Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Costa Rica-i óriás kőgolyók

Sokak számára ismerős az Elveszett frigyláda fosztogatói című filmnyitó jelenete, amelyben egy hatalmas kőgolyó majdnem halálra lapítja Indiana Jones-t. Míg mindenki kitalációként tartja a filmet, addig a hatalmas ősi golyóra ez már nem igaz.

 

http://cdn.ancient-origins.net/

 

Miközben az 1940-es években a banánültetvények számára megtisztogatták a dzsungelt Costa Rica Diquis Delta tartományában, az Egyesített Gyümölcs Vállalat alkalmazottjai számos óriási kő golyót fedeztek fel, melyek részben az erdő talajának a fogságába estek.

 

A rejtélyes golyók szinte azon nyomban becses dísztárgyakká léptek elő, s a kormányzati épületek, valamint a gyümölcsvállalat végrehajtó hivatalainak az elülső udvarán kötöttek ki Costa Rica szerte. Több közülük összetört vagy megsérült, míg másokat dinamittal robbantottak fel, midőn páran rájöttek az archeológiai értékére.

 

John Hoopes szerint, aki az antropológia docense és a Global Indigenous Nations Studies Program vezetője, kb. 300 golyó létezéséről tudnak, melyek közül a legnagyobb tömege eléri a 16 tonnát, átmérője 8 láb, ugyanakkor a legkisebb nem haladja meg egy kosárlabda méretét. Majdnem mindegyik granodioritból készült, ami egy kemény, vulkanikus kő.

 

Felfedezésük óta a golyók valódi célja – ami még mindig fejtörést okoz a szakértőknek – találgatások tárgyát képezi: az elméletek a tájolási eszközöktől a Stonehenge-hez kapcsolódó emlékekig igen változatosak. Olyan is van köztük, amely szerint egy ismeretlen ősi civilizáció alkotása, illetve a földre látogató idegeneké.

 

http://news.bbc.co.uk/

 

A rejtély részben az, hogy milyen módon hozták léte ezeket a szinte tökéletes gömböket, amelyekről úgy tűnik, hogy egy több mint 50 mérföldre található kőbányából származnak és olyan időszakban készítették őket, amikor a fém eszközöket még kétségtelenül nem találták fel, így a becslések szerint kb. i.sz. 600 környékén munkálták meg őket. Mindazonáltal, a kövek korának meghatározására irányuló kormeghatározó módszer önmagában spekulatív, mivel az igazából csupán a golyók legutolsó felhasználásáról tanúskodik, s nem arról, hogy mikor alkották meg őket első ízben.

 

„Ezeket a tárgyakat évszázadokon keresztül használhatták, s még mindig ott hevernek, ahol egy évezred múltán kerültek. Ily módon roppant nehéz pontosan megmondani, hogy mikor készülhettek.” – magyarázta Hoopes.

 

Mindamellett a legnagyobb rejtély az maradt, hogy mire használták. „Valójában nem tudjuk, hogy milyen célra alkották őket.” – közölte Hoopes. – „Azok az emberek, akik ezeket készítették, nem hagytak maguk után semmilyen írásos feljegyzést. Csak az archeológiai adatokra hagyatkozhatunk, amikor megpróbáljuk rekonstruálni az összefüggéseket. A golyókat alkotó nép kultúrája nem sokkal a spanyol hódítást követően eltűnt. Így nem áll rendelkezésre semmilyen mítosz, legenda vagy más olyan történet, amiket a Costa Rica-i bennszülöttek mesélhetnének arról, hogy milyen célzattal alkották meg a golyókat.”

 

Mivel sok tekintetben hasonlítanak a Húsvét-szigeteki moai szobrokra, ezért az egyik elmélet feltételezi, hogy a golyók egyszerűen státuszszimbólumok. Elképzelhető, hogy a köveket, amelyek jelenleg az UNESCO védnöksége alatt állnak, egy óriási minta szerint rendezték el, amely asztronómiai jelentőséggel bírt, mivelhogy sok golyót egyenes, illetve görbe vonal mentén, míg másokat háromszög, illetve paralelogramma alakban elhelyezve fedeztek fel.

Viszont, amióta csaknem valamennyi golyót elmozdították az eredeti helyéről, a kutatók szkeptikusak a tekintetben, hogy vajon meg fog-e oldódni a golyók valódi jelentőségének kérdése.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..