Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A babilóniaiak és a sumérek fejlett csillagászati tudással rendelkeztek

Mezopotámia – beleértve a Sumér és az Akkád, a Babiloni és az Asszír Birodalmakat – a mai modern Irak területén helyezkedett el, s a babilóniaiaknak és a suméreknek köszönhető néhány felfedezés a legjelentősebbek közül.

 

A babilóniai csillagászok valaha csak az aritmetikát (számtant) – nem a geometriát – alkalmazták az égi események közelítő meghatározásához. Kr. e. 1800-tól kezdve 1200 éven keresztül a babiloniak egy olyan naptár kidolgozásán fáradoztak, amely a Nap mozgásán és a holdciklusokon alapszik.

A csillagmitológia nagy részét a suméroktól vették át. A manapság használt konstellációk, mint amilyen a Skorpió, az Oroszlán, a Bika, a Szekeres, az Ikrek és a Bak, mind olyan csillagképek, melyeket a sumérok és a babiloniak találtak fel Kr. e. 3000 – 2000 között.

 

Az egyik Aten-aszteroida sumér megfigyelése, ami több mint egy kilométer átmérőjű volt, s Köfels-ben (Ausztria) csapódott be Kr. e. 3123. június 29-én kora reggel. A sumér agyagtáblák igazolják, hogy a sumérek tudása nem korlátozódott csupán a naprendszerre.

 

Első ízben Sumérban – nem pedig Görögországban, ahogyan sokan tudni vélik – rendszerezték pontosan a csillagokat és rendezték azokat csillagképekké ugyanazon nevek alatt, ahogyan ma is ismerjük őket.

 

Kr. e. 400 táján a babiloni asztronómusok az aritmetika segítségével precízen kikalkulálták minden egyes hónap pontos idejét és kezdő dátumát.

 

Ez az agyagtábla sokáig vitatott leletnek számított, míg első alkalommal le nem fordították.

 

Jelzik az egyes hónapok kezdő napjait: az újhold másnapján, amikor a holdsarló először figyelhető meg napnyugtát követően.

 

Ez egy rendkívüli teljesítmény volt, mivel korábban ezt a konkrét dátumot csak megfigyelések segítségével sikerül előre jelezni. Ők figyelmet fordítottak az olyan bolygómozgásokra és pozíciókra, mint amilyenek a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz retrográd mozgásai, illetve a Földre és a Napra is.

A babiloniak előre kiszámították a jövőt a bolygók, a csillagok, valamint a Nap és a Hold mozgása alapján.

 

Ez egy kör alakú babilóniai csillagnaptár Asszurbanipál vagy Assur-bán-apli (i.e. 668-327) ninivei könyvtárából.

 

Ez a műveltség számos ponton kapcsolódik az asztrológiához, mivel a csillagászok nagyfokú jártasságra tettek szert nap- és a holdfogyatkozások pontos előrejelzésében.

 

Eddig a cikk, s csak én fűzöm hozzá megjegyzésként, hogy akkor még nem is beszéltünk azokról a földönkívüli tanítókról, akiktől csillagbölcsesség java részét kapták a sumérok és a babilóniaiak. Ezek a különleges lények csillagkapukon keresztül érkeztek távoli csillagrendszerekből, de ez már egy másik történet…

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2017/02/28/babylonians-and-sumerians-had-advanced-knowledge-of-astronomy/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..