Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A figyelem gyógyító ereje

Mi a figyelem? Amennyiben Ön érdeklődik a spiritualitás iránt, lehet, hogy már hallott arról, amit tudatosságnak vagy jelenlétnek hívnak.

 

Ha érdeklődik a pszichológia iránt, avagy még inkább a keményvonalas fantasztikum iránt, akkor már hallhatott arról, amit éberségnek hívnak. Az éberség egy olyan fogalom, amiről azt olvashatjuk, hogy „valami, amire odafigyelünk”, és nem sokat segít, ha úgy tekintünk rá, mintha elsődlegesen az elméhez volna köze, ahhoz, amivel voltaképpen gondolkodunk.

 

Árnyalatnyi a különbség. Lehetséges arról is töprengeni, hogy milyen, amikor éberek vagyunk – sőt hasznos is lehet, ha olykor így teszünk, ugyanakkor maga a gondolkodás nem az éberség fő összetevője. Az éberség egyszerűen van. Ez az oka annak, amiért figyelemnek hívom. Ön mire szentel figyelmet? Mivel kapcsolatban teszi Ön önmagát éberré?

 

http://consciouslifenews.com/

 

 

Olykor mindnyájunknak szüksége van figyelemre. Különösen gyermekként. Minél fiatalabbak vagyunk, annál inkább rá vagyunk utalva. Tulajdonképpen a vizsgálatok kimutatták, hogy azok a csecsemők, akiket nem érintenek meg, egyszerűen meghalnak! A figyelem annyira fontos a gyermekek számára, hogy ha nem kapnak pozitív figyelmet, akkor elképzelhető, hogy helyette úgy kezdenek el viselkedni, hogy negatív figyelmet kapjanak: dorgálások, kiabálások, elzárások árán, sőt szélsőséges körülmények között akár verekedéssel. A reménytelen gyerekek számára van egy régi mondás: „a koldusok nem válogathatnak” – bármilyen figyelem jobb a semminél, ezért a mellőzés a büntetés legrosszabb formája.  Magától értetődő módon a negatív figyelem valójában sohasem fogja elősegíteni, hogy gyerek hosszú távon felnőtté cseperedjen, viszont az a gyermek, akit elhalmoznak pozitív figyelemmel, el fogja sajátítani azt a tudást, hogy odafigyeljen önmagára és másokra.

 

A kutyás málhás állatok, amik akár egy egész házat is széttéphetnek csak azért, hogy felhívják magukra a figyelmet, ha egyedül hagyják őket. Miért? Mert a figyelem életadó. Minden annak a visszatükröződése volna, hogy mennyi figyelmet szenteltünk rá, vagy mennyit nem? Az a toll, amivel először vetettem papírra e szavakat, részint a gyári munkás figyelmének a révén született, aki ezt formába öntötte, részint a bürokrata figyelmének köszönhetően, aki piacra dobta. Egy dal annak a figyelemnek a terméke, amit a dalszerző a hangszeren történő játszás elsajátításába, illetve a költői vénájának kimunkálásába belefektetett, hogy azután leülhessen és a kettőt alkotó módon ötvözhesse egymással.

 

Egy olyan dal, amely nem kap akkora figyelmet, amit megkíván, sohasem kerül megírásra.

 

Az épület azoknak a mérnöki munkája, akik megtervezik, azoknak az előadóknak, akik kiképzik őket, azoknak az építési vállalkozóknak, akik beleteszik a cementet és azoknak a kamionsofőröknek, akik elszállítják a cementet. Az elhanyagolt ház a figyelem hiányáról árulkodik.

 

http://consciouslifenews.com/

 

 

Hogyan lehetünk mi elhanyagoltak?

 

A szobai növény a szerint él vagy hervad el, hogy mennyi figyelmet kap, illetve ebből természetes módon következik, hogy a legelhanyagoltabb életterületeink azok, amelyeknek a leginkább szükségük van a figyelemre. Erre bizonyíték az, amikor sokunk ismeri azt az érzést, amikor a figyelem hiányát szenvedjük el bizonyos olyan dolgok esetében, amelyek szükségesek. (Ezen a területen lehetnek segítségünkre a jó barátok, a tanácsadók és a terapeuták abban, hogy betolják a motorunkat.)

 

Egyébként észre fogjuk venni, hogy a figyelem nem egyszerűen a „valamin való gondolkodást” jelenti. Ha valaki olyan, mint én, úgy fogja találni, a feladatokon való töprengés egyre nagyobbá és nagyobbá teszi magukat a feladatokat – és minél nagyobbá válnak, annál nehezebbnek tűnik az elvégzésük. A gondolkodás/agyalás a múltra és a jövőre vonatkozik, ennél fogva az elme előre tekinthet és kijelentheti, hogy „oly sok tennivalóm van!” Másfelől viszont figyelmet teljes egészében a jelen pillanat kap. „Csak egy teendőnk van és annak elvégzése természetes úton fog elvezetni a következőig.”

 

Úgy kell foglalkoznunk magunkkal és a terveinkkel, mint egy szobanövénnyel. Szüksége van a figyelem megfelelő fajtájára. A víz egyfajta figyelem és a víz jó, azonban a túl sok víztől meg fog fulladni. A gondolkodás a figyelem egyik fajtája, s gondolkodni jó, viszont a túl sok gondolkodás megfojthat bennünket.

 

http://www.thebettermom.com/

 

Mit gondolsz, mi a figyelem helyes formája? Hogyan részesíthetjük magunkat és a terveinket több figyelemben?

 

Habozva. Nem kapkodva. Azáltal, hogy időt szánunk arra, hogy megismerjük azt, amit tenni próbálunk, mielőtt megtennénk. Úgy, hogy figyelünk ahelyett, hogy elterelnénk magunkat a kihívástól a gondolataink által. Azáltal, hogy figyelünk ahelyett, hogy olyan kívülálló dolgokkal tömjük a fejünket, mint a tévé, videó-játékok, a közösségi média, könyvek – mások figyelmének szép gyümölcsei csodálatosak a maguk helyén, de túlságosan is hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy elmeneküljünk dolgozgatni a saját gyümölcsös kertünkbe.

 

Lényegében figyelmet úgy nyerhetünk, ha nem hagyjuk figyelmen kívül önmagunkat.

 

A jövő héten azt fogjuk megvizsgálni, hogy mivel is jár, ha nem figyelünk oda önmagunkra, miért viselkedünk így, hogyan vethetünk ennek véget, illetve hogyan javíthatjuk az önmagunkra fordított figyelem minőségét, majd pedig azzal fogjuk folytatni, hogy figyelmet szentelünk a külvilágra, hogy igazából meggyógyíthassuk a világot.

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..