Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

7 sztori, amely romba döntheti a gyerekkori Disneyland-szerelmedet

Egy állítólagosan rasszista fehér nyuszi még csak a jéghegy csúcsa

 

Disneyland úgy hirdeti magát, mint a „Földkerekség legvidámabb helye”. S ha te egy tágra nyílt szemű, herceg kisasszony-komlexusos, egy kalózmániás gyermek vagy a végső hajrára vágysz, akkor teljes szívvel egyet is értesz ezzel. De az Anaheimi (California) vidámpark is egy gigantikus cég, amely rendkívül esendő emberek ezreinek ad munkát. Nem minden ott lévő kis egérke ragyog a napfénytől és a szivárványoktól. Íme, hét eléggé sötét állítás a gyermekek parkjáról és annak alkalmazottjairól:

 

1. Az állítólagosan rasszista Fehér Nyúl

Jason és Annelia Black valaha rendszeresen elvitték a fiaikat Disneylandbe. De a tavaly májusi kirándulásuk lehet, hogy az utolsó volt. Mialatt együtt mókáztak a park kosztümös szereplőivel, egy San-Diego környéki család azt mondta, hogy az Aliz csodaországból való Fehér Nyuszi ridegen bánt a 6 és 9 éves srácokkal. A nyuszi nem akart hozzáérni a gyerekekhez és állítólag többször hátat fordított a legfiatalabbnak. A Black-család – afroamerikaiak – még ott kószált, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy a nyúl csak velük bánik-e így. Amikor egy fehér család közeledett, a nyuszi állítólag szívélyes, buzgó és nyugodt volt. „Elkezdte ölelgetni őt és simogatni a lányt, majd ölelgetni a fiút, aki fehér volt.” – mondta a Black-ék 9 éves fia.

Black-ék fényképeket is készítettek az esetükről, csakúgy, mint a családéról, majd panaszt emeletek a Disneyland-i tisztviselőknél. A családnak kezdetben VIP jegyeket ajánlottak fel. Amikor azokat visszautasították, a park állítólag 500 dollárt ajánlott fel egy titoktartási megállapodás aláírásáért cserébe, amit Black-ék szintén visszautasítottak. Eredmények híján Black-ék ügyvédet fogadtak és nyilvános bocsánatkérést követelnek Disneylandtől és a szóban forgó alkalmazottjuk elbocsátását kérték. Disneyland eddig még nem reagált a család kérésére, de nyilvánosságra hozott egy nyilatkozatot, amelyben elmondja, hogy „minden vendégünk igényét gondosan számba vesszük”.

 

forrás: http://theweek.com/

2. Állítólag kudarcba fulladt egy négy végtag bénulásban szenvedő elszállítása

Egy 2009. november 27-i látogatás során Jose Martinez, aki mind a négy végtagjára béna és tolókocsira szorul, a „Kicsi a világ” nevű járaton rekedt 40 percig, míg a többi látogatót kimentették. (A túra hajói beszorultak egy számítógépes hiba folytán.) Martinez park elleni vádja arról szól, hogy amíg segítségre várt, hirtelen nagymértékben megemelkedett a vérnyomása, ami a gerincvelőbántalmakban szenvedő emberek számára agyvérzést vagy akár halált is okozhat. „Ez olyan érzés, mintha egy jégcsákány hatolna keresztül a halántékodon.” – mondta Martinez. A fájdalmat csak tovább erősítette a járat fültépően ismétlődő hangja. Hiába kért segítséget, Martinez állítólag addig nem tudott kiszállni, amíg a túra újra el nem kezdődött és a hajó el nem érte az igazi kijáratot. A kereset azt állítja, hogy a park megsérti a cselekvőképtelen amerikaiakra vonatkozó törvényt azzal, hogy nem rendelkezik a mozgásképtelen látogatók számára megfelelő kiürítési eljárással. A szóvívó azt mondta, hogy abban az időben a park „könnyen megközelíthető volt az eltérő igényű látogatók számára… Ha ki kell üríteni egy helyszínt, megvan a megfelelő eljárás minden vendégünk számára.”

 

3. Mérgező ólomról szóló beszámolók a hullámvasúton

Az egész évet átfogó, parkban végzett tesztek alapján három környezetvédő és egészségpártoló csoport állítólag nagy mennyiségű ólmot talált 65 réz tartozékban, melyek között a népszerű Mr. Toad vad kocsikázása és Pán Péter járata is szerepelt. Bár nem halálos az olyan réztárgyakban talált ólom mennyisége, mint amilyenek a kerítések és a láncok, azért káros lehet a gyermekek számára, különösen a nagyon fiataloknak. A Disney nyilatkozatban közölte, hogy az állítások „alaptalanok”. A csoportok azért vitték perre 2011 áprilisában az ügyet, hogy rákényszerítsék a parkot arra, hogy eleget tegyen az állam veszélyes vegyi anyagok bejelentéséről szóló törvényének. A Disney fenntartja, hogy nem követett el törvényszegést, de nem kívánja ezt különösebben kommentálni.

 

4. A vallási diszkrimináció vádjai

2010-ben Imane Boudlal hidzsábot (nők haját letakaró fátylat) viselt a Ramadan betartása miatt Disneyland éttermében, ahol dolgozott. A munkafelügyelője állítólag azt kérte tőle, hogy vegye le, dolgozzon úgy, hogy ne legyen szem előtt, vagy menjen haza. Boudlal úgy döntött, hogy hazamegy, de két nappal később hidzsábot viselve tért vissza, ám állítólag akkor is ugyanazt mondták neki. A fiatal nő valójában előzőleg engedélyt kapott arra, hogy fejkendőt viseljen, de csak azt, amelyet Disneyland jelmezrészlegén készítettek, hogy megfeleljenek a társaság arculatának. Fel volt készülve a sálra, de állítólag azt soha nem közölték vele, hogy mikorra fog elkészülni.  Amikor a szent ünnep elérkezett, a Disney-tervezte hidzsáb még sehol nem volt, ezért úgy határozott, hogy a sajátját fogja viselni. Amikor bajba keveredett, a 26 éves muszlim panaszt tett az Egyesült Államok Egyenlő Munkalehetőségek Bizottságánál. Disneyland szóvivője kijelentette, hogy a szórakoztató park teljesen diszkriminációmentes politikát folytat. Azt is mondta, hogy a hely felajánlott Boudlal-nak egy lehetőséget arra, hogy fejfedővel dolgozzon a vendégektől távol, amíg Disneyland megpróbál olyan kompromisszumot találni, amely lehetővé teszi Boudlal számára, hogy a fejét olyan módon fedje be, amely illik a kiosztott uniformishoz.

 

5. Egy gyanús tapizó szabadon

Egy 1997-ben indított keresetben a 38 éves Erin Rogers azt állította, hogy amikor ő és két fia a Kísértetházi túrán vettek részt egy sötét teremben, egy férfi olyan erőteljesen ragadta meg a kebleit hátulról, hogy azok ezután állítólag vérezni kezdtek. Amikor a fények felkapcsolódtak, Rogers egy őt fixírozó férfit vett észre. Odament hozzá és azt mondta neki, hogy „tudom, hogy te voltál a sötétben” – közölte az ügyvédje. Rogers hívta a biztonságiakat, aki később letartóztatták a férfit. Ezután a biztonságiak állítólag azt mondták Rogers-nek, hogy aznap már érkezett hozzájuk egy másik bejelentés ugyanarra a férfire vonatkozóan ugyanazon a helyen. A beperlésében Rogers azzal vádolta Disneyland-et, hogy „elmulasztotta megtenni azokat az elővigyázatossági lépéseket, amelyek megakadályozhatnák az övéhez hasonló sérelmeket.” Disneyland tisztségviselői akkoriban egyáltalán nem kommentálták az esetet.

 

forrás: http://farm5.staticflickr.com/

6. Egy baleset bizonyítékai: Kitörölve

Az 1999 karácsonya előtti napon a 33 éves Disneyland-i turista, Luan Phil Dawson, végzetesen bevágta a fejét egy 8 fontos kikötőbakba – egy olyan fémdarabba, amellyel a hajókat rögzítik. A felesége és a Disney egyik alkalmazottja is megsérült. A park a jelentések szerint nem értesítette a rendőrséget, de azonnal szólt a rohammentőknek. Az alkalmazottak állítólag 30 percen belül megtisztították a helyszínt a vértől és a törmelékektől, mielőtt a nyomozók megvizsgálták volna azt. A rendőrség a rohammentőktől értesült az esetről és 40 perccel Dawson sérülése után érkezett meg. Disneyland semmi illegálisat nem tett, de az esemény felbőszítette a kritikusokat, akik kijelentették, hogy ez csak egy újabb példája annak, hogy a park valami homályos dolgot tesz annak érdekében, hogy megóvja a róla kialakított képet, míg néhányan odáig mentek, hogy azzal vádolják meg a parkot, hogy az elhanyagolja a vendégei védelmét.  A park szóvivője elmondta, hogy ez a probléma azért kapott ennyire élénk figyelmet, mert prominens helyen történt és szokatlanul nagy volt a tömeg azon a hétvégén.

 

7. Légszennyezettségi vádak

1987-ben a kaliforniai légi irányítás tisztviselői adtak be keresetet Disneyland ellen azt állítván, hogy a park 13 állami légszennyezettségi szabályt szegett meg. Az állítólagos törvénysértések elsősorban a karbantartási műveletekre vonatkoztak, melyek a park benzines felszerelését éppúgy érintették, mint a park villamosát, amelyet 1986 óta nem megfelelően tartottak karban. A levegő minőségét vizsgáló tisztviselők azt nyilatkozták, hogy a park szabálysértései senkire nem jelentettek közvetlen fenyegetést, csak „éppen hozzájárult egy szmogosabb Disneylandben töltött naphoz”.  A parkot napi 10 000 dolláros bírsággal sújtották. Disneyland tisztviselői nem fűztek ehhez hivatalos megjegyzést.

 

Sources: http://theweek.com

CBS News, Disney Digest, International Business Times, Los Angeles Times (2), Orange County Register, The Spokesman Review

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..