Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A dogon törzs és a Szíriusz-rejtély

Rejtély, hogy honnan származik a dogon törzs csillagvallása. Vajon kik voltak azok a titokzatos Nommók, akik elhozták nekik a kozmikus tudást? Miért pont az égbolt legfényesebb csillagához, a Szíriuszhoz kapcsolódik ez a kultusz? Milyen rendkívül pontos ismeretekkel rendelkeznek a dogonok a Szíriuszról?

 

Az ősi tradíciók, kultuszok és tudás egyértelműen azt mutatja, hogy nem beszélhetünk primitívségről az öt vagy akár a tizenöt ezer évvel ezelőtt élt emberek esetében, miként a ma élő indiánokkal kapcsolatban sem. Kezd összeérni és kezdi egymást igazolni a tudomány, a mitológia és a spiritualitás, amikor az ősi népek kulturális kincseit vizsgáljuk és állítjuk egymással párhuzamba. Vagyis a modernitás és a tradicionalitás ilyesformán akár jól meg is férhetne egymás mellett. Persze vannak dogmatikusok, akik erről hallani sem akarnak.

A nyugat-afrikai dogon törzs kétségtelenül természetfeletti tudás birtokában van. Nem csak azért, mert saját eredetmondáik, mítoszaik és hagyományaik ezt állítják, hanem azért, mert olyan csillagászati ismereteket kaptak egyszer az égi tanítómestereiktől, amelyek a legszkeptikusabb tudósokat is meggyőzhetik.

Konkrétan arról van szó, hogy a dogonok ismerik a Szíriusz-A csillagot megkerülő Szíriusz-B csillagot, amely a Földről szabad szemmel nem látható. Ez még hagyján, de ez a mali nép azt is megmondta a hozzá érkező kutatóknak, hogy a Szíriusz B keringési periódusa ötven év, azaz ennyi idő alatt kerüli meg a főcsillagot égi kísérője. Egész vallási kultuszuk a Szíriusz kettőscsillagához idomult az elmúlt évezredekben. Vajon miért? És hogyan jutottak e titok birtokába?

 

A dogonok eszkatológiájában az szerepel, hogy halottaik lelke eltávozik, pontosabban felszáll az égbe, vissza ősi hazájukba, amely nem más, mint a Szíriusz. Ezzel nehéz lenne vitatkozni. Másik oldalról nézve, a dogonok csillagászati ismereteit azonnal megpróbálták megkérdőjelezni egyes tudós elmék. Ezek a cáfolatok azonban nem voltak meggyőzőek, merthogy a dogonok ősi tanításait eleinte mindenki a maga beállítódásának megfelelően értelmezte és kiforgatta. A valóság azonban ettől prózaibb. Például a dogonok tudták már a hozzájuk érkező misszionáriusok előtti is, hogy Jupiternek négy nagy holdja van. Ma bárki mondhatná, hogy ennek többszörösét sikerült az űrszondákkal és az űrtávcsövekkel felfedeznünk, de a négy nagy hold akkor is a legjelentősebb maradt. Amúgy pedig az ötvenévenként tartott Szigui-ünnep maszkjai több mint 800 évesek, így aligha állja meg a helyét a misszionáriusok által a 17-18. században átadott tudás elmélete.

Egyébiránt csak úgy jelzem csillaggal, hogy a dogonok főistene egy Nommó nevű kétéltű lény, aki meghalt és feltámadott. Mindezt azért, hogy az emberiséget segítse. Ezek után elképzelhető, hogy a hittérítők mennyire meglepődhettek akkor, amikor a Bibliáról szerették volna felvilágosítani a dogon népet, mire fel ők elmesélték a saját „Bibliába illő” történetüket: a feltámadást és a megtisztulást a klasszikus kereszténység kellékei nélkül!

Egyébiránt a mítosz szerint nem csak egy Nommó létezik, hanem több hasonló kétéltű lény, akik egy bárkával érkeztek a csillagokból. Ők alapították a dogon civilizációt.  Így akár az ősi asztronautákról szóló modern teóriákba is illeszkedhet a dogonok rejtélye.

A médiumi források szerint a földönkívüliek egyik csoportja a Szíriusz rendszeréből érkezett bolygónkra. Eszerint a Szíriusz kettőscsillaga körül fejlett életformák élnek.

A Szíriusz-A egy kékesfehér csillag, amely hozzávetőlegesen 8,6 fényévre van a Földtől és legalább 20-szor fényesebb a Napnál, így az éjszakai éjbolt egyik legfényesebb csillaga. A Szíriusz-B egy fehér törpecsillag, amely ellipszis pályán kering a Szíriusz-A körül.

A Szíriusz kísérőjének létezésére vonatkozó sejtések már 1845 óta léteznek. Akkoriban Friedrich Wilhelm Bessel, a königsbergi csillagász, azzal magyarázta a Szíriusz periodikus mozgását, hogy feltételezte egy kísérőjének a létezését. Azonban egészen 1862-ig kellett várni arra, hogy a Szíriusz fehér törpe társát távcsövekkel sikerüljön felfedeznie az amerikai Allan G. Clarknak.

A médiumi forrásokhoz visszatérve, a Szíriusz-A rendszerét humanoid fajok népesítik be, míg a Szíriusz-B rendszerét kétéltű fajok lakják. Ez érdekes módon egybecseng a dogonok mítoszával, amely az utóbbiról származtatja a dogon népet.

A dogonok hitelességének kérdését végül talán az fogja teljes bizonyossággal eldönteni, hogy

a.)    egyszer visszatérnek az ősi isteneik

b.)    felfedezik a Szíriusz-A másik kísérőjét, a Szíriusz-C csillagot.

A témában 1976-ban jelent meg egy nagysikerű könyv Robert Temple tollából, amely a The Sirius Mystery címet viseli.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..