Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5000 évvel korábban birtokba vették Stonehenge-t az emberek ahhoz képest, ahogyan eddig gondoltuk!

http://img0.mxstatic.com/

 

Az archeológusok szerint az emberek már évezredekkel korábban elfoglalták Stonehenge-t ahhoz képest, ahogyan eddig gondoltuk.

 

A Stonehenge-től egy mérföldre levő helyszínen végzett kutatás bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a letelepedés dátuma Kr.e. 7500-ra nyúlik vissza, ami 5000 évvel előzi meg a korábban hitelesített felfedezést.

 

A helyszínen található anyag radiokarbonos kormeghatározása megmutatta, hogy a terület Kr.e. 7500 és Kr.e. 4700 között folyamatosan lakott volt. Ezt a BBC One csatorna A repülő régész ma este című műsorában jelentették ki.

 

A szakértők úgy vélték, hogy a kutatást vezető csapat egy olyan közösségre bukkant, amely Stonehenge legkorábbi emlékművét készítette oly módon, hogy széles faoszlopokat emelt a mezolitikum időszakában, vagyis Kr.e. 8500-7000 között.

 

David Jacques, a szabadegyetem régésze és barátai a Stonehenge-i központi emlékműtől egy mérföldre lévő terület korábban meg nem figyelt részeit kezdték tanulmányozni, amikor még diákok voltak 1999-ben.

 

A lelőhelyen egy forrást találtak, ami annak az elméletnek a kidolgozására ösztönözte őket, miszerint a korai embernek lehetett vízellátása.

 

Így fogalmazott: „Ezen a vidéken láthatjuk, hogy az archeológusok és a régiséggyűjtők miért szenteltek alapvetően figyelmet a műemléknek az elmúlt 200 év folyamán – mivel rengeteg megvizsgálható és felfedezésre váró dolog van itt.”

 

 

„Úgy vélem, hogy amit a csapatom csinált, az egy kicsit felfrissítettebb verziója ennek, ugyanis megvizsgálta a természetes helyeket, vagyis azt, hogy hol vannak olyan helyek a vidéken, ahol elképzelhető, hogy az állatok inni jártak.”

 

„Véleményem szerint ahol vadállatokat találunk, valószínűleg embereket is fogunk, minden bizonnyal az őket követő vadászó-gyűjtögető csoportokat.”

 

„Amit megtaláltunk, az nem más, mint a legközelebbi biztonságos vízlelő hely az állatok és az emberek számára, mely az egész évben friss vizet kínáló források egyik típusa.”

„Kulcsfontosságúnak” nevezte a helyet.

 

Dr. Josh Pollard, a Southamptoni Egyetemről, aki egyben a Stonehenge Folyóvidék Projekt résztvevője, közölte, hogy szerinte a csapat még csak a jéghegy csúcsára bukkant az Amesbury környéki, Avon folyóra irányuló mezolitikus (megj.: átmeneti vagy közép kőkorszaki) tevékenységekkel kapcsolatban.

 

„A csoport egy olyan közösséget talált, amelyik az első műemléket építette Stonehenge-ben a Kr.e. 9.-7. évezredre tehető mezolitikum idején.”

 

David munkájának jelentősége egyrészt a Stonehenge-környéki mezolitikus letelepedés alapvető bizonyítékának felfedezésén alapszik – korábban nagy részben hiányoztak a rejtélyes oszlopok –, másrészt azon, hogy be tudta bizonyítani, hogy újra meg újra meglátogatták ezt a területet a Kr.e. 9.-5. évezred között.”

http://www.thehiddenrecords.com/

forrás: http://www.dailymail.co.uk/

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..