Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A fekete retek

Ami a származását és az elterjedését illeti, ősalakja valószínűleg Elő-Ázsiában honos.

A régi Egyiptomban már i. e. 2000-ben ismerték a fekete retket. Innen került Kínába, Japánba és Indiába.

 

http://www.edenkert.hu/

 

Az ókori Egyiptomban a gyökerén kívül a magjait is fogyasztották, és olajat is sajtoltak belőle.

 

Az ókori Görögországban a legértékesebb gyökérzöldség volt. Ára megegyezett az aranyéval.

 

Miután Marco Polo behozta Kínából, a középkorban lett Nyugat- Európában ismert.

 

A fekete retek gyógynövényként is ismert. Jótékonyan hat az epetermelésre és szabályozza az emésztést.

Az epekő kialakulását gátolja. A fekete retek egyik értéke, hogy télen is fogyasztható nyersen.

 

Tartalmaz:

– fehérjét

– szénhidrátot

– szárazanyagot

– savat

– káliumot

– foszfort

– vasat

– C-vitamint

 

A fekete retekből készített szirup fogyasztása a felső légúti megbetegedések esetén nagyon

hasznos, mivel enyhíti a köhögést.

 

Fekete retek szirup készítése:

A gumót megmossuk, kettévágjuk és a közepébe egy lyukat fúrunk.

Ebbe a lyukba mézet töltünk.

Pár óra elteltével már a méz elkeveredik a retek levével, és fogyasztásra alkalmas.

 

http://4.bp.blogspot.com/

 

A hónapos piros retek

 

A hónapos retek Magyarországon az egyik legkedveltebb tavaszi zöldség.

A piros retek jellegzetesen csípős ízű, ugyanakkor fekete retekkel ellentétben nem terheli meg az emésztőrendszert, mivel alacsony a rost- és illóolajtartalma.

Élettani jelentősége többek között abban áll, hogy a tavaszi hónapos retek egyik vitaminforrás a téli időszak után.

 

Található benne:

– vas

– kálium

– B3 és C-vitamin

– foszfor

– folsav (B9-vitamin) tartalma jelentős

– emésztést serkentő hatású

– jótékonyan hat az epeműködésre

 

A hónapos retek kedvelt felhasználási területe a szendvicsek és saláták világa.

 

A retekben található kéntartalmú vegyületek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, ezért reggel éhgyomorra nemajánlatos fogyasztani az erre érzékenyeknek.

A régi idők találó mondása a retek fogyasztásáról: reggel vétek, este étek!

 

 

FONTOS MEGJEGYZÉS: A tapasztaltok azt mutatják, hogy gyomorhurut, gyomorfekély, epekő, illetve az epeutak elzáródása esetén NEM ajánlatos bármely retekféle fogyasztása!

 

Jogi nyilatkozat: Ennek a cikknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre jutatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

 

Sziklás Józsefné

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..