Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A bölcsesség tüze – Milyen színe van a szélnek?

Bölcsesség, élet, filozófia – ezek szorosan összetartozó fogalmak. Természetesen ahány lélek, ahány lénycsoport, ahány bolygó, annyiféle jelentés létezik ezekre a fogalmakra. Viszont univerzálisak, mert mindenhol használják ezeket. Bármelyik kultúrát vesszük elő és vizsgáljuk meg közelebbről, mindenhol találkozunk velük. Természetesen nekem most a Föld és a 21. század emberéhez kellene a bölcsességről szólnom. Nem könnyű téma ez.

 

 

A Földön ma egy különleges isteni terv valósul meg, melyről az emberek többségének nincsen tudomása. A Terv és a változások, amelyek bolygónkon zajlanak több mint érdekesek. Az az alapállapot, amelyben a mai emberiség él, vagy inkább vergődik, elég egyszerű és mindenki számára közismert, hiszen mindenki átéli.

Ha ma megkérdeznék valakit arról, hogy szerinte mi az élet vagy a bölcsesség, akkor mindenki a maga kis véleményét mondaná, s a megtapasztalásait sorolná fel. Tehát a bölcsesség mindenki számára az, ami vele történik és a saját megtapasztalása. (Én nem tartom bölcsességnek a másoktól hallott vagy könyvekben olvasott bölcsességet. Azért ugyanis nem én küzdöttem meg, azt nem én értem el.)

 

Szóval, a saját megtapasztalásokon és a belőlük szőtt elméleteken, hiedelemrendszereken túllépni egyáltalán nem egyszerű. Felülről, kívülről nézni valamit, elszakadni a szubjektív nézőponttól, túlzás nélkül állíthatom, oltári nehéz.

A bölcsesség egy nehezen fellelhető és nehezen megfogható valami. Leginkább úgy tudnám leírni, hogy a bölcsesség olyan, mint egy hatalmas tűzrakás, amiben tényleg csak úgy lobognak a lángok, ölnyi vastagságban, két méter magasra törnek szinte tűzoszlopszerűen. Na, már most úgy, ahogyan az ilyen méretű tűzrakást sem könnyű megközelíteni, s igazából egyik irányból sem lehet igazán közel menni hozzá, úgy igaz ez a bölcsességre is. Az is valahogy így néz ki.

 

 

Minden embernek végső soron információkra van szüksége. Az információ életünk mozgatórugója. A kisgyermeknek a járni tanulástól kezdve a beszéden át a legelemibb dolgokig mindenhez információra van szüksége. Nagyobb korban, az iskolai tanítások, később a munkával és a nagybetűs élettel kapcsolatos dolgainkhoz is töméntelen mennyiségű információ megszerzésére van szükségünk. Hol van ebben a bölcsesség? A bölcsesség majd úgy jön, az majd úgy felszínre kerül az emberből, előbb vagy utóbb.

 

Általában ez észrevétlenül történik. Nem úgy, hogy leülsz és megpróbálod kierőltetni magadból, de nem is úgy, hogy kívülről, valakitől kapsz valamifajta tanítást, amitől te egyszer csak bölccsé válsz. Bölcsesség az, amikor leülsz és megpróbálsz akár saját, akár más gondolataiból lefordítani, érthetővé tenni bizonyos szövegrészeket, és összekapcsolsz bizonyos gondolatokat egymással. Bölcsesség, amikor rájössz arra, hogy egy-egy gondolat hol passzol az élethez, valamint hogy egy-egy élethelyzet melyik bölcsességhez illeszthető, vagy melyik információhoz tartozik. Bölcsesség az, amikor ez megtörténik, amikor így össze tudod kapcsolni a dolgokat.

 

 

Az embernek nagyon sok dolga van az életében: tanulni, másokat tanítani, fejlődni, dolgozni, boldogulni és boldoggá válni. Van, akinek csupán azt kell megtanulnia, hogyan élhet harmóniában, van, akinek mások életét is harmonikussá kell varázsolnia és másoknak is utat kell mutatnia. Gondolkozz csak el ezen! Ez nem könnyű, hiszen hogyan álljon ma valaki az emberek elé és hogyan magyarázza el nekik, mi a helyes és mi a helytelen, mi teremt harmóniát az életükben és mi csupán annak látszatát. Ezt talán olyan nehéz elmondani, mint azt megfogalmazni, milyen színű a szél. Azt sem lenne könnyű szavakba önteni. Arról sem lehet félreérthetetlenül beszélni, hiszen mindenki számára más, hiszen a szélnek nincsen egy jellegzetes színe, amivel definiálni lehetne azt. A szélnek érzetei vannak és ezek az érzetek további érzeteket keltenek, és ezek az érzetek, ezek a bölcsességnek a csírái.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..