tárgyat?

Aubeck és Shough azt állítja, hogy ez egy „figyelemre érdemes eset, s akár igaz, akár nem, a történelem első állítólagos ’repülő csészalj’-észlelései közé kell iktatnunk őket.”

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..