Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A 13 ezer éves szaharai maradványok lehetnek az első ismert faji háború bizonyítékai

A The Independent című lapban megjelent riport szerint azoknak a 13 000 évre visszanyúló emberi maradványoknak az új elemzése, amelyeket a Nílus keleti partján találtak Észak-Szudánban, azt sugallja, hogy az emberek egy faji háború áldozatai voltak. A felfedezés bizonyítékot szolgáltathat a legrégebbi ismert, viszonylag kiterjedt emberi fegyveres konfliktusra.

 

http://www.ancient-origins.net/

 

Az ősi maradványok eredetileg 1964-ben kerültek elő egy Fred Wendorf nevű, elismert régésznek köszönhetően, egy olyan történelem előtti temetőből, amely jelenleg Jebel Sahaba-ban (Szudán) található. Az UNESCO által finanszírozott ásatásokra azért került sor, hogy feltárják azokat a régészeti lelőhelyeket, amelyeket úgy volt, hogy elárasztanak az Asszuáni Nagy Gát miatt. A temető felfedezése rendkívüli jelentőséggel bírt, mivel ez volt a Nílus völgyében valaha talált legrégebbi temetkezései helyszín.

 

A közel hatvan emberi maradványt (férfiakét, nőkét és gyerekekét) kiemelték és a British Múzeumba küldték biztos megőrzésre. A British Múzeummal együtt működő Bordeaux-i Egyetem francia tudóscsoportja jelenleg több tucat csontvázon végez vizsgálatokat. Az elemzések számos nyílbehatolási nyomra és kovakő nyílhegy-darabokra derítettek fényt az áldozatok csontjaiban, ami arra utal, hogy ellenséges íjászok gyilkolták meg az áldozatok többségét. Továbbá az új kutatás bizonyítja, hogy a támadások több hónapon vagy éven keresztül zajlottak.

 

Source: The Independent.

 

A John Moore’s University, a University of Alaska és a New Orleans’ Tulane University által vezetett kutatások arra engednek következtetni, hogy az áldozatok az általános szub-szaharai lakosság részét képezték, akik a modern fekete afrikaiak elődei voltak, míg egy másik fajnak –  észak-afrikai/levantei/európai népességcsoportnak – a maradékát találták meg Jebel Sahaba közelében.

 

A különböző faji csoportokat sajátos jellegzetességeik alapján lehet megkülönböztetni. Például a szub-szaharai származású csoportnak hosszú végtagjai, viszonylag rövid törzse és kiugró felső és alsó állkapcsai vannak, lekerekített homlokkal és széles orral, miközben észak-afrikai/levantei/európai származású csoportnak rövidebbek a végtagjai, hosszabb a törzsük és laposabb az orruk.

 

Abban az időszakban, amikor a szub-szaharaiak erőszak hatására kihaltak Észak-Szudán egy fő etnikai határterület volt a két faji csoport között. Ugyanabban az időben óriási verseny folyt az erőforrásokért, egy súlyos klimatikus visszaesés miatt, melynek során sok forrás kiszáradt és minden etnikai csoport a Nílus partjaira volt kénytelen elvándorolni. A kutatók úgy vélik, hogy ilyen körülmények között a különféle faji csoportok elkerülhetetlenül összeütközésbe keveredtek egymással, ami pedig erőszakos véget vetett az egyik szub-szaharai csoportnak több mint 13 ezer évvel ezelőtt.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..