Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A barátság

A barátság nálam egyenlő az igaz barátság fogalmával. Az igaz barátság nem az, amikor a másik fél mindent rád hagyva bólogat és folyton helyesli azt, amit csinálsz, megerősít a butaságban, sőt buzdít rá. Hanem az, mikor rávilágít a hibáidra és külső szemmel, a javadat szolgálva igenis ellentmond neked csak azért, hogy helyes irányban tartson.

 

Igaz barátot nehéz találni, egyrészt azért, mert az emberek félnek megmondani az igazat. Mert tudják, hogy az a másiknak rosszul esik – az igazság fáj, szokták mondani. S tartanak attól, hogy barátságuk az igazság közlése után talán örökre megszakad. De egy barát feladata – az én meglátásom szerint – mindig az őszinteség. Az igazság kimondása után keletkező konfliktus olyan, mint a sima víztükörben megjelenő hullám, amely optimális esetben csodákat visz véghez. Ahogy a hullámzó víz képes a még tőle keményebb anyagot is megformálni, úgy az igazmondás is csiszol rajtunk, s nemhogy szétzüllesztené a kapcsolatainkat, hanem éppen ellenkezőleg összehozza, s szorosabbá fűzi azt.

Másrészt azért nehéz igaz barátot találni, mert, ha valaki csak azért barátkozik a másikkal, mert ő ezzel jól jár (ez lehet anyagi ok, vagy társadalombeli előnyös elhelyezkedés), biztosak lehetünk benne, hogy neki nem érdeke az őszinteség. Ezért szívből javaslom, hogy mindenki nézzen magába, s még ha most nem is az, de váljon igaz baráttá! Mert a hasonló, a hasonlót vonzza. Tehát, ha valaki érdekből barátkozik, valószínű, hogy az ő baráti körében is sok hasonló ember van.

 

Az igaz barát – s ezt kibővíthetjük az igaz társ fogalmával is – mindig rátapint a lényegre, s a legérzékenyebb pontunkon talál el, hisz ismer bennünket, s kívülről látva az eseményeket, könnyebben rálát a hibákra, amiket mi belülről sokszor nem is veszünk észre. Ez persze mélyen érint bennünket, fáj, s úgy érezzük, hogy hátba szúrtak. Dacolunk az érzéseinkkel – bár valójában önmagunkkal – elvonulunk, netán sírunk is, – s remélhetőleg – másnap vagy harmadnap ráeszmélünk, rádöbbenünk, milyen nagy áldás az, hogy olyan ember áll mellettünk nap mint nap, aki igenis nem hagyja, hogy elvesszünk, nem hagyja, hogy ostobaságot csináljunk, s oda lép, és ha kell az utunkat állja.

 

Nem valami hálás szerep, valljuk be őszintén. De egy igaz barát/társ nem fél attól, hogy a barátság megszakad, mert egy igaz kapcsolat – véleményem szerint – bizalmon alapul. Persze a bizalom mellett megjelenik, illetve nagy jelentősége van a tiszteletnek és a szeretetnek is. (Amire nemrégiben egyik tanítóm mutatott rá.)

 

Szerencsésnek tarthatom magam, mert nekem van igaz barátom (nem is egy), s kívánom mindenkinek, hogy találjon magának olyan személyt, vagy személyeket, mint amilyeneket én is találtam. Akik kihozzák belőle a legjobbat, sőt talán még annál is többet. Mert az igaz barát nem csak helyes irányban tart, hanem még lök is rajtad, hogy a kátyúban rekedt szekered újra lendületbe jöjjön. Hihetetlen, hogy mi mindenre vagyunk képesek, ha jó emberi kapcsolataink vannak. Az ilyen emberek szinte minden akadályt legyőzve haladnak útjukon, s ha a két fél kiegyenlíti egymást, viszonozva egymásnak a jó tettet, kapcsolatuk áthatol e téren, s életről-életre, azaz örök időkre szól.

 

Béres Andrea

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..