Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

3753 Cruithne, avagy a Földbolygó kísérője?

A Naprendszerünk még jócskán tartogat számunkra meglepetéseket. A csodák sorába illeszkedik a 3753 Cruithne nevű kisbolygó is, amely számos különleges tulajdonsága közül kiemelkedik, hogy szinte a Föld második holdjának tekinthető.

 

A tudomány szilárdnak éppen nem mondható talaján állva, rögtön meg kell jegyeznünk, hogy a 3753 Cruithne nem egy hold, hanem egy kisbolygó (asztreoida), amit nem is olyan régen, 1986. október 10-én fedezett fel Waldron, J. D..

Tudományos szempontból a jelentősége részint abban áll, hogy kémiai összetételéből a Naprendszer kialakuláskor fennálló állapotokról tudhatunk meg többet.

 

Érdekesség, hogy orbitális periódusa 364,015 földi nap, tehát majdnem egy teljes földi év alatt kerüli meg a Napot.

 

http://upload.wikimedia.org/

A Cruithne kisbolygó pályája a Naphoz rögzített, a keringő Földet is bemutató koordináta-rendszerben

 

http://upload.wikimedia.org/

 A Cruithne kisbolygó pályája a Földdel együtt forgó koordináta-rendszerben (sárga vonal)

 

A továbbiakban a Wikipédiát idézzük:

„Pályájának érdekessége, hogy keringési ideje 1:1-es rezonanciában van a Földével, vagyis közel azonos idő alatt kerüli meg a Napot, mint a Föld, ezért kissé tréfásan a Föld „második hold”-jának is nevezik. Legkisebb távolsága a Földtől 12 500 000 km, tehát jóval távolabb van (32x), mint a Hold. Nincs a Földdel ütköző pályán.”

 

Ez utóbbi pedig azért roppant megnyugtató, mert a Földdel még így is túl sok kisbolygó van ütköző pályán és egy ilyen 5 km egyenlítői átmérővel rendelkező, lópatkó-pályán keringő monstrum esetleges fenyegetése nem hatna ránk túlságosan előnyösen.

A Cruithne sajátos útvonaláról annyit lehet még tudni, hogy ezt a lópatkó alakú pályát 770 év alatt járja be, ugyanakkor természetesen a Földdel együtt évente megkerüli a Napot.

 

Egy szó, mint száz, a már viszonylag jól ismert Holdunkon kívül egy újabb kozmikus útitársat fedeztünk fel nem is olyan régen, mely még tartogathat meglepetéseket számunkra spirituális szempontból, hiszen azt nem írhatjuk a véletlen számlájára, hogy ilyen közelségben, ilyen ritmus szerint kering a Földünkkel együtt egy égi kísérő. Bár műszerink egyelőre nem mutatnak semmilyen különleges vagy rendhagyó adatot a Cruithne-nal kapcsolatban – legalábbis hivatalosan –, azért én gyanítom, hogy fogunk még róla hallani a következő években.

 

 

Adatok forrás: wikipedia.org

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..