Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 érdekesség Tutankhamun fáraóval kapcsolatban

A fellelhető adatok tanúbizonysága szerint Tutankhamun vagy Nebheperuré (c. i. e. 1342-1324) között élt az ókori Egyiptomban. Ő a XVIII. dinasztia egyik utolsó fáraója volt. Történelmi szempontból nem tartják túl sokra, nem értékelik kellőképpen, jóllehet talán az egyik leghíresebb fáraóvá vált, amidőn 1922-ben a Howard Carter vezette kutatócsoport feltárta a Királyok völgyének 62-es számú sírját. Innen került elő Tutankhamun múmiájának halotti aranymaszkja, amelyről Nicholas Reeves egyiptológusnak az a véleménye, hogy eredetileg Nofertitinek (Nefertitinek) készült.

 

Tutankhamun névcseréje

 

Érdekességek azonban jócskán akadnak Tutankhamun körül. Így már maga a neve is elgondolkodtató.

A Nebheperuré az uralkodói neve volt, ami azt jelenti, hogy „Ré a megjelenések ura”. De mi nem így, hanem Tutankhamonként vagy Tutankhamunként ismerjük.

Nevét jellemzően így is írták: Amen-tut-ankh. Ezzel Amon istenre utalva. Bár megjegyzendő, hogy a „tut” név a bölcsesség és az írnokok istenére Tutra, ismertebb nevén Thot istenre utal.

 

De Tutankhamun eredeti neve Tutankaten vagy Tutankaton volt, ami annyit tesz: Aton élő képmása. Születési neve alapján egyértelmű, hogy az Aton napistennel kapcsolatos nevet kapta, mivel édesapja a hírhedt Ehnaton volt.

 

Tutankhamun uralkodása

 

Az ifjú fáraó uralkodásának elején megváltoztatta a nevét az Amon iránt érzett tiszteletből. Így lett belőle Tutankhamun vagy Tutankhamon. Előbbi az archaikusabb írásmód.

Uralkodásáról úgy tartják, hogy ezzel Egyiptom visszatért a gyökereihez, a normalitáshoz Ehnaton vallási kitérője vagy eretneksége után. Tutankhamun fokozatos visszaállíttatta az Amonhoz, az Oziriszhez és a Pathhoz tartozó, elhagyott templomok kultuszát és azok építészetét. Engedélyt adott a különféle papi kasztoknak a vallásgyakorlásra és a megfelelő rítusok elvégzésére, amelyet apja betiltatott.

 

Tutankhamun nagyjából 8-9 évesen került trónra. Ay, Nofertit apja, Tije királyné testvére és Horemheb tábornok, a hadsereg parancsnoka vette kézbe a hatalmat. Horemheb régens is volt, vagyis Tutankhamun potenciális utódja. Közel egy évtizedes uralkodásával Tutankhamun volt a legfiatalabb fáraó Egyiptom történelmében.

 

Tut király átka

 

Bár sokan szeretnék hinni, valószínűleg semmiféle átok nem ült a sírján.

Howard Carterrel együtt 1922. november 4-én pénzügyi támogatója, George Herbert is belépett a sírba. Négy hónappal később Herbert egy állítólagosan elfertőződött szúnyogcsípés okozta vérmérgezésben halt meg. A sajtó csakhamar kiszimatolta ezt és szenzációt csinált az ügyből. A fáraó átkára egy feltehetően a sír külső részén található agyagtábla figyelmeztette a felfedezőket.

Annak ellenére, hogy a sír többi látogatója közül mások is meghaltak, egyelőre semmilyen bizonyíték nincs az átokra.

 

 

 

A felbecsülhetetlen értékű, mesés kincslelet mellett Carter egy olyan kamrát is felfedezett, amely két kisméretű koporsót rejtett, benne két magzattal. A DNS-vizsgálatok kiderítették, hogy egyikük a fáraó halvaszületett lánya volt, míg a másik múmia minden valószínűséggel a gyermeke.

 

Családja

 

Tutankhamun származása kissé zavarba ejtő. Azt tudjuk, hogy Ehnaton fia volt, akinek párja Nofertiti volt, akitől hat lánya született. Azonban Ehnaton nem volt monogám, volt másik arája, ún. mellékfelesége is, nevezetesen, Kia, aki állítólag a híres fáraó, Tutankhamun édesanyja volt. (Maradjunk annyiban, hogy Tutankhamun anyja az a nő lehetett, akit később a KV 35-ös sír ifjabb női múmiájaként azonosítottak.)

 

Feleségének neve: Anheszenamon vagy Anheszenpaaton, aki a féltestvére volt, mivel Ehnaton és Nofertiti lányaként született meg.

 

Majdnem kitörölték a történelemből

 

Manapság számunkra teljességgel magától értetődő, hogy Tutankhamun az egyik leghíresebb fáraó volt, de az uralkodására utaló bizonyítékokat a halálát követően csaknem teljesen kitörölték. Miért? Azért, mert a nem kicsit hataloméhes utódja, Horemheb a saját nevével helyettesített Tutankhamun nevét rengeteg műemléken. Sőt odáig ment, hogy még Tutankhamun uralkodási éveit is a sajátjához adta, majd így tűntette fel magát a királylistákon. Horemhebnek szinte majdnem sikerült Tutankhamun emlékét is megsemmisíteni. A sors fintora, hogy éppen ezzel tett szívességet az utókornak Horemheb, mivel valószínűleg eme titokzatosság miatt nem keresték a sírrablók Tutankhamun sírját, amelyet 1922-ben Carter ily módon háborítatlanul találhatott meg.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: https://napvallas.hu/ és https://www.szarazgyorgy.hu/
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(reallysimplecaptcha.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/php73/:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.8.9/bin-Q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt) in /data/a/4/a46377e3-bb3f-440b-a9de-31d489fd933b/boldognapot.hu/web/blog/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37