Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Fehér Lótusz Társaság

A Fehér Lótusz Társaság a történelem legrejtélyesebb vallási szektáinak egyike. Históriájából is látszik, hogy egy maroknyi ember, egy földalatti szervezkedés képes eltörölni rendszereket, vallásokat és megváltoztatni a történelem menetét. Érdemes nyomon követni a messianisztikus és fanatikus vallási jegyek, az okkultizmus, a mágia és az emberi személyiség furcsa szüleményeit. A kutatók feltételezése szerint ilyen típusú társaságok szép számmal létezhetnek a 21. században is.

 

A Hung-társaság az egyik legrégebbi titkos társaság, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik Kína történelmében. Ősi forrásai gyakorlatilag megegyeznek az egyiptomi misztériumokéval. Minden jel szerint

a Fehér Lótusz nevű misztikus szektából alakult ki, amelyet az 5. században már egy Eon nevű buddhista prédikátor és a kínai történelemben „tizennyolc rozáni bölcs”-nek nevezett, de név szerint nem ismert ember vezetett.  A Fehér Lótusz egyszerre volt vallás és összeesküvés, misztika és mágia.

 

1344-ben egy forradalmat robbantottak ki abban a reményben, hogy Buddha visszatér és elűzi a trónról a Yan-dinasztiát. A forradalmat sikerre vitték és a Ming-dinsztia első uralkodója, Chu-Hung-Wu, lépett a sárkánytrónusra.

 

1615-ben újabb forradalom tört ki, amely ugyan elbukott, de hét évvel később újra mozgása lendült. 1662-ben a fanatikus uralkodó mint megrögzött konfuciánus minden misztikus irányzatot, valamint a taoizmust és a buddhizmust is betiltotta. A listán szerepelt a Fehér Lótusz is. Minden szervezet titkosabbá vált, mint valaha, amennyiben fent kívánt maradni. Minden buddhista vallásjegynek kettős jelentése volt: részint teológiai, részint misztikus. Szó szerint mitológiában éltek az emberek, az egész életüket áthatották a kultikus ceremóniák. Mindenki hős lehetett, aki hajlandó volt alkalmasint kardot ragadni, s szembeszállni az ellenséggel, a sötétséggel, jelesül, a Mandzsu-dinasztia tagjaival.

 

Apáról-fiúra szállt a Ming-dinsztia restaurációjáért folytatott ádáz küzdelem. Rengeteg ember áldozta fel az életét az ügyért, de eközben a Hung-társaságról semmit sem lehetett tudni. Annyira láthatatlan tudott maradni a Hung-társaság, mint amennyire a történelemben csak nagyon kevés titkos szervezet.

Csak amikor Angliában és Amerikában megalakultak a Hung-páholyok és a fehér embereket is meg akarták győzni nemes ügyükről, akkor derült ki, hogy évszázadok óta folyik az elszánt harc a hatalmon lévő dinasztia ellen. A mandarinok mindent elkövettek, hogy elrettentség a rebelliseket, de kegyetlenkedéseik ellenére is fennmaradt a társaság.

 

Így érkezünk el az 1753-as Lótusz-forradalomhoz. Akkor 40 ezer lázadó áldozta fel az életét a heroikus harc oltárán. 1850-ben tört ki a Tajping-forradalom, amelyet Hung-Sin-Tschuen, egy parasztgyermek indított el, aki lázálmai közepette kapott látomásainak engedelmeskedve kívánta megtéríteni a népét. Állítólag a Legfelsőbb Lénnyel találkozott, aki tulajdonképpen felkérte őt, hogy a világot terelje vissza a helyes útra, majd felruházta a világ kormányzásának feladatkörével. Miután betegségéből felgyógyult, Hung a pusztaságba vonult, hogy felkészüljön a küldetésére.

Visszatérvén elvonulásából Jézus öccsének nevezte magát, egyenlőségről beszélt, a konfuciánusok ellen lázította a népet és egyfajta őskereszténységről prédikált. Gyakorlatilag egy új vallást alapított. Egy pontnál azonban túllépett az ős-kereszténységen és ős-kommunizmust kezdett hirdetni, s egyre több politikai töltetet kapott a küldetése. Fokozatosan kibontakozott egy Mandzsu-ellenes mozgalom, amelynek tagjai elvetették az alkoholt, a dohányt és az ópiumot, ugyanakkor ünnepelték a szombatot. Élethalálharcának folyományaképpen a trónra ülhetett, mindazonáltal szörnyű pusztítás volt az ára mindennek. Közben Hungon úrrá lesz a hatalmi téboly. Ekkor mit sem törődve a harcokkal négy évre elvonul. Extatikus állapotokat élt át, de csak a nép harcolt helyette.

 

Végül bár Hung győzelemre állt, azonban az angol beavatkozásnak köszönhetően a forradalmat leverték, s az áldozatok száma elérte az egymilliót. Hung és társai megmérgezték magukat.

 

A szekta célja a „Nagy Vállalkozás” volt, amely egy új dinasztia megalapítását jelentette volna. A szekta tagjai nem riadtak vissza semmilyen eszköztől. Minden képzeletet felülmúló kegyetlenséggel gyilkoltak, ha kellett, sőt ügyükért képesek voltak akár feleségeiket és gyermekeiket is lemészárolni.

 

Több kutató azóta is a Fehér Lótusz Társaság kezét látja számos társadalmi mozgalom megszervezésében. Annál is inkább, mivel e titkos társaság nagyobb válságok és világháborúk idején szokott hallatni magáról. Ebből arra lehet következtetni, hogy a mozgalom él és egy égi hatalommal felruházott isteni lény földi küldöttének rendeleteire hivatkozva hajt végre célirányosan különböző fanatikus tetteket. Ezek után még mondja azt valaki, hogy miszticizmussal fűszerezett összeesküvés jellegű titkos társaságok nincsenek!

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..