Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A BIO ÉTELEK

Írta/Szerkesztette: Posted on 1

Nem csak a trendiség és a sznobizmus vezetheti rá az embert arra, hogy megismerkedjen a bio ételekkel. Az egészség életmód egyik pillére az egészséges táplálkozás. Sok új ötlettel és információval gazdagodik az, aki számításba veszi a bio, avagy organikus ételek előnyeit. Lássuk a bio ételek preferenciáit!

 

MITŐL LESZ „BIO” AZ ÉTEL?

 

A bio ételek nem szimplán arról kapták nevüket, hogy a mesterségesen előállított táplálékainkkal szemben természetes eredetűek. Bio ételeknek azon állati vagy növényi eredetű élelmiszerek minősülnek, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő és minősítettek.
A bio növénytermesztés jellegzetességei:

 • Az ökológiai gazdálkodásban termő növények vegyszeres kezelést egyáltalán nem kapnak.
 • A növényi kártevők elleni védelemben a természetes ellenségeket használják, illetve kézi munkával irtják a gyomot.
 • Sokszor vetésforgó gazdálkodást folytatnak, ezzel megőrzik a talaj termőképességét.
 • Tilos a műtrágya használata.
 • Csak olyan állatok trágyájával táplálják a talajt, amelyek vegyszermentes takarmányon élnek.

A bio állattartás sajátosságai:

 • Odafigyelnek az állatok „lelki állapotára”, kímélik őket a stressztől.
 • Semmilyen hormont vagy hormontartalmú készítményt nem alkalmazhatnak az állattartásban.
 • Génmódosított takarmányt nem adhatnak az állatoknak.
 • Betegségek esetén homeopátiás eljárásokkal gyógyítják őket.
 • Azokat az állatokat, amiket biogazdálkodásban nevelnek, csak természetes tejjel táplálják.
 • A baromfiféléket tilos ketrecben tartani, sőt előírás szerint szabad kifutót kell nekik biztosítani.

 

EGÉSZSÉGESEBB-E A BIO ÉTEL, MINT AZ IPARI?

 

A komoly tudományos vizsgálatok, no meg a józan ész is azt igazolta, hogy a bio ételek bizony-bizony számottevően egészségesebbek, ízletesebbek és táplálóbbak az ipari termékeknél. Nem beszélve arról, hogy nem sugárkezeltek.

 

Konkrét adatok:

 • A bionövényekben átlagosan kétszer nagyobb az ásványi anyag koncentráció, mint a vegyszeresen kezeltekben.
 • A biotojás több karotionidot tartalmaz.
 • A bioszarvasmarha és juh húsában háromszoros mennyiségű a konjugált linolsav, míg az omega-3 zsírsav koncentrációja négyszeres.
 • A biotej 50 százalékkal több E-vitamin és 75 százalékkal több béta-karotint tartalmaz.
 • A 2001-ben végzett nemzetközi felmérés szerint az organikus termények C-vitamin, magnézium-, vas-, foszfor- és sejtregeneráló antioxidáns tartalma statisztikailag is kimutathatóan magasabb, mint a nem organikus élelmiszereké.

 

A bio ételek további nem elhanyagolható preferenciája, hogy az emberi egészségen túl kímélik a környezetünket, hiszen előállításuknál a környezet megóvása is kiemelt helyen szerepel.

 

Gondoljunk csak bele, hogy a bio ételek frissek, egészségesek, kemikáliák (mesterséges tartósítószerek, ízfokozók, állományjavítók) és egyéb káros anyagok felhasználása nélkül készülnek.

 

Sokakban él az a hiedelem és/vagy előítélet, hogy a bio ételek élvezeti értéke messze elmarad a többi (nem bio) élelmiszer mögött. Ez könnyen cáfolható, hiszen jóval több a vitamin- és az ásványianyag-tartalmuk, ezáltal az ízük is gazdagabb.

 

Másik mítosz, a bio ételek ára: sokkal drágábbak, mint az ipariak. Valóban, sok bio ételnek éppen a minősége miatt nagyobb az előállítási költsége. Viszont ne felejtsük el, hogy nem tartalmaznak az egészségünkre ártalmas vegyszereket, nem telítenek túlzottan és számos betegségben – például allergiában – szenvedők is kockázatos következmények nélkül fogyaszthatják. Ezáltal kevésbé terhelik a szervezetünket és a szerveinket, sokkal ellenállóbbá teszik az immunrendszerünket és sokkal kevesebb pénzt kell a bio/organikus/natúr étel fogyasztóknak fordítaniuk különféle egészség-helyreállító módszerekre, mint azoknak, akik csak ipari termékeken élnek. Gondolok itt a gyógyszerekre és a gyógyterápiákra alkalmazására, valamint a betegségek okozta számos mellékhatásra és következményre, amelyek kiküszöbölésére igencsak mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk.

 

A BIO DILI

 

Magamat nem tartom a bio ételek élharcosának, de néhány dolog roppant szimpatikus nekem. Például az, hogy egészségesebbé tesznek, beleértve a szellemi és lelki egészséget is. Hiszen a minőségi élethez és az életminőséghez egyaránt hozzátartozik, hogy a táplálkozással milyen energiákat viszünk be a szervezetünkbe. Nem csak a fizikai anyagok elemei, hanem az energiái is számítanak, mivel azok is rombolnak és építenek. Magától értetődő dolog, hogy mind magunknak, mind a gyermekeinknek az a legjobb, ha nem terheljük magunkat felesleges, nehezen feldolgozható, sőt esetenként komoly mellékhatásokkal járó táplálékokkal. Szellemi vitalitásunkhoz és lelki jólétünkhöz, véleményem szerint nagyon is hozzátartozik a szájunkon át bevitt mindennemű táplálék.

 

Ugyanakkor óva intenék mindenkit attól, hogy a „bio dili” képzeletbeli mozgalmához csatlakozzon. Ezzel a vicces elnevezésű kompániával kívánom fémjelezni azon emberek csoportját, akik önámítás miatt fordulnak a bio ételek felé. Fontosnak tartom, hogy ne nyomjuk el és ne fojtsuk el valódi ösztöneinket és vágyainkat, ha az étkezésünket összeállítjuk. Ahhoz, hogy az ember bio táplálkozásra térjen át, kétségtelen, hogy egy szellemi megtisztulás és egy lelki ráhangolódás is szükségeltetik. Ez nem azt jelenti, hogy a natúr ételek fogyasztói magasabb rendűek, a nem natúr étkeket fogyasztókkal szemben. Erről szó sincs. De tapasztalati tény, hogy az ember egész életszemléletét befolyásolja a táplálkozása, illetve az életfelfogása szintén visszahat a táplálkozási szokásaira. Ehhez érni kell. Ha nincs belső indíttatása (belátása) valakinek a bio ételek iránt, akkor nem fog annyi sikert elérni és nem fogja tudni teljesen kiélvezni a bio étkezés előnyeit, mivel a tudati viszonyulásunk is meghatározza az életminőségünket.

 

A „bio dili” hívei úgy gondolkodnak, hogy pusztán attól egészségesebbek lesznek, hogy bio ételeket esznek. De ez nincs így, mert a mentális és a pszichés funkcióink, hétköznapibban fogalmazva: a gondolataink és az érzelemink valódi pozitivitása, a belső nyugalom, a boldogság és a jólét átélése nélkül a „legbiobb” élelmiszerek sem tudják karbantartani az egészségünket. Ellenben, ha mindhárom síkra odafigyelünk…

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..