Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Föld szív csakrája a Pilisben van? – A Dalai Láma válasza

„A Föld szív csakrája Magyarországon, a Pilisben található.” Egy idézet, melyet több mint tíz évvel ezelőtt még a Dalai Lámának tulajdonítottak, s így járta be a magyar ezoterikus világot. Egy idézet, melyet 2010-ben, a hazánkba látogató Dalai Láma megcáfolt. Abszolút ellentmondás feszül a régebbi és a mostani állítás között. Mi lehet ennek az oka? Talán egy téves fordítás? Vagy a Lámát egyáltalán nem izgatja a kérdés és elbagatellizálja az egészet? Földünk egyik legnagyobb tekintélyű vallási vezetője tévedne? Az igazság nyomában…

A Dalai Láma több évvel ezelőtti állítólagos első kijelentése a Pilisről:
„A tibeti szemlélet és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli. Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az emberi testben, de a Földgolyón is számon tartja. A hagyomány szerint a Föld szív csakrája Magyarország területén, pontosabban a Pilisben van.”

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ vezetője szerint, aki egyébként a láma hét magyarországi látogatása közül ötnek szervezője volt, a láma ilyet nem mondott. Már csak azért sem tehetett ilyen kijelentést, mert ilyen fogalom a buddhista filozófiában nem is létezik.

A Dalai Láma második, valódi 2010-ben tett kijelentése a Pilisről:
A Dalai Láma válasza az volt, hogy ő ezt a kérdést az ostobább kérdések halmazába sorolná, ugyanis meggyőződése, hogy már magának a kérdésnek a feltétele is egyfajta Magyarország-központú gondolkodást sugall. Ezt arra az okra vezeti vissza, hogy az emberek gyakran gondolják, hogy ők maguk alkotják a világ közepét. Ennek megfelelően a magyarok úgy gondolják, hogy Magyarország a világ közepe, a mexikóiak úgy vélik, hogy Mexikó a világ közepe, és így tovább. Sőt, gyakran a tibetiek is úgy vélik, hogy Tibet a világ közepe. Ez teljesen természetes. – fejtette ki hol mosolyogva, hol jót kuncogva a kérdésen Őszentsége.

Majd azzal folytatta, hogy minden emberben megtalálhatók a csakrák, mármint az az öt, amelyekről a tanítások is szólnak, így ez egy általános jelenség és nem mondhatjuk azt, hogy egy különleges csakra éppenséggel Magyarországon lenne. Tehát nem. Nem gondolom. – zárta le a kérdést a Láma a közönség nevetése közepette.

Láthatjuk, hogy a két idézet egymásnak élesen ellentmond. De vajon miért gondolta meg magát időközben a Dalai Láma feltéve, hogy mindkét kinyilatkoztatás tőle származik? A Föld csakrái ténylegesen léteznek? Akkor ezekről mindenképpen tudnia kell. Vagy esetleg valamit eltitkol? Netán félreért? – ilyen és ehhez hasonló kérdések sorjáznak át az elmémen, amikor elfogulatlanul próbálok magyarázatokat keresni az elhangzottakra. Igaz, a két kijelentés között majdnem egy évtizednyi különbség van, de ez nem lehet mentség a lényegbevágó differenciára.

Sokan egyetértettek a láma 2010-es kijelentésével és elfogadták, hogy nem mi vagyunk a világ közepe, illetve nem hazánkban dobog a Föld szív csakrája. Azonban, vannak, akik tovább kutattak.

Volt, aki a fordítást hibáztatta, amely állítólag így hangzott: „Igaz-e, hogy Magyarországon van a szív csakra? Az 5 csakra közül a szív csakra itt van-e?” A Láma pedig erre reagált leplezetlen nevetéssel. Ebben az esetben valóban a téves fordítás okolható az egész félreértésért.

A kevésbé támadó és sértődős hallgatóság észrevette a finom különbséget, nevezetesen, hogy a Dalai Láma nem azt mondta, hogy itt, vagy konkrétan a Pilisben nincs semmilyen energia, hanem hogy a Föld szív csakrájával kapcsolatos kérdésre válaszolt egyértelmű nemmel.

A még kevésbé elfogultak eleve nem is állítják, hogy a Föld szív csakrája Dobogókőn (a Pilis legmagasabb pontja) vagy a Rám-hegyen volna a Pilisben, hanem csupán azt, hogy több nagy erejű energiavonal, úgynevezett Szent György vonal keresztezi egymást az említett hegységben. De ez nem vagy nem feltétlenül az ominózus szív csakra.

Voltak, akik kapásból idiótázni kezdték a Dalai Lámát és kétségbe vonták a bölcsességét és a hitelességét. Mint ahogyan azt sem értették sokan, hogy a klasszikus buddhista tanokban öt csakrát különböztetnek meg, melyeket az öt Buddha-családhoz rendelnek. Tehát a buddhisták, illetve a lámaisták nem a hindu hetességet, vagyis hét csakra beosztást követik.

Mindenki, aki akar, bizonyosan talál vagy kreál hivatkozási alapot elméleteinek igazolására. Például: „Tibet a világ teteje.” Aki ezt állítja, annak igaza van, mert ez a legmagasabban fekvő ország. Ezt a logikát követve akkor minden magasabb ember kapásból bölcsebb, mert közelebb van az éghez?  Vagy aki a hegyekben lakik, annak már pusztán a magaslati levegőtől tisztábbak a megérzései? S így múlik el a világ dicsősége, amikor jön majd a keresztény a maga Jeruzsálemével, a muszlim a Mekkájával és a buddhista Bodhgayaval (szent buddhista zarándokhely), az egyiptomi Karnakkal vagy a gízai Nagy Piramissal, az indiai például Puttapartival…? S mindenki majd egymás torkának fog esni, leminősíti a szentembereket, akik pedig elítélik egymást.
Vegyük észre, hogy ez nem valódi érvelés! Ezek legjobb esetben is hivatkozások és az egók párharca, annak is a primitívebb fajtájából.

Természetesen én nem azt mondom, hogy ne csináljunk semmit! Keressük meg az igazságot! De legyünk felkészülve folyamatosan arra, hogy az igazság nem biztos, hogy a mi, bármelyik nemzetet preferáló, avagy bármelyik nemzetet leminősítő hipotéziseinket fogja visszaigazolni. Az isteni igazságokat vajmi kevéssé érdeklik, hogy szentemberek, gyermekek, professzorok vagy utcaseprők mondják ki őket. Az igazság csak létezik, s rajtuk semmilyen emberi képzelgés nem tud változtatni. Jól néznénk ki, hogy ha idejönne valaki hozzánk, vagy mi utaznánk el egy szent emberhez, s az megváltoztatná az igazságot. A szent zarándoklatok és a spirituális fejlődés jó esetben csak a saját magunk meggyőződéseit, fixációit és kvázi igazságait változtathatják meg, de a lét axiómáit, a teremtett tényeket, a szakrális titkokat semmiképpen sem. Ezen jó volna elgondolkodnunk.

Ami pedig számomra különösen mosolyfakasztó: éppen a toleranciát adó szív csakráról folyik a vita az emberek között. A kölcsönös meg nem értés és a meg nem értettség éppen az alkalmazkodás és az elfogadás emberi energetikai központját teszi próbára, s mi így leszerepelünk. Emberek, ez szégyen! Persze szégyenkezzen az, akinek van miért. Van, aki annyira kétségbevonhatatlanul hisz a saját igazában, annyira makacsul eltökélt, hogy képtelen kiszabadulni teóriáinak, hitvallásának és életfilozófiájának a szövevényes hálójából. Ezen sajnos nincs mit mosolyognunk. Csak egy nagyon szűk réteg keres kompromisszumot a nézetek kavalkádjában, s próbálja kiegyensúlyozni az integrált részeket.

Tehát: ELFOGADÁS, TOLERANCIA, EGYÜTTÉRZÉS, KÖLCSÖNÖS TISZTELET, ALKALMAZKODÁS, KOMPROMISSZUMOK, SZERETET, A JÓSÁG ÉS AZ ÉRZELMEK ADÁSA, VALAMINT ELFOGADÁS lenne minden emberi kommunikációnak az alapja szerintem. Lehet, hogy én régimódi vagyok, de számomra ezek az örök emberi és transzcendentális értéket. Véleményem szerint, aki értéket és megértést szeretne teremteni, annak ebből az alapállásból kellene kiindulnia. Így nem tartom blaszfémiának, ha valaki nem ismeri el az én állításom igazságtartalmait, annak fontosságát és érvényességét. Nem kél bennem düh, harag és agresszió akkor, ha homlokegyenest ellenkező dolgokat állítnak Magyarországról. Ezek ugyanis nem méltók egy ilyen csodálatos nemzethez, nem méltók az igazi emberhez, s nem szülnek semmiféle jót, viszont annál több konfliktust szítanak.

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..