Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

25 megtanulandó életformáló tanítás Khalil Gibrantól

Szeretlek Téged, amikor meghajolsz a mecsetedben, letérdelsz a templomodban és imádkozol az istentiszteleteden. Mivel Te és Én egyetlen vallás fiai vagyunk, s ez a lélek.”

 

 

1.1

 

 

Ezúttal Khalil Gibran 25 tanulásra szánt, gyönyörűséges, életreformáló tanításait szeretném megosztani veled. Ő a szerzője az egyik kedvenc könyvemnek, amely a Próféta címet viseli.

 

Fogadd szeretettel!

 

 1. Légy hálás a nehéz időszakokért, mert azok megmutathatják neked, mennyire lehetsz erős.

A legerősebb lelkek a szenvedés közepette tűnnek ki, a legerősebb személyiségeket sebhelyek bélyegzik.

 

 1. A jóság az erő tulajdonsága.

A szívélyesség és a jóság nem a gyengeség és a kétségbeesés jele, hanem az erő és az eltökéltség megnyilvánulása.

 

 1. Nem létezik olyan, hogy abszolút igazság.

Ne mondd azt, hogy megtaláltam az igazságot, inkább fogalmazz úgy, hogy ráleltél egy igazságra.

Én mit sem sejtek az abszolút igazságról. Viszont alázatom megelőzi tudatlanságomat, és ezen alapszik tisztességem és jutalmam.

 

 1. Másokat lebecsülni és alulértékelni csak a kisemberek próbálnak.

A lebecsüléshez kicsinek kell lennünk.

 

 1. Könnyebb elfeledni a mások által nekünk okozott sérelmeket, mint az általunk okozottakat.

Ha egy másik személy árt nekünk, fátylat boríthatunk rá; ámde ha mi ártunk másoknak, arra örökké emlékezni fogunk.

 

 1. Lehet, hogy elfelejtjük azokat, akik megnevettettek, de sohasem fogunk megfeledkezni azokról, akik a legsötétebb órákban mellettünk álltak.

Előfordulhat, hogy már nem emlékszünk azokra, akikkel együtt kacagtunk, viszont sosem feledjük el azokat, akikkel együtt sírtunk.

A kínban és fájdalomban egyesített szíveket nem fogja szétválasztani az öröm és a boldogság. A szomorúságban összefonódó kötelékek erősebbek, mint az öröm és az élvezet szálai.

A könnyek áztatta szeretet örökre tiszta és odaadó marad.

 

 1. Az életben a legegyszerűbb dolgok a legrendkívülibbek.

A barátság édességében hadd legyen nevetés és közös öröm. A parányi dolgok harmatában a szív hajnalára talál és felfrissül.

 

 1. A szeretet élet. És az élet szeretet.

Amikor szeretsz, akkor nem úgy kéne fogalmaznod, hogy Isten a szívemben van, hanem hogy én vagyok Isten szívében.

A szeretet nélküli élet olyan, mint a virág vagy gyümölcs nélküli fa.

 

 1. Vigyél szeretetet a munkádba!

A munka a láthatóvá vált szeretet. Ha nem vagy képes szeretettel dolgozni, csupán undorral végzed a munkádat, akkor jobb, ha felhagysz a munkáddal, s letelepedsz egy templomajtóba és alamizsnát kéregetsz azoktól, akik örömmel dolgoznak. Ugyanígy, a közönnyel sütsz kenyeret, akkor olyan keserű kenyeret készítesz, amely ugyan táplál, de csak félig csillapítja az éhséged.

Ha irigykedve préseled a szőlőszemeket, az ellenszenvedet csepegteted a borba. Hiába énekelsz úgy, mint egy angyal, ha szeretet nincs a hangodban, elzárod az emberek fülét a nappal és éj hangjai elől.

Bolondnak tarthatnak engem, amiért nem fogom a napjaimat aranyért áruba bocsátani, s én bolondnak fogom őket tartani, amiért úgy gondolkodnak, hogy a napjaim megvásárolhatóak.

 

 1. Egy ember szívének és eszének a megértéséhez azt kell megvizsgálnunk, hogy mi szeretne

Egy ember szívének és eszének a megértéséhez nem azt kell megvizsgálnunk, amit már elért, hanem azt, aki lenni szeretne.

 

 1. Az igazi szeretet nem birtokolható.

A szeretet nem birtokol és azt sem lehet birtokolni. A szeretet beéri a szeretettel. Ne gondolkodj úgy, hogy képes vagy a szeretet áramlását irányítani, mivel ha méltónak talál téged, ő irányítja a te áramlásodat. A szeretetnek nincs más célja, mint önmagát beteljesíteni.

 

1.2

 

 

 1. Törekedj arra, hogy a modortalanságot örömmel tudd elviselni.

A jó modor igazi vizsgája nem más, mint hogy képes örömmel elviselni a rossz modort.

 

 1. A szeretet mindent tökéletes harmóniában egyesít.

Azt mondják, hogy ha egy ember önmagát megismeri, akkor minden embert ismer. Én azt mondom, hogy ha egy ember minden embert szeret, akkor valamennyit már ismer önmagából.

 

 1. Mindig nézd az élet fényes oldalát.

Az optimista ember a rózsát látja, nem pedig a tüskéit, míg a pesszimista a tüskére mereszti szemeit, s hanyagolja a rózsát.

 

 1. Nem olyannak látjuk a dolgokat, mint amilyenek. Olyannak látjuk a dolgokat, amilyenek mi vagyunk.

A dolgok megjelenése az érzelmi életünk szerint változik, következésképpen varázslatot és szépséget látunk bennük, miközben a varázslat és a szépség valójában bennünk leledzik.

 

 1. Az igazi szeretet a spirituális fogékonyság sarja.

Téves az a vélekedés, mely szerint a szeretet a régi kapcsolatokból és a kitartó udvarlásból születik. A szeretet a spirituális fogékonyság sarja, s hacsak nem a jelen pillanatban születik ez a képesség, akkor nem fog létrejönni éveken vagy generációkon keresztül sem.

 

 1. Hagyjunk teret a kapcsolatainkban.

Hagyjunk teret az együttléteinkben. Hagyjuk, hogy az égi szelek közöttünk táncoljanak. Szeressük egymást, azonban ne kössük meg a szeretet: Hagyjuk inkább, hogy úgy ringjon, mint a tenger a lelkek partjai között. Töltsük meg egymás poharát, de ne a másik poharából igyunk. Osszuk meg egymással a kenyerünket, de ne ugyanabból a kenyérből törjünk. Daloljunk és táncoljunk együtt és vidámat, de hagyjuk a másikat egyedül is. Még ha egyedül is vannak a lant húrjai, ugyanarra a kottára rezzennek. Adjuk át a szívünket, de ne egymás megtartásának. Mivel csakis az Élet keze képes magába foglalni a szívünket. Tartozzunk össze, de ne túl közel egymáshoz. Ahogy a templom pillérei is külön-külön vannak, vagy miként a tölgyfa és a ciprus sem egymás árnyékában növekszik.

 

 1. Ha eső idején imádkozunk, akkor bizonyára imádkozhatnánk derűs időben is.

Ha ínség és szükség idején az imához fordulunk, akkor akár imádkozhatnánk örömünk és gazdagságunk kiteljesedésekor is.

 

 1. Amikor magadból adsz, akkor adsz igazán.

Csak keveset adsz olyankor, amikor a javaidból adományozol. Igazán akkor adsz, amikor magadból adsz.

 

 1. Az igazi szépség belülről fakad.

A szépség nem az arcra van írva, a szépség a szív ragyogása.

 

A gyermekeink nem a gyermekeink. Ők az Élet önmaga utáni vágyódásának fiai és leányai.

A gyermekeink nem a mi porontyaink. Ők az Élet önmaga utáni vágyódásának fiai és leányai. Rajtunk keresztül jönnek, s nem tőlünk származnak. Ámbátor velünk vannak, mégsem hozzánk tartoznak. Adhatunk nekik szeretetet, de ne a saját elképzeléseinket adományozzuk nekik, mivel nekik is megvannak a saját gondolataik. Elképzelhető, hogy a testünkben lakunk, s nem a lelkükben, mivel a lelkeink a holnap hajlékában laknak, amelyet még álmainkban sem láthatunk. Törekedhetsz arra, hogy olyan legyél, mint ők, de inkább arra törekedj, hogy ne tedd őket olyanná, mint te.

 

 1. Minden kapcsolatnak rabságtól mentesnek kéne lennie

Az egyik ember sem birtokolhatja a másikat – nincs két egyforma lélek. A barátságban vagy a szerelemben két egymás oldalán álló lélek együtt emeli fel a kezét, hogy együtt érjék el azt, amit a másik egyedül nem képes.

Ha szeretünk valakit, engedjük el, ugyanis ha visszatérne, akkor mindig a miénk lesz. Ha pedig nem térne vissza, akkor sosem lehetne a miénk.

 

 1. Legyél hálás életed jó és rossz dolgaiért. Mindez azért van, hogy valamit tanítson neked.

A bőbeszédűségtől megtanultam a csendet, az intoleranciától megtanultam a toleranciát, a barátságtalanságtól a kedvességet, mégis különös, hogy nem vagyok valami hálás ezeknek a tanítóknak.

Amikor vidám vagy, nézz mélyen a szívedbe, s amit ott találsz, az csupán olyan bánatot adományozott néked, amely most örömmel ajándékoz meg. Amikor szomorú vagy, nézz ismét a szívedbe és meglátod, hogy igazából most azért hullajtasz könnyet, ami örömödre szolgált.

 

 1. Az élettel szemben tanúsított viselkedésed meghatározza az emberek irányába mutatott magatartásodat.

Az életedet nem annyira az élet által hozott dolgok határozzák meg, mint inkább az a magatartás, amit az élettel szemben tanúsítasz. Az életedet nem annyira a veled történő dolgok döntik el, mint inkább annak módja, ahogyan az elméd a történéseket vizsgálja.

 

 1. Egy távoli barát olykor közelebb van, mint az, aki a közvetlen közelünkben tartózkodik.

Egy távoli barát olykor közelebb van, mint az, aki a közvetlen közelünkben van. Nemde, a hegy sokkal-sokkal lenyűgözőbb és tisztábban látható azoknak, akik csak átkelnek a völgyön, mint azok számára, akik a hegyekben laknak?

 

Forrás: http://www.bodymindsoulspirit.com/

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..