Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

25 tény a Federal Reserve-ről

Ahogy közeledünk a Federal Reserve (Federal Reserve System: Szövetségi Tartalék Rendszer, nem hivatalos rövidítése: FED – Ford. megj.) létrehozásának 100. évfordulójához, feltétlenül szükséges, hogy megértessük az amerikai emberekkel, hogy a FED áll a gazdasági problémáink középpontjában. Ez egy pénzrendszer, amit bankárok alkottak és a bankárok érdekében működik. Az amerikai emberek szeretik azt gondolni, hogy „demokratikus rendszerük” van, azonban a Federal Reserve-ben nincs semmi demokratikus. Egy magántulajdonban lévő központi bank nem választott, nem felelősségre vonható központi tervezői irányítják a pénzügyi rendszerünket és kormányozzák a gazdaságunkat. Ez az egyik oka annak, amiért a pénzügyi piacok ásítozva válaszolnak, amikor Barack Obama a gazdaságról mond valamit, de hevesen belendülnek valahányszor a FED elnöke, Ben Bernanke kinyitja a száját. A FED-nek sokkalta nagyobb befolyása van az USA gazdaságára, mint bárki másnak. A FED a legnagyobb pilótajáték a világ történelmében, és amennyiben az amerikai emberek igazán megértik, miként is működik, akkor ordítani fognak azért, hogy azonnal szüntessék meg.

 

A következő 25 FED-ről szóló tényt mindenkinek tudnia kéne…

 

1. Az Egyesült Államokban a legnagyobb gazdasági növekedést akkor érték el, amikor egyáltalán nem volt központi bank.

 

2. Az Egyesült Államoknak soha sem volt tartós, folyamatos problémája az inflációval, amíg a FED-et létre nem hozták. A FED megteremtését megelőző évszázadban az infláció átlagos éves mértéke fél százalék körül mozgott. A FED megalapítását követő száz évben az átlagos éves inflációs ráta 3,5 százalék körül volt, s még ettől is magasabb lenne akkor, ha az infláció számadatait nem kozmetikáznák oly bőszen.

 

3. Még a hivatalos számokat alapul véve is, az USA dollár értéke több mint 95 százalékkal csökkent, amióta a FED-et közel száz évvel ezelőtt megalapították.

 

4. Az 1910 novemberében a Georgia-i Jekyll Island-re szervezett titkos gyűlésen, amelynek folyamán megtervezték a FED kiköltését, részt vett Nelson W. Aldrich szenátor, A.P. Andrews pénzügyminiszter-helyettes és a Wall Street-i pénzintézet felső tízezerének egy egész sereg képviselője.

 

http://upload.wikimedia.org/

 

5. 1913-ban a Kongresszusnak ígéretet tettek arra, hogy ha a Federal Reserve Act-et elfogadják, akkor az meg fogja szűntetni az ipari újratermelési ciklust. (A törvényből többek között következik, hogy egyetlen részvény sem kerülhet külföldiek kezébe. – a Ford. megj.)

 

6. A következő dolog közvetlenül a FED hivatalos tevékenységi leírásából származik: „Azért, hogy a nemzetet egy biztonságosabb, rugalmasabb és stabilabb monetáris és pénzügyi rendszerrel láthassa el, a bankvilágban és a gazdaságban betöltött szerepe kibővült az évek alatt.”

 

7. Nem a véletlen műve volt, hogy ugyanabban az évben vezették be az állandó jövedelemadót is amikor megalapították a FED-et. Az egész ötlet arról szólt, hogy a gazdagságot átvigye a zsebeinkből a szövetségi kormányéba, majd onnan a bankárokéba.

 

8. A FED megszületését követő 20 évben, az USA gazdasága a Nagy Pangásba süllyedt.

 

9. Gondoljuk csak el, hogy 1950 óta 10 különböző gazdasági recesszió volt. A FED megalkotta a „dotcom bubble”-t, vagyis az internetes üzleti oldalak buborékát, a FED létrehozta a „lakás buborékot” és a bolygó történetében legnagyobb kötvény-buborékát.

 

10. Egy hivatalos kormányzati jelentés szerint a FED 16,1 billió dollárt adott kölcsön titokban a nagy bankoknak a legutóbbi pénzügyi válságban. A következő a kölcsönben részesülőkről szóló lista, amelyet közvetlenül a jelentés 131. oldaláról vettünk:

 

http://pro100news.info/

Citigroup – $2.513 billió

Morgan Stanley – $2.041 billió

Merrill Lynch – $1.949 billió

Bank of America – $1.344 billió

Barclays PLC – $868 milliárd

Bear Sterns – $853 milliárd

Goldman Sachs – $814 milliárd

Royal Bank of Scotland – $541 milliárd

JP Morgan Chase – $391 milliárd

Deutsche Bank – $354 milliárd

UBS – $287 milliárd

Credit Suisse – $262 milliárd

Lehman Brothers – $183 milliárd

Bank of Scotland – $181 milliárd

BNP Paribas – $175 milliárd

Wells Fargo – $159 milliárd

Dexia – $159 milliárd

Wachovia – $142 milliárd

Dresdner Bank – $135 milliárd

Societe Generale – $124 milliárd

“Minden más kölcsönkérő” – $2.639 billió

 

11. A FED 659,4 milliós díjat is fizetett ezeknek a nagy bankoknak, hogy segítse a titkos kölcsönök „adminisztrációját”.

 

12. A FED megközelítőleg 2,75 billió dollárt állított elő pusztán a levegőből és belepumpálta azt a pénzügyi rendszerbe az elmúlt öt év alatt. Ez lehetővé tette az értéktőzsde számára, hogy soha nem látott magasságokba emelkedjen, ugyanakkor kiváltotta azt is, hogy a pénzügyi rendszer rendkívül instabillá váljék.

 

13. Azt mondták nekünk, hogy a „gazdaságban forgó pénzmennyiség szándékos felduzzasztásának” célja az, hogy előmozdítsa a „gazdaság élénkülését”, de ma a FED tulajdonképpen azért fizet, hogy a nagy bankok ne adjanak kölcsön 1,8 billió dollárt a „többlet-tartalékból”, amit ők a FED-nél parkoltatnak.

 

14. A gazdaságban forgó pénzmennyiség szándékos felduzzasztásának elsöprő előnyeihez tartoznak a részvények és az egyéb pénzügyi befektetések. Más szavakkal, a gazdaságban forgó pénzmennyiség szándékos felduzzasztása a gazdagok számára hoz elsöprő hasznot. Még Barack Obama is beismerte, hogy amióta elnök, a jövedelmek növekedésének 95 százaléka a jövedelemkeresők felső egy százalékának ment.

 

15. A felső egy százalék és az ország többi része között tátongó szakadék jelenleg a legnagyobb, ami eddig 1920 óta volt.

 

16. A FED vehemensen azzal érvel a szövetségi bíróságon, hogy ő nem a szövetségi kormány „bankfiókja”, és ezért nem köteles alávetnie magát a Tájékoztatás Szabadságáról szóló Törvénynek.

 

17. A FED nyíltan vállalja, hogy a 12 regionális FED bankot „nagymértékben a privát vállalatokhoz hasonlóan” szervezte meg.

 

18. A területi FED bankok értékpapír részvényeket bocsátottak ki azoknak a „tagbankoknak”, amelyek sajátjuknak ismerik el azokat.

 

http://s17.postimg.org/

 

19. A FED rendszer javarészt a legnagyobb bankokat pártfogolja. 1970-ben az öt legnagyobb USA bank tudhatta magáénak az USA teljes pénzügyi szférájában lévő tőke 17 százalékát. Ma a legnagyobb öt USA bank birtokolja ugyanennek a tőkének az 52 százalékát.

 

20. A FED-ről azt feltételezik, hogy „szabályozza” a nagy bankokat, viszont semmit sem tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a 441 billió dolláros kamatláb-derivatívák  buborékjának a felfúvódását, ami teljes mértékben elpusztíthatná az egész pénzügyi rendszerünket.

(A derivatíva egy közgazdaságtani gyűjtőnév, amely származékos vagy derivatív ügyletet, származtatott ügyletet jelent. A gyakorlatban a derivatívák célja lehet fedezeti vagy spekulációs. – Ford. megj.)

 

21. A FED-et arra tervezték, hogy egy állandó adóssággép legyen. A bankárok, akik kifundálták, azzal a szándékkal tették ezt, hogy az USA kormányát egy szakadatlan adósságspirál-csapdába fogják, amelyből valószínűleg soha nem tud majd kikecmeregni. Amióta a FED-et megalapították 100 évvel ezelőtt, az Egyesült Államok nemzeti adóssága több mint ötezerszeresére nőtt.

 

22. Az Egyesült Államok kormánya évente több mint 400 milliárd dollárt költ a nemzeti adósság kamatára.

 

23. Amennyiben az USA kormányának adóssága átlagosan éppen 6 százalékra emelkedik (ami magasabb, mint ami eddig a múltban volt), akkor több mint 1 billió dollárt fogunk kifizetni évente csupán a nemzeti adósság kamataira.

 

24. Az Egyesült Államok Alkotmányának 8. szakaszában szereplő első cikkely szerint az USA kormánya állítólag az egyetlen, amely fel van hatalmazva arra, hogy „pénzt verjen, szabályozza annak az értékét és a külföldi váltópénzét, valamint, hogy rögzítse a súlymértékrendszer szabványait”.

 

25. Rengeteg lehetséges alternatív pénzügyi rendszer létezik, viszont ezen a ponton mind a 187 nemzetnek, amely az IMF-hez tartozik, van központi bankja. Feltételezhetjük-e, hogy ez valamiféle különös véletlen volna csupán?

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..