Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

8 egyszerű meditációs technika a nyugtalan elme elcsendesítésére

Írta/Szerkesztette: Posted on 17

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy mindennapi élete során minél többször ellazuljunk és elengedjük magunkat, jól érezzük magunkat és élvezzük az életet. A stresszcsökkentés, a nyugalom létállapotának elérése és a jelenlét gyakorlása nem kerül pénzbe! Tedd félre a kifogásokat és építsd be néhányat az alábbi egyszerű meditációs technikákból a mindennapjaidba! Nem fogod megbánni.

 

Az emberi viselkedés az egó miatt sokszor önellentmondásos. Például, ha tudjuk magunkról, hogy csupán 5 vagy 10 perc meditációval képesek lennénk könnyíteni a lelki terheltségünkön, akkor sem vagyunk hajlandók rászánni azt a csekélyke időt valamelyik módszerre, pedig tudjuk, hogy utána sokkal jobban éreznénk magunkat. Mintha nem akarnánk jobban lenni? Tényleg szabotáljuk a saját boldogulásunkat? Vagy csak lusták vagyunk? De akkor a panaszkodásra, pletykálkodásra vagy 5 perc cigiszünetre miért van mindig 5-10 percünk egy telefonbeszélgetés alatt? Nem vagyunk következetesek?

 

Én nem török pálcát senki felett, inkább a tárgyra térek abban a reményben, hogy Te is kedvet kapsz majd egy-két frappáns praktikához.

 

Váltott orrlyukú légzés

 

A bal hüvelykujjal fog be a bal orrlyukadat és lélegezz be a jobb orrlyukadon. Majd zárd le a jobb orrlyukadat a bal mutatóujjaddal, így mindkettő zárva lesz. Ezután tartsd vissza a levegőt. Majd engedd el a hüvelykujjaddal tartott bal orrlyukadat és engedd ki csak a bal orrlyukadon a levegőt.

 

Ezután úgy, hogy a jobb orrlyukad zárva marad, lélegezz be a balon. Utána zárd le a bal orrlyukadat, így mindkettő orrlyuk zárva lesz, tartsd bent a levegőt. Engedd el a mutatóujjaddal tartott jobb orrlyukadat és lélegezz ki.

 

Ez egy kör. Legalább ötször érdemes elvégezni ezeket a köröket. Ezzel összhangba hozhatod az agyféltekéidet, megnyugtathatod az idegrendszeredet és ellazíthatod magadat.

 

A 100 légzés technikája

 

Hunyd le a szemeidet. Érezd, ahogy a hátadat a széknek támasztod. Talpaid simuljanak a talajra. Majd irányítsd a figyelmedet a jelen pillanatra. Kezdj el lélegezni az orrodon át és számolj: minden be és kilégzés egynek számít.

Érezd, ahogy a köldököd megemelkedik minden belégzéskor, majd lassan engedd ki a levegőt kilégzéskor.

Miután elérted a százat, nyisd ki a szemeidet, mozgasd meg az ujjaidat és a lábfejeidet.

Az így visszanyert nyugalom iránti hálád jeléül hajolj meg kissé. (Bólints hálából.)

 

 

Teljes testlégzés

 

Kezdd azzal, hogy veszel egy mély levegőt az orrodon át, kitolod a hasadat, majd elszámolsz ötig. Amikor belélegzel, képzeld el, hogy egy megnyugtató, meleg fény tölti meg a lábfejeidet, majd lélegezz ki a szádon át szintén ötig számolva, miközben képzeld el, hogy minden feszültséget elengedsz a lábfejeidből.

 

Ismételd meg ezt a folyamatot a bokáiddal, a sípcsontjaiddal, a térdeiddel és így tovább a főbb testrészeiddel egészen a fejedig. Miután ennek a végére értél, sokkal nyugodtabb és lazább leszel.

 

Ajakérintő légzés

 

Amikor felébredünk, a szimpatikus idegrendszerünk magas készültségi állapotba hoz minket: olyan érzéseket kelt, hogy ugrásra vagy harcra készek legyünk, mintha valami veszély leselkedne ránk. A paraszimpatikus idegrendszer felébredéskor ellenkező érzéseket gerjeszt: a nyugalom és a jólét érzését.

 

Rick Hanson könyvében azt javasolja, hogy stimuláljuk a paraszimpatikus idegrendszerünket. Ennek a legegyszerűbb módja, ha két ujjunkkal megérintjük az ajkunkat.

Az ajkak paraszimpatikus idegrostokat tartalmaznak. Miközben így járunk el, a nyugalom érzete felé mozdulunk el. Eközben lélegezz lassan és mondd magadnak, hogy „biztonságban vagyok”.

 

Sétáló meditáció

 

Bármelyik sétád közben gyakorolhatod, de ehhez természetesen egy nyugalmas környezet az előfeltétel, nem a tömeg, nem a forgatag.

Még jobb, ha olyan helyre mész, ahol sérülésmentesen mezítláb is sétálhatsz, mert ily módon még jobban összekapcsolódhatsz a földdel.

 

Tartsd a gerincedet egyenesen, lazítsd el a vállaidat és a karjaidat, majd végezz néhány ki- és belégzést, hogy a légzésed megnyugodhasson: lélegezd be a nyugalom energiáját és lélegezd ki a feszültséget.

 

Lassan indulj el és állítsd szinkronba a légzésedet a lépéseiddel: jobb láb, belégzés, bal láb, kilégzés stb. Minden érzékszervedet használd arra, hogy minél jobban átéld, hogy hol vagy: a napfény melegét az arcodon, a szél lágy hangját stb.

Ne állj meg sehol, egyszerűen légy jelen a sétád közben.

 

 

Meditatív zuhanyozás

 

Állítsd be a számodra optimális vízhőfokot a zuhanyban. Állj alá és képzeld el, hogy a víz lemossa rólad a negatív gondolatokat.

Ha szeretnéd, ezt összekapcsolhatod önmagad beszappanozásával is: a szappannal mintegy lemosod magadról a nemkívánatos gondolatok és érzéseket.

A lényeg, hogy a jelenre összpontosíts és ne hagyd, hogy a figyelmed elkalandozzon a napi teendők irányába vagy a múlt felé.

Ne mondj ítéletet a gondolataidról, csak képzeld el, hogy a zuhanyból áradó vízzel együtt minden negatív gondolattól megszabadulsz és megtisztulsz minden szinten.

 

Meditáció házimunka közben

 

Amikor porszívózol, portörlést végzel vagy mosogatsz, akár aktívan meditálhatsz is oly módon, hogy belemerülsz az adott tevékenységbe.

 

A mosogatás például nagyszerű, mert megelégedettséggel tölthet el és leföldelhet. Érezd a meleg vizet a kezedben, s élvezd, ahogy valami szennyesből valami tisztát varázsolsz. Ne gondolj arra, hogy mikor lesz már vége vagy hogy mit fogsz majd csinálni mosogatás után. Kizárólag arra fókuszálj, amit éppen végzel. Így szétáradhat benned az elfogadás és a jelenlét érzése. Végezd el a házimunkáidat alaposan és lassan.

 

Tudatosított étkezés

 

Ahelyett, hogy étkezés közben az egyik szemedet a telefonon tartanád, használd fel az étkezést is meditációra. Nem tart sokáig egy ebéd elfogyasztása, ezért hát miért ne tehetnél félre mindent és szentelhetnéd ezt a kis időt magadra?

Az smsek, e-mailek és egyebek megvárnak, ahogy a közösségi hálók is ott lesznek még az étkezés után is.

 

Lélegezz mélyen és azonosítsd be a tányérodon lévő étkek minden egyes illatát. Miközben eszel, a szokásosnál valamivel mélyebb levegőt vegyél minden falatnál és ínyencként, minden egyes falatot kiélvezve fogyaszd el az ételedet az ízek és az állagok gondos érzékelése közben.

 

Amennyiben figyelmed elkalandozna arról, amit csinálsz, irányítsd vissza például a kezedben lévő villára. Majd lélegezz mélyen, vegyél be egy falatot, koncentrálj az előtted található étel ízlelésére.

 

Próbáld ki mindegyik technikát bátran és építsd be azokat, amelyek elnyerték a tetszésedet. Lehet, hogy elsőre nevetségesen egyszerűnek tűnnek, de akkor miért ne tennéd?

Hidd el, sok minden az ilyesfajta apróságokon múlik. Felfoghatod ezeket úgy is, mint egyszerű kis életjobbító szertartásokat, amelyek nem kérnek enni.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: https://napvallas.hu/ és https://www.szarazgyorgy.hu/
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(reallysimplecaptcha.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/php73/bin/) in /data/a/4/a46377e3-bb3f-440b-a9de-31d489fd933b/boldognapot.hu/web/blog/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37