Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A fizika törvényei érvényesek egy holografikus univerzumban is? A tudósok megfejtik a világegyetem titkait

Vajon milyen kihatással van egy holografikus univerzum az alapvető fizikára? Ha és amennyiben a világegyetemünk egy hologram, akkor vajon a fizika törvényei voltaképpen vonatkoznak-e erre a hatalmas számítógépes kivetülésre?

 

3.1

 

„A vaskalapos fizika a platonizmuson alapszik: a törvényeket végtelenül pontos, tökéletes, megváltoztathatatlan matematikai összefüggéseknek tekintik, amelyek túllépik a fizikai világegyetem határait, s a fizikai folyamatok – bármennyire legyenek is szélsőségesek – teljes mértékben megváltoztathatatlanok maradnak. Ha e helyett a fizikai törvényekre úgy tekintenénk, mint valamiféle  számítógépes szoftverekre, s a fizikai univerzumra úgy, mint egy hardverre, akkor a világegyetem véges számítógépes kapacitása alapvető határt szabna a fizikai állapotok speciális minőségeinek és a törvények pontosságának. Ez a határ pedig az univerzum korától függ.” – írja Paul C. W. Davies tudományos dolgozatában, melynek címe: „A kozmológiai információs határ következményei a komplexitásra, a kvantuminformációra és a fizika törvényének természetére nézve”

 

Sok tudós módfelett érdekesnek találja a holografikus világegyetem elméletét és szeretné megfejteni, hogy vajon valóban egy mátrixban élünk-e.

 

kép: Rendkívül ritkák a véletlenek a fizikában, s szinte sohasem következnek be. Mindig van magyarázat, amely elképzelhető, hogy nem rögtön válik nyilvánvalóvá.

 

Állíthatjuk, hogy elméleti síkon ez a bizarr forgatókönyv lehetséges.  A csillagok közt valahol létezhet egy olyan fejlett, ámde ismeretlen civilizáció, amely a mi „technikailag fejlett számítógépes rendszereinket” egy roppant primitív teljesítménynek tartja.

 

A tudósokat valósággal megbabonázta a holografikus elv, amióta Juan Maldacena, a Princeton Egyetem Posztdoktori Tanulmányok Intézetének professzora kidolgozta elméletét.

 

3.2

 

Maldacena legeslegelőször az 1990-es években vetette fel egy olyan világegyetem modelljét, amely holografikus elven alapszik.

 

Maldacena elmélete szerint a matematikailag nehezen tisztázható húrok világa, amelyek 9 térdimenzióban és egy idődimenzióban léteznek, pusztán egy hologramot alkotnak: a valódi történés egy egyszerűbb, laposabb kozmoszban mehet végbe, amelyben nincs gravitáció.

 

A fizikusokat elbűvölte Maldacena elmélete, mivel az szilárd, ugyanakkor még bizonyításra váró alapra helyezte a népszerű húrelméletet, továbbá azért is, mert megoldást nyújtott a kvantumfizika és az Einstein-féle gravitációs elmélet között feszülő ellentmondásokra. Azonban, ez még csak egy elmélet volt, s a tudósok kézzelfogható bizonyítékokat szerettek volna.

 

Ma a világ legnagyobb fizikus gondolkodói próbálnak választ kreálni az univerzumunk legnagyobb kérdéseire. Tudásunk lassan gyarapszik és még sok mindent nem ismerünk a bennünket, illetve a létünket övező rejtélyek közül.

 

2012-ben Skenderis professzor, a Southamtoni Egyetemen, 175 ezer dollárt kapott a következő kérdés kutatására: „Vajon volt az időnek és a térnek kezdete?”

 

A tér-időt általában úgy értelmezik, hogy a teret háromdimenziósként írják le, míg az időt egy negyedik dimenzióként határozzák meg, s a négy együtt egy kontinuumot (folytonosság) vagy állapotot hoz létre, melyben a négy alkotórészt nem lehet megkülönböztetni egymástól.

 

kép: Mi történik a fizika törvényeivel egy holografikus világegyetemben?

 

A sík téridő és a negatív téridő egy olyan környezetet ír le, amelyikben a világegyetem nem kompakt (nem tömör), a tér végtelen kiterjedésű, az idő örökkévaló minden irányban. Az olyan gravitációs erőket, mint amilyeneket a csillagok gerjesztenek, a leginkább a sík téridővel írhatjuk le. A negatívan hajló téridő egy olyan világegyetemet ír le, amely tele van negatív vákuum-energiával. A holográfia matematikája leginkább a negatívan hajló/görbülő téridőkként értelmezhető.

 

Skenderis professzor egy olyan matematikai modellt fejlesztett ki, amely megdöbbentő hasonlóságokat talál a sík téridő és a negatívan görbülő téridő között, az utóbbi esetében azonban negatív számú dimenziókat hoz létre, ami a mi fizikai érzékelés birodalmán túl van.

 

Az ő kommentárja: „A holográfia szerint a fundamentum szintjén a világegyetemnek eggyel kevesebb dimenziója van, mint amennyit érzékelünk a mindennapi életünkben és az univerzumunkat az elektromágnesességhez hasonló törvények irányítják. Az elképzelés hasonlít az általánosságban vett hologramokéhoz, ahol a háromdimenziós képet kétdimenziós felszínbe kódolták – ilyen hologram van például a hitelkártyákon is –, de ez esetben az egész világegyetemet ily módon kódolták.”

 

„Kutatásaink folynak, s reméljük, hogy több kapcsolatra is fényt derítünk a sík téridő, a negatív görbületű téridő és a holográfia között. A világegyetem működéséről szóló hagyományos elméletek bizonyos módon sajátosan írják le annak természetét, de mindegyik más és más területet ölel fel. A végső célunk az, hogy egy új egyesített elméletet állítsunk fel a világegyetemről, amely általános érvénnyel működik.”

 

A AdS/Ricci-flat correspondence and the Gregory-Laflamme instability című dolgozat kimondottan kifejti, amit Gregory Laflamme instabilitásként ismerünk, ahol fekete lyukak bizonyos típusai kisebb fekete lyukakra esnek szét, amikor zavar keletkezik bennük – ez olyan, mint amikor egy vékony vízsugár kis cseppekre válik szét az ujjunkkal történő érintésünk hatására. Ezt a fekete lyuk jelenséget korábban már kimutatták számítógépes szimulációk segítségével, s ez a munka mélyebb elméleti magyarázattal szolgál.

 

Skenderis professzor jelentős lépéseket tesz a világegyetem struktúrájának megértése felé, s egy napon talán a tudósok képesek lesznek világos bizonyítékot adni arra, hogy vajon mi egy holografikus világegyetemben élünk-e vagy sem.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/do-our-laws-of-physics-apply-in-a-holographic-universe-scientists-unravel-the-secrets-of-the-universe/

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..