Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

8 módja annak, hogy megvédjük magunkat a „burkolt agresszióként” is ismert érzelmi manipulációtól

Íme, nyolc módszer, amelynek a segítségével felismerhetjük az érzelmi manipulációt és védekezhetünk ellene.

 

http://4.bp.blogspot.com/

 

1. Semmi értelme sincs megpróbálni őszintének lenni egy érzelmi manipulátorral

 

Állítunk valamit és azt ki fogja fordítani. Például: Nagyon mérges vagyok, amiért elfelejtetted a születésnapomat.

 

Válasz: „Nagyon elszomorít, hogy úgy gondolod, hogy én megfeledkeztem a születésnapodról. Mesélnem kellett volna neked az éppen rám háruló stresszről, de tudod, nem akartalak ezzel zavarni. Igazad van abban, hogy ez az egész fájdalmat félrerakhattam volna – ne lepődjünk meg, ha ennél a pontnál valódi könnycseppek jelennek meg –, s koncentrálhattam volna a szülinapodra. Bocsánat.”

 

Ha ilyen tálalásban megjátszottnak látjuk ezt a beállítást, akkor ne kapituláljunk (ne tegyük le a fegyvert)! Ne óvatoskodjunk, és ne fogadjuk el a badarságnak érzett bocsánatkérést!

 

Ha badarságnak tűnik, akkor valószínűleg az is. Az 1-es számú szabály, hogy amennyiben egy érzelmi zsarolóval akadunk össze, akkor bízzuk magunkat a zsigereinkre. Hagyatkozzunk az értelmünkre.

 

Mihelyt egy érzelmi manipulátor sikeres manővert hajt végre, azt hozzáadja a slágerlistájához és veled fogja megetetni ezt a badarságot.

 

2. Egy érzelmi manipulátor a készséges segítőtárs képét mutatja

 

Ha megkérjük, hogy csináljon meg valamit, akkor majdnem mindig bele fog egyezni, ha ugyan nem önként jelentkezik magától. Majd amikor azt mondjuk, hogy „rendben, köszi”, akkor ő elenged egy pár sóhajt, vagy más non-verbális jelet, amely által tudatja, hogy nem igazán úgy szeretné megcsinálni a kért dolgot, ahogyan kellene.

 

Amikor elmondjuk neki, hogy ez nem tűnik olyannak, mintha szívesen tenné, akkor megfordítja azt és megpróbálja úgy beállítani, hogy TERMÉSZETESEN ő úgy szeretné, és úgy tálalja, hogy mi mennyire értetlenek vagyunk. Ez a bolonddá tétel egyik formája, amelyben az érzelmi manipulátorok nagyon-nagyon jók.

 

A 2-es számú szabály: Amennyiben egy érzelmi manipulátor IGEN-t mond, akkor fogjuk őt szaván. Ne vedd be a sóhajokat és a finomságokat. Ha nem szeretné azt csinálni, akkor hívjuk fel a figyelmét rá nyíltan, illetve tegyük be a fülünkbe a fülhallgatót, készítsünk egy fürdőt és hagyjuk, hogy eljátssza a szerepét.

 

http://media1.annabrixthomsen.com/

 

3. A bolonddá tétel: amikor előbb állít egy dolgot, majd később be akarja bizonyítani, hogy nem is azt mondta

 

Amikor egy olyan kapcsolatban találjuk magunkat, amelyikben feljegyzéseket kezdünk készíteni arról, hogy mi hangzott el, mivel elkezdtük megkérdőjelezni a saját épelméjűségünket, akkor éppen egy érzelmi manipuláció kellős közepében vagyunk.

 

Az érzelmi manipulátor szakértő a dolgok kiforgatásában, racionalizálásában, igazolásába ás a dolgok kimagyarázásában. Olyan simán képes hazudni, hogy miközben ő a feketét nézi, a fehéret mondja, s ezt olyannyira meggyőzően teszi, hogy saját valódi érzeteinkben is kezdünk kételkedni.

 

Egy idő után ez annyira alattomossá és rombolóvá válik, hogy szó szerint elveszítjük a realitásérzetünket.

 

FIGYELEM: Az érzelmi manipulátorok roppant veszélyesek!

 

Roppant felzaklató egy érzelmi manipulátor számára, ha hozunk egy írómappát és egy tollat, majd pedig jegyzeteket kezdünk készíteni a beszélgetéseink folyamán. Ne habozz tudatni vele, hogy te nagyon „feledékenynek” érzed magadat mostanság, ezért szeretnéd feljegyezni a szavait az utókor számára.

 

Ezzel kapcsolatban az a legátkozottabb dolog, hogy ha már egyszer ilyet kell csinálni, akkor ez eklatáns példája annak, hogy komolyan el kellene gondolkodnunk azon, hogy mihamarabb kivonjuk magunkat a hatásköréből. Ha egy jegyzetfüzetet cipelünk magunkkal, hogy meg tudjuk védeni magunkat, akkor mostanára a hülyeség-mérőnek már folyamatosan villognia kellene.

 

4. Bűntudat – Egy érzelmi manipulátor kiváló bűntudatkeltő

 

Egy érzelmi manipulátor bűntudatot tud ébreszteni azért is, hogy ha szót emelünk, azért is, ha nem állunk ki magunkért, ha érzelmesek vagyunk, vagy ha nem vagyunk eléggé érzelmesek, azért, hogy adakozók és gondoskodók vagyunk meg azért is, ha nem vagyunk eléggé jószívűek és törődők. Bármi jogos kritika és bűntudat keltésének a tárgya lehet egy érzelmi manipulátor számára.

 

Az érzelmi manipulátorok alig juttatják kifejezésre az igényeiket és a kívánságaikat – amit akarnak, azt az érzelmi manipulációkon keresztül érik el. A bűntudat ennek nem az egyetlen megnyilvánulási formája, mégis az egyik leghatásosabb.

 

A legtöbben közülünk nagyon is úgy vagyunk kondicionálva, hogy bármit megtegyünk, ami szükséges a bűntudat érzésének a csökkentéséhez. Egy másik megszokott erőteljes érzelem a szimpátia. Egy érzelmi manipulátor nagyszerű áldozat.

 

Az érzelmi manipulátort annak a mély érzése táplálja, hogy támogatásra, törődésre és istápolásra van szüksége. Az érzelmi manipulátorok ritkán vívják meg a saját csatáikat, illetve ritkán végzik el a piszkos munkát.

 

Az őrült dolog ebben az, hogy amikor mi így teszünk helyettük (amire ők sohasem kérnének meg bennünket közvetlenül), akkor ők azt megfordíthatják és felhozhatják, hogy bizonyára semmi ilyet nem szerettek volna, illetve nem vártak volna el.

 

Próbáljunk meg ahhoz ragaszkodni, hogy nem veszünk részt más emberek csatározásaiban, illetve nem végezzük el helyettük a piszkos munkát. Remek vonal a következő: „Minden önbizalmam megvan ahhoz, hogy képes legyek önmagamtól megoldani ezt” – ellenőrizzük a választ és még egyszer figyeljünk a hülyeség-mérőre.

 

5. Az érzelmi manipulátor tisztességtelenül harcol

 

Az ilyen emberek nem nyíltan foglalkoznak a dolgokkal. A hátunk mögött fognak kibeszélni, s végül olyan dolgokat mondanak el másokról nekünk, amiket azok nem mondanának el maguktól.

 

Az érzelmi manipulátorok passzív módon agresszívek, ami azt jelenti, hogy megtalálják annak a finom módjait, hogy tudassák velünk, mennyire nem boldogok egy helyzet miatt. Ők azt mondják nekünk, amit hallani szeretnénk, majd pedig egy csomó olyan marhaságot tesznek, amelyek aláássák azt.

 

Például: „Természetesen szeretném, ha visszamennél az iskolába, drágám, és tudod, támogatni foglal téged.”

Majd a vizsga előtti éjszakán ücsörgünk az asztalnál és feltűnnek a pókeres cimboráink, a gyerekek üvöltöznek, a tévé lármázik és a kutyát is ki kéne vinni sétálni – a mindvégig „Cuki” manipulátor csücsül a popsiján, miközben kifejezéstelenül bámul ránk.

 

Vegyük a bátorságot és közöljük vele olyan stílusban, amilyenen valószínűleg hallani szeretné, hogy „nos, nem várhatod el, hogy az élet teljesen leálljon csak azért, mert te vizsgázol, ugye, drágám?”.

 

Kiabáljunk, üvöltsünk vagy „fojtsuk meg” – de csakis e legutóbbinak vannak hosszú távú előnyei és valószínűleg dutyiban végzed.

 

http://happinessweekly.files.wordpress.com/

 

6. Ha nekünk fáj a fejünk, akkor egy érzelmi manipulátornak agydaganata lesz!

 

Nem számít, hogy mi milyen helyzetben vagyunk, az érzelmi manipulátor már volt ilyenben és most is ilyenben van, csak tízszer rosszabban. Egy idő után nehéz érzelmileg ráhangolódni egy érzelmi manipulátorra, mivel megvan a módszerük arra, hogy kisiklassák a párbeszédet és önmagukra irányítsák a figyelmet.

 

Ha ilyen stílusban beszélünk hozzájuk, akkor valószínűleg mély sebeket ejtünk rajtuk, vagy nagyon megsértődhetnek, és önzőnek hívnak majd minket, illetve kijelenthetik, hogy mi vagyunk mindig a reflektorfényben. Még ha mi tudjuk is, hogy nem így áll a helyet, akkor is lehetetlen feladat ezt bebizonyítani.

 

Ne vesződjünk – BÍZZUNK a zsigereinkben és sétáljunk tovább!

 

7. Az érzelmi manipulátornak valahogy megvan az a képessége, hogy a környezetükben élők érzelmi atmoszférájára hassanak

 

Amikor egy érzelmi manipulátor szomorú vagy mérges, akkor az egész szoba e szerint lüktet – ez egy mély ösztönös reakciót vált ki azért, hogy valamilyen módon kiegyenlítsük ezt az érzelmi légkört és a legrövidebb útja ennek az, ha az érzelmi manipulátor jobban érzi magát, vagyis ha rendbe hozzuk azt, amitől az érzelmi manipulátor már nagyon vágyik.

 

Ha egy ilyenfajta rakás szerencsétlenséggel hosszú ideig kerülünk kátyúba és ennyire behálóz bennünket és egymásra leszünk utalva, akkor el fogjuk felejteni, hogy nekünk is vannak igényeink, nem szólva arról, hogy nekünk is ugyanannyi jogunk van arra, hogy kielégítsük a szükségleteinket.

 

8. Az érzelmi manipulátornak nincs felelősségérzete

 

Az érzelmi manipulátor nem vállal felelősséget magáért, illetve a viselkedéséért – ez arról szól, mindenki más mit tett értük.

 

A legkönnyebb módon onnan szúrhatunk ki egy érzelmi manipulátort, hogy gyakran próbálnak érzelmi közvetlenséget kialakítani oly módon, hogy idejekorán nagyon személyes információkat osztanak meg magukról, mely általában az „akadj a horgomon és sajnálj engem” egyik változatáról szól.

 

Eleinte ezt az embertípust nagyon érzékenynek, érzelmileg nyitottnak és talán kissé sebezhetőnek fogjuk érzékelni. Hidd el nekem, hogy amikor azt mondom, hogy egy érzelmi manipulátor éppen annyira sebezhető, mint egy pit bull, továbbá mindig lesz egy olyan probléma vagy válság, amit le kell gyűrnie.

 

Forrás: http://humansarefree.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..