Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

500 évvel az egyiptomiak előtt egy ősi civilizáció Peruban hihetetlen piramisokat épített

Nem az egyiptomiak voltak az elsők, akik piramisokat emeltek. Egy ősi amerikai műveltség – pontosabban a perui – lenyűgöző piramisokat alkotott 500 évvel az ókori egyiptomiak előtt. Ezt a hajdani kultúrát tartják a legrégibb „fejlett” civilizációnak Amerikában, mely legalább 1500 évvel korábbi időkre nyúlik vissza az olyan fejlett amerikai műveltségekhez képest, mint amilyen az olmék kultúra volt Mexikóban.

 

Több mint 5000 évvel ezelőtt egy ősi kultúra Peruban hihetetlen piramisokat emelt, melyek ugyanannyira megdöbbentők, mint az ősi egyiptomi társaik. A Peruban található piramisokról úgy gondolják, hogy legalább 500 évvel megelőzik időben a gízai piramisokat.

 

Caral egy olyan régészeti lelőhely, ahol az ősi carali civilizáció fővárosának maradványait találjuk.

 

Supe völgyében, Limától 182 kilométerre északra, 23 kilométerre a partoktól és 350 méterrel a tengerszint felett, több mint 5000 éve egy ősi civilizáció létezett ezen a vidéken. Ezt a várost – Caralt – tartják Amerika legrégibb településének.

 

Eddig még egy olyan városnak a maradványait sem fedezték fel az archeológusok Amerikában, ahol ilyen változatos képet mutattak volna a templomok, a műemlékek és a piramisok.

 

Caral ősi városát a Világörökség részének nyilvánította az UNESCO.

 

Caral egykori műveltsége olyan más ősi kultúráknak volt kortársa, mint amilyen az egyiptomi, az indiai, a sumér vagy a kínai, de azoktól eltérően (melyek legalább részben tartották a kapcsolatot a külvilággal) Caral teljes mértékben elszigeteltségben fejlődött.

 

Az amerikai kontinensen ez a spanyolokat megelőző civilizációk közül a legidősebb, mivel 1500 évvel előzi meg az olmékokat, akik Közép-Amerika egy másik meghatározó kultúrájával büszkélkedhettek.

 

A carali civilizáció korát 146 radiokarbonos kormeghatározó teszt erősítette meg, melyeket az USA laboratóriumaiban végeztek el.

Ezek fényében Caral megközelítőleg 5000 éves, ami azt jelenti, hogy több mint 1500 évvel előzi meg a többi nagy amerikai kultúrát.

 

A carali piramisok egy másik érvet szolgáltatnak arra, hogy miért is olyan rendkívüli ez a kultúra.

 

Más és más méretű piramisokat találunk Caralban.

 

Hét nagy piramist emelkedik itt, melyeket számos kisebb piramis vesz körül, melyek összességükben 32 építményt tesznek ki.

 

Építői két szektorra osztották a várost: az egyik fele északra, míg a másik délre esett.

 

A felső szektorban 6 fő piramis áll egy üres térrel övezve.

 

Az alsó szektorban az amfiteátrum piramisa magaslik és számos kisebb épület igazodik hozzá.

 

Caral mindegyik piramisa különféle szerepeket töltött be: más és más funkciójuk volt a lakosok társadalmi és a vallási rendjében.

 

A Carali piramis:

 

A Nagy Piramis, avagy a fő piramis 153,52 méter hosszú, 109,42 méter széles és 28 méter magas. Egy lépcsős piramisból és egy kör alakú térből áll, ami a homlokzathoz kapcsolódik. Egy 9 méter széles hosszú lépcsősor vezet fel a 28 méteres magasságba.

 

Az úgynevezett „Piramide de la Cantera” 78 méter hosszú és 56 méter széles, valamint 13,4 méter magas.

 

Az kisebb piramis (Piramide Menor) hossza 45,8 méter, szélessége 37 méter, magassága 7,5 méter.

 

Caral büszkélkedhet a Piramide de la Galeria nevű piramisával, mely 110 méter hosszú, 80 méter széles és 17 méter magas.

 

A Huanaca Piramis 55 méter széles és hosszú, magassága pedig eléri a 12 métert.

 

A carali Amfiteátrum Piramis a leghatalmasabb a maga 155 méteres hosszával. Szélessége 81 méter, míg magassága 11 méter.

 

A legkisebb carali piramis a köroltárral rendelkező piramis, melynek hossza 42,6 méter, szélessége 28 méter, magassága 4 méter.

 

Amellett, hogy Caral az amerikai földrész egyik legősibb civilizációja, a Föld legrégibb piramisainak egy része is itt található és kultúrája szintúgy lenyűgöző a technológiai fejlettsége miatt.

 

Caral volt a legfejlettebb ősi kultúrák egyike 5000 évvel ezelőtt.

 

Ahogy az andina.com.pe megjegyzi:

 

„Ami az energiakinyerést és a folyadékmechanikát illeti, Caral kihasználta a szélerő – amit jelenleg Venturi-effektusnak hívunk – azáltal, hogy föld alatti csatornákba vezette az, hogy magasabb hőmérsékletet érhessen el a máglyák révén.”

 

„A gyógyszerészetüket tekintve azt találjuk, hogy Caral lakosai a fűzfát használták például fájdalomcsillapításra, ami aktív kémiai összetevőjét adja az aszpirinnek.”

 

„Egy másik kiemelkedő vonása a mérnöki munka volt, amely továbbra is ámulatba ejtő, mivel a tudósaik földrengésbiztos (a földrengéseknek ellenálló) technológiát alkalmaztak több mint 5000 évvel ezelőtt az építményeiknél.”

 

Az egyik leglényegesebb említésre méltó dolog Carallal kapcsolatban az, hogy semmilyen fegyverre, megcsonkított testekre vagy bármilyen háborúskodásra utaló jel nincs a lelőhelyen. A tudósok szerint ez arra a tényre mutat rá, hogy Caral egy diplomatikus és fejlett műveltség volt egykoron.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

  

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..