Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

6 nem túl híres, mégis bámulatos feltaláló

Talán már hallottál mindenidők olyan híres feltalálóiról, mint amilyen többek között Thomas Edison, Henry Ford vagy Nikola Tesla volt. Mindazonáltal, van néhány olyan nagy feltaláló, aki nem annyira népszerű, mégis hozzájárultak olyan lenyűgöző és alapvető eszközök, felszerelések és szolgáltatások megalkotásához, amelyeket az emberek évek óta használnak. Tudj meg többet ezekről a nem olyan híres feltalálókról, akik alig szerepelnek a főcímekben, mégis meghökkentő alkotásaikról voltak híresek.

 

1. Becky Schroeder

 

Amikor Becky még csak 10 éves volt, éppen a házi feladatával foglalatoskodott a kocsijukban az anyukájára várakozva. Amikor besötétedett, arra gondolt, hogy milyen nagyszerű lenne, ha papírja kivilágosodna, aminek köszönhetően tisztán láthatná, hogy mit is ír rá. Ez az ártatlan gondolat volt az, ami a hírhedt „Glo-Sheet” megalkotására ösztönözte, és ezért kezdett foszforeszkáló festékkel és papírral kísérletezni, míg fel nem találta a sötétben világító papírt. 1974-ben kapta meg a szabadalmat, amikor még csak 12 éves volt, ami őt a történelem legfiatalabb női feltalálójává tette.

 

http://www.netlz.com/

 

2. Otis Boykin

 

Bár az Otis Boykin név nem valószínű, hogy ismerősen cseng egyesek számára, ő volt az a férfi, aki az átlagos háztartási és kereskedelemben kapható eszközöknek, mint amilyen a TV-készülék, rádió és komputer, összeállította a fő alkotóelemeit. A találmányai eléggé lenyűgözőek, tekintve, hogy ezeket olyan időszakban alkotta, amikor az elektronika még nem volt olyan jól megalapozott, mint napjainkban. Ráadásul, Boykin 11 amerikai szabadalmat nyert és 28 bámulatos elektronikai eszközt sikerült feltalálnia. Olyanokat, mint a kémiai légtisztító, a betörésbiztos pénztárgép, ámbátor ez a kettő soha nem került kereskedelmi forgalomba.

 

3. Dr. Charles Richard Drew

 

Nehézkes volna összeszámolni azokat a megmentett életeket, amelyek Dr. Charles Richard Drew, afrikai-amerikai kutató, orvos, sebész és feltaláló közreműködésének köszönhetők. Ő forradalmasította az emberi vérplazmával kapcsolatos felfogást, amely a vérellátó központok kigondolásához vezettek. A II. világháború alatt az orvosi technikáit át tudta ültetni a gyakorlatba és a vérátömlesztéséről, valamint a vérfeldolgozási stratégiáiról vált ismertté. Drew a háború alatt megalapította a véradó központot az Amerikai Vörös Keresztnél.

 

http://imgc.allpostersimages.com/

 

4. Frederick McKinley Jones

 

Valahányszor megpillantunk egy mirelitárut vagy hűtött terméket szállító kamiont, Frederick McKinley Jones briliáns találmányának lehetünk a szemtanúi. Több mint 60 találmányt szabadalmaztatott, és ebből 40 a mélyhűtés területére vonatkozott. Valójában, Jones a legnagyobb ismertségre a vasúti kocsik és a hosszútávon közlekedő kamionok számára létrehozott hűtési rendszer feltalálása kapcsán tett szert. Találmánya előtt csak úgy tudták frissen tartani az árukat, hogy egy jéggel teli konténerbe pakolták és úgy szállították kamionokon. Az inspirálta Jones-t ennek a rendkívüli rendszernek a megalkotására, hogy egyszer tudomást szerzett egy szállítókocsi sofőréről, aki azért vesztette el az egész csirkeszállítmányát, mert a jég megolvadt még a végcélja elérése előtt. Ezért aztán tervezett egy tetőre szerelhető hűtőrendszert, amely segít megőrizni az áruk frissességét.

 

5. James E. West

 

James E. West tehető felelőssé azokért a tökéletesítésekért, amelyeken a ma is használt mikrofonok kb. 90 százaléka alapszik. Egész pályafutása alatt olyan programokba kapcsolódott be, amelyek célja az volt, hogy bátorítsák a kisebbségeket a tudományban való részvételre. West különféle szervezeteknek volt a tagja, amelyek olyan célokat hirdettek meg, mint a Feketék Laboratóriumi Alkalmazottjainak Társasága, mely több mint 500 diáknak segített lediplomázni matematikából, műszaki tudományokból és szereztek tudományos fokozatokat.

 

http://0.tqn.com/

 

6. Valerie Thomas

 

Évtizedekkel ezelőtt a televízió alkalmas volt egy képernyőn megjelenő képet kivetíteni, mivel a háromdimenziós kép egyáltalán nem volt lehetséges. Azonban, Valerie Thomas volt az, aki ezt lehetővé tette, amikor ezt a meghökkentő találmányát megtervezte és kifejlesztette. Megtanulta, hogyan helyezzen el konkáv tükröket ahhoz, hogy 3D-s tárgy benyomást kelthessen, és elgondolta, hogy mennyire lenyűgöző lesz majd, ha a technika alkalmas lesz ezt a figyelemreméltó illúziót közvetíteni. Így egy képközvetítőn kísérletezett, amit 1980-ban szabadalmaztatott is. A tehetséges Thomas egy valós idejű információs rendszert is tervezett a számítógép számára és nagyarányú projekteket, kísérleteket és műveleteket vezetett. Ezen kívül a csapata vezette „LandSat” fejlesztését, amely a legelső olyan műhold volt, amely képes volt képeket sugározni a világűrből.

 

Forrás: http://oddtale.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..