Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A 10 legbizarrabb dolog a Vénusszal kapcsolatban

Isten hozta a Vénuszon! A Vénusznak, mely a Naptól a második bolygó, sok tekintetben megvannak a furcsaságai.

 

Mivel ezen a héten rendkívül ritka Vénusz-áthaladás esedékes, amelynek során a bolygó elhalad a Nap előtt, ami a Földről is látható csütörtökön (2012. június 5-én), mi itt a space.com-on úgy gondoltuk, hogy ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy az egyik legközelebbi Naprendszerbéli szomszédunk sajátos furcsaságaira egy pillantást vessünk.

 

Minden további nélkül, íme, a 10 legbizarrabb dolog a Vénusz bolygóval kapcsolatban.

 

A VÉNUSZ VULKÁNJAI

Több vulkán van a Vénuszon, mint bármely másik planétán a Naprendszerben. A csillagászoknak több mint 1600 vulkánról van tudomásuk a felszínén, azonban valószínű, hogy sokkal több túl kicsi ahhoz, hogy lássuk. A tudósok úgy vélik, hogy ezek többsége szunnyadó állapotban van, bár egy maroknyi aktív lehet.

 

http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/

 

AHOL A NAPOK TOVÁBB TARTANAK, MINT AZ ÉVEK

A Vénusz tengelyforgása, vagyis egy napja 243 földi napig tart (ennyi idő alatt tesz meg egy fordulatot a Vénusz), míg egy vénuszi év (a Nap körüli keringési ideje) rövidebb, éppen 224,7 földi nap.

 

A FÖLD IKERTESTVÉRE

A Naprendszerben található valamennyi planéta közül a Vénusz a Föld legközelebbi ikertestvére. A két test közel azonos méretű, s a Vénusz összetétele javarészt megegyezik a Földével. A Vénusz keringési pályája van a legközelebb a Földéhez a Naprendszer bolygói közül. Mindkét világnak viszonylag fiatal a felszíne és vastag atmoszférája van, melyben felhők úsznak (mindazonáltal ez semmit nem ér, mivel a Vénusz felhőzete főként mérgező kénsavból áll).

A VÉNUSZ ELKÉPESZTŐEN PERZSELŐDIK

Minthogy a légkör nagy tömegét széndioxid alkotja, szélsőséges üvegházhatás hevíti a Vénusz felszínét. A hőmérsékleti értékek akár a 870 Fahrenheit fokot is elérhetik, ami 470 Celsius foknak felel meg.

 

„A felszín elég forró ahhoz, hogy megolvassza az ólmot a zabolázatlan üvegházhatású légkör miatt.” – közölte egyik beszámolójában Sue Smrekar, a NASA sugárhajtással foglalkozó laboratóriumának (Pasadena, Kalifornia) egyik tudósa.

 

IRDATLAN NYOMÁS

A Vénusz felszínén tapasztalható légnyomás is meghökkentő: megközelítőleg 90-szer nagyobb, mint itt, a Földön, a tengerszinten mért nyomás. Más szavakkal kifejezve, a Vénuszon található nyomás nagyjából ugyanakkora, mint a Földön található óceánokban kb. fél mérfölddel (közel 1km) a felszín alatt mért víz nyomása.

 

http://www.the8planets.com/

 

LÁTHATJUK, AHOGY A VÉNUSZ ÁTHALAD A NAP ELŐTT

A Vénusz azon ritka bolygók egyike, amelynek láthatjuk a Nap előtt történő áthaladását. Csak a Vénusszal és a Merkúrral van ez így a Föld előnyös pozíciójából nézve. A Vénusz-tranzit ritkaság, nyolc éves különbséggel követi egymást két áthaladás, viszont ezekre a párosokra több mint egy évszázadot kell várni.

 

E szokatlan alkalmak egyikére 2012. június 5-6. napján kerül sor, amikor a Vénusz-tranzit látható lesz Észak- és részben Dél-Amerikából, Ázsia nyugati tájairól, Afrika keleti feléről és majdnem egész Európából. Ez még csak a hetedik alaklom, amióta a teleszkópot feltalálták, amivel az ember a Vénusz áthaladás élő szemtanújává vált.

 

A LEGRAGYOGÓBB PLANÉTÁNK

Miközben a Vénusz közel sem a Naprendszerünk legnagyobb bolygója, a Földhöz való közelsége a legtündöklőbb bolygóvá teszi az égbolton. Ugyanakkor ezzel az éjszakai égbolt második legfényesebb objektumává lép elő, a Holdat követően.

 

Valójában a Vénusz annyira fényesnek tűnhet, hogy az Air Canada 2011. januári járatának pilótája például összetévesztette a káprázatos planétát egy közeledő géppel. A pilóta a géppel vészhelyzeti zuhanórepülést hajtott végre a levegőben történő összeütközést elkerülendő, amiről később megállapították a kutatók, hogy a Vénusz volt, ami továbbra is a biztonságos több millió kilométeres távolságra volt a kanadai légiközlekedési tisztviselők szerint.

 

AZ ŐSÖK REJTÉLYE

A Vénusz évezredek óta a megfigyelések homlokterében volt.

Az ókori babilóniaiak nyomon követték az égbolton át történő vándorlását a feljegyzéseikben, amelyek csaknem Kr.e. 1600 évre nyúlnak vissza. Püthagorasz, görög matematikus volt az első, aki felfedezte, hogy a legfényesebb csillag a reggeli és az esti égbolton voltaképpen egy és ugyanaz, a Vénusz.

 

„Egész történelmünkben a Vénusz a legjobban kutatott és leginkább elgondolkodtatóbb égitestek egyike az égboltunkon.” – mondta Smrekar.

 

HUSS! EGY VIHAROS PLANÉTA

A szelek olyan szupersebességgel söpörnek végig a Vénuszon, hogy elérhetik a 450 mph/órát (724km/h) a középmagas felhőrétegben. Ezek a vénuszi szelek olyan sebesek, mint a leggyorsabb tornádó a Földön.

 

VÉNUSZ-FÁZISOK

Mivel a Vénusz a Föld keringési pályáján belül kering a Nap körül, úgy tűnik, mintha a Holdhoz hasonlóan fázisai volnának. Amikor a Vénusz a Nap ellentétes oldalán van, akkor teljes fázisban van, míg új fázisba lép, amikor a Föld és a Nap között helyezkedik el.

 

Elsőként Galileo Galilei, az olasz csillagász figyelte meg ezeket a fázisokat 1610-ben.

 

forrás: http://www.space.com/

fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..