Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A bagdadi elem

Az egyik legnagyobb történelmi rejtéllyel van dolgunk, amikor a bagdadi elemet vesszük górcső alá. Olyan ámulatba ejtő, hogy sokan inkább hamisítványnak szeretnék beállítani, mintsem a villanyáram kézzelfogható ókori bizonyítékának.

Wilhelm König, az iraki Nemzeti Múzeum igazgatójának a fejéből pattant ki a szikra 1940-ben, hogy egy kiállított múzeumi tárgy akár egy elektromos telep antik prototípusa is lehet. A galvánelem ugyanis úgy működik, hogy a cellákban lévő fémek potenciálkülönbségeinek hatására képződik elektromos ára. (A galvánelem egy olyan cella, mely egy anódot – réz – és egy katódot – vas – tartalmaz.)

Alessandro Volta már 1800-ban rámutatott arra, hogy az eltérő elektromos potenciájú fémek vezető közegbe kerülvén áramot fejlesztenek. Csakhogy a bagdadi elem talánya több évezredesre nyúlik vissza.

 

Azt a kancsót, amelyet a német származású múzeumigazgató vizsgált, Khujut Rabu falu közelében, Bagdadtól nem messze találták 1938-ban. Nem egymagában, hanem több hasonlóval találkozott a régész. Az eredeti „elem” egy 13 cm magas agyagkancsó, amelyben egy kb. 9 cm hosszú és 2,5cm széles rézhenger volt. Utóbbi laposra kalapált rézlemezből állt, melynek az aljához egy külön alap tartozott és bitumennel volt bedugaszolva. A kis kancsóból egy vasrúd lógott ki. A vizsgálatok kimutatták, hogy a belsejében valaha savas folyadéknak kellett lennie.

 

Természetesen itt ne gondoljunk valamilyen hatalmas áramfeszültségre, hiszen a kis csuporban valószínűleg ecet, vagy citromlé lehetett. De amennyiben valaha több kancsót kötöttek össze, úgy már használható mennyiségű áramhoz juthattak az elmés feltalálók.

A történelem folyamán akadtak olyan kíváncsi mérnökök, akik elkészítették a bagdadi elem hű másolatát, s kezdetlegességének dacára egy voltos áramot állítottak elő általa. Példának okáért, Rolf Schulte restaurátor, dr. Arne Eggebrecht egyiptológus, a hildesheimi Pelizaeus Múzeum munkatársa 1978-ban megépítették a lelet pontos mását. Sav gyanánt borecetet használtak. Ez a szerkezet másfél voltos feszültséget eredményezett.

 

De kik lehettek az ókori zsenik? Nos, a településről úgy hírlik, hogy a Pártus Birodalomhoz tartozott, így kézenfekvőnek látszott az elemet az ő zsenialitásuknak tulajdonítani. Ha elfogadjuk ezt a feltételezést, akkor i. e. 200 körül keletkezhetett a bagdadi elem.

Más régészek a vázák burkolatán szászánida jegyeket véltek beazonosítani. Ebben az esetben az elemek valamikor i. sz. 3-6. századból származhatnak.

 

Akadnak olyan tudósok, akik egyenesen kétségbe vonják a kancsók elem voltát. Érvük az, hogy eleve nem jól rakták össze, minthogy a rézhenger végét nyitva kellett volna hagyni, hogy az elektrolit bejuthasson. Szóval, egyre többen hangoztatják, hogy a bagdadi elem nem is elem volt. Az archeológusok több hasonló edényt is találtak más vidékeken, amelyekben papiruszból és bronzból készült tekercseket tároltak. A logika abban rejlik, hogy a papirusztekercs minden bizonnyal lebomlott és ennek tudható be a kancsók belsejében talált savas lenyomat. Azért hadd jegyezzem meg, hogy tárolóedénynek meglehetősen bizarr egy ilyen „elem”.

 

Újabb teória szerint a bagdadi elem tulajdonképpen elektro-akupunktúrás eszköz. A görög korból maradtak ránk olyan írások, melyek arról számolnak be, hogy a betegek orvosi céllal magukra – például a talpukra – erősítettek elektromos rájákat, s azokkal juttattak nem túl erős elektromos áramot a testükbe. Mi van akkor, ha a bagdadi elemek szerény teljesítményű áramát gyógyászati megfontolásokból alkalmazták?

 

Ugyanakkor tegyük fel a helyénvaló kérdést! Miért elképzelhetetlen, hogy több ezer évvel ezelőtt élt őseink ismerték az elektromosságot? Miért ne lehetne a bagdadi múzeumban őrzött, speciális kancsó ókori galvánelem? Ugyanebben a múzeumban egyébiránt szárazelemeket is kiállítottak, melyeknek rézből készült elektródjai vannak. Igaz, az elektrolit összetétele meghatározhatatlan.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..