Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

70 millió állatmúmia – Egyiptom sötét titka: a pólyák közel egyharmada üres belül

Eddig több mint 800 múmiát – a macskáktól és madaraktól kezdve a krokodilokig – elemeztek már ki Röntgennel és CT-vel egy nagy átvilágító program keretében a Manchesteri Múzeumban és a Manchesteri Egyetemen.

 

Dr. Lidija McKnight, aki a Manchesteri Egyetem egyiptológusa, a következőt mondta: „Kiderítettük, hogy közel egyharmaduk egyáltalán semmilyen állati anyagot – így csontmaradványokat – sem tartalmaz.”

 

A kutatók megállapították, hogy nagyjából egyharmaduk „valódi”, ami azt jelenti, hogy ténylegesen tartalmaz csontvázat. Ezzel szintén figyelemre méltóan jó állapotban maradtak fenn. További egyharmaduk pedig részleges maradványokat rejt.

 

A csoport egy krokodilmúmiába tekintett be. (Snapshot of BBC video)

A csoport egy krokodilmúmiába tekintett be. (Snapshot of BBC video)

 

A tudósok tehát nyilvánosságra hoztak egy botrányt az ókori Egyiptom állati múmiaiparának szívében?

 

A tudósok mindig is tisztában voltak azzal, hogy nem minden állati múmia foglal magában csontvázmaradványokat.

 

A „hamis” állatmúmiák java része azonban arra a következtetésre sarkallta a kutatókat, hogy a kereslet egyszerűen nem tudott lépést tartani a kínálattal. A tudósok szerint akár 70 millió állatot mumifikálhattak az egyiptomiak.

 

Kiváltképpen Kr.e. 800 és a római időszak között volt állati múmia-dömping.

 

Az emberi múmiákkal ellentétben, amiket azért készítettek, hogy a testet megóvják a túlvilágon, az állatmúmiák fogadalmi ajándékok voltak, amelyek ugyanannyira elterjedtek voltak az ókori Egyiptomban, mint manapság a gyertyagyújtás szokása a katedrálisokban.

 

A csapat feltárta, hogy kevesebb van ebben a mumifikált macskában, mint várták. (Snapshot of BBC video)

A csapat feltárta, hogy kevesebb van ebben a mumifikált macskában, mint várták. (Snapshot of BBC video)

 

E szent ajándékok iránti kereslet magas volt – ez a tény szintén az ásatásokból derült ki.

Nagyjából 30 hatalmas katakombát találtak Egyiptomban több millió múmiával.

 

Minden egyes sírt egyetlen állatnak szentelték, például kutyának, krokodilnak, macskának, majomnak stb.

 

„Tudjuk, hogy az egyiptomiak állatformájú isteneket imádtak, s egy állati múmia lehetővé tette, hogy valamiféle kapcsolat alakulhasson ki az istenek világával” – magyarázta Dr. Campbell Price, a Manchesteri Múzeum Egyiptomért és Szudánért felelős kurátora.

 

Egy mumifikált egyiptomi krokodil.

Egy mumifikált egyiptomi krokodil.

 

„Ami azt illeti, hogy mennyi állatot neveltek, s öltek meg, nos, az ipari mérteket ölthetett. Az állatok fiatalok voltak és akkor ölték meg őket, amikor még egészen kicsik voltak. Ennek a számnak az eléréséhez egy nagyon különleges tenyésztési programmal kellett rendelkezniük.” – tette hozzá. Annak dacára, hogy az állatokat tömegesen tenyésztették, a múmiakészítők valószínűleg nehézségekkel küzdöttek, hogy lépést tarthassanak a kereslettel.

 

Mindazonáltal, a kutatók úgy vélik, hogy a zarándokok tisztában voltak azzal, hogy „üres” múmiákat vásárolnak.

 

„Úgy véljük, hogy az állatoknak voltak olyan mumifikált kiegészítői, amelyek amúgy körülöttük hevertek, illetve olyan anyagok, amelyek az állattal egész életében kapcsolatban álltak, így fészekdarabok vagy tojáshéjak.” – mesélte Dr. McKnight. – „Ezek különlegességét az adta, hogy az állatok közvetlen közelében voltak, még ha ők maguk nem is voltak állatok.

 

„Ennél fogva nem hisszük, hogy ez hamisítás vagy csalás lenne. Csupán arról van szó, hogy mindent felhasználtak, amit csak találtak. Gyakorta éppen a leggyönyörűbben bepólyált múmiák nem tartalmaznak semmilyen állati maradványt.”

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/emptyanimmummies.php?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Messagetoeaglecom+%28Message+To+Eagle+-+News%29#.VVGS4_ntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..