Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Földanya jajkiáltásai

Az alább felsorolásra kerülő adatoknak bárki utána kereshet az ENSZ odavonatkozó bizottságainak, illetve a nemzetközi kutatóintézetek honlapjain.

 

Földanyakjajkiáltásai1A Föld ökológiai rendszerének pusztulásáról elől járóban annyit, hogy a II. világháború óta az emberiség többet fogyasztott el Földanyánk fizikai és biológiai készleteiből, mint amennyit előtte az összes többi emberi kultúra felélt.

 

Számadatokba foglalva az ökológiai válság tüneteit, a helyzet úgy áll, hogy a világ őserdőinek fele már elpusztult és évente irdatlan ütemben (9 millió ha/év) semmisül meg. Ez azonban nem az egyetlen pótolhatatlan veszteségünk, tudniillik, a Földanya korallzátonyainak már 40%-a megsemmisült, s a fennmaradt 60% is sajnálatos módon veszélyben forog.

 

Az úgynevezett „ökológiai lábnyom”, amely egy személy vagy csoport eltartásához szükséges földterületet jelöli, az elmúlt évtizedekben 2,8 hektárra növekedet. Ehhez azt kell tudni, hogy   körülbelül 1,7 ha lenne az átlagosan elfogadható terület.

Földanyajajkiáltásai7Robert Müller ENSZ főtitkárhelyettes deklarálta a következőket: percenként 21 hektár őserdőt pusztítunk el, 50t termőtalaj megy tönkre, 1200t széndioxid kerül a levegőbe, s minden nap 250 ezer tonna kénsav esik savas eső formájában a földre. Mennyire földbe döngölő tények ezek, s még mindig nem ébredt fel az emberiség!

 

A légkör oxigéntartalma is drámain lecsökkent az elmúlt 150 évben. A középkorban 20% fölött volt, XX. századra 19%-ra esett vissza, de a nagyobb városok felett csupán 12-17%-ot mérnek. Amennyiben 6-7% alatt süllyed ez az érték, az emberi élet ellehetetlenül.

 

Szibériában található a világ legnagyobb tőzeglápja, amely az utolsó jégkorszak végétől hatalmas mennyiségű metángázt zár magába. Becslések szerint ez 70 milliárd tonna metánt tartalmazhat. A probléma a következő: napjainkban 1 millió négyzetkilométer fagyos terület olvad fel, ami maga után vonja, hogy a metángáz nagy mennyiségben és rendszertelenül kerül a levegőbe. Ez pedig célirányosan gyorsíthatja a globális felmelegedést.

 

A klímában bekövetkező felmelegedés egy láncreakciót indít el, ami nagy vonalakban a következőképpen fest: Az Északi-sarkon műholddal és szemmel is láthatóan megolvadtak jégsapkák, aminek köszönhetően 20%-kal kisebb a szokásos méretétől. Ez az olvadás egyébiránt gyorsuló tendenciát mutat. A jég olvadásának hála a tenger sötétebbé válik, ezért az óceánok több fényt és ezzel párhuzamosan több hőt nyelnek el. Ez komoly időjárás változást vált ki, hiszen a melegebb tengeráramlatok még több sarki jeget olvaszthatnak meg. Ez egy ördögi kör. Az ily módon tengerbe kerülő édesvíztömeg eltérítheti a Golf-áramlatot, ami szibériai teleket von maga után Európa számára. Ez a növény- és állatvilágra nézve is katasztrofális hatású lehet, de maradjunk az embernél. A megemelkedő tengerszint elöntheti az alacsonyan fekvő városokat és termőföldeket, ezzel terméscsökkenés áll be, s innentől nem nehéz folytatni a dominóelv szerinti összeomlást.

 

Földanyajajkiáltásai4Már James Lovelock is arra hívta fel a figyelmet a híres Gaia-elméletében, hogy a Föld egy élő organizmus és ezért a globális felmelegedéssel tönkretehetjük a kényes ökológiai egyensúlyt. Lovelock szerint a folyamatok szinte visszafordíthatatlanok és beláthatatlanok. A tudós 2020-ra súlyos aszályokat prognosztizál és egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségeket. 2040-re a Szahara Európa felé húzódását, ezáltal Európa elsivatagosodását jósolja. Szerinte a népvándorlások tovagyűrűző háborúkat és járványokat indíthatnak útjukra, mígnem 2100-ra a Föld lakosságának száma a mai 6,7 milliárdról 500 millióra fog visszaesni. A túlélők az északi szélességi fok körül fognak gyülekezni. Ez tehát a Lovelock-féle pokoli klíma, aminek egyelőre nincs hitelt érdemlő cáfolata, de annál nagyobb a valószínűsége.

 

Olybá tűnik, hogy egy korszakváltás indult el a Földanya sorsában. Planetáris szintű folyamatoknak lehetünk szemtanúi és megélői. Ne feledje a kedves olvasó, hogy nem riogatás, hanem realitás, ami itt szerepel. Az ember felelőssége, erkölcsi szintje és tudatossága kerül a sors mérlegére az elkövetkezendő években. Hatalmas horderejű, ránk váró kérdés, hogy kiálljuk-e az evolúciós szakítópróbát vagy sem? Tudunk-e holisztikusan élni figyelembe véve nem csak saját, hanem a Földanya érdekeit vagy sem? Lesz-e nagy fordulat, isteni beavatkozás vagy sem? S legfőképpen, ha sikerül, akkor mi lesz az ára magának a világváltásnak?

 

Boldog napot!

 

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..