Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A CÉKLA GYÓGYÍTÓ EREJE

A céklát Ősidők óta ismeri az emberiség. A legrégebbi archeológiai lelet szerint az új-kőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. A Földközi-tenger vidékén és Közép-Európában honos a céklarépa, mely táplálkozás és gyógyítás céljából is felhasználható.

 

http://www.vitalitytv.com/

 

A céklában található vas, réz, cink, jód, valamint  B1-, B2-, B6-, C-vitamin.

 

Gazdag nátriumban,ugyanakkor alacsony káliumban. Kálium tartalma segít a test fiziológiai táplálásába, az izmok és az állóképesség növelésében.

A benne lévő cholin jól tisztítja a májat, a vesét és a húgyhólyagot, valamint serkenti a nyirokmirigyek működését. Hat az emésztésre, a gyomor és a belek működésére.

 

Gyógyhatásai:

  • vérképző
  • szabályozza a sav-bázis egyensúlyt
  • jótékonyan befolyásolja a máj anyagcsere-folyamatait
  • gátolja a tumor-sejtek szaporodását
  • A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát.

 

Ez a zöldség enyhítheti a demenciát (elbutulást), mivel a benne található nitrogén-monoxid javítja a vér áramlását, ezzel is segítve az agy működését.

 

Felhasználási területeit tekintve, igen sokoldalú: savanyúságot, főzeléket, ivólét egyaránt készíthetünk belőle. Főzve és nyersen fogyasztva is ajánlott.

 

http://www.coracooks.com/

 

UKRÁN CÉKLASALÁTA

 

1 kg cékla héjában megfőzve, megpucolva

4 dl tejföl vagy kefir

1 doboz ecetes torma

2 teáskanál mustár

5 dkg dió darabolva

só, ecet, cukor és víz a pácléhez

 

A céklát 5 cm-es hasábokra vágjuk, a páclében hagyjuk kihűlni.

A tejfölt vagy a kefirt simára keverjük a mustárral és a tormával. Pici sót adunk hozzá.

Végül, a pácléből kivéve lecsepegtetjük a céklát.

Összekeverjük a mártással és tetejére hintjük a diót.

Jól lehűtve tálaljuk.

 

Sziklás Józsefné

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..