Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Fuente Magna nevű vitatott lelet újraírhatná az ókori történelmet – Amerika rejtélyes Rosette-i köve

A Fuente Magna egy olyan rendkívül ellentmondásos tárgyi lelet, amelyre olykor Amerika Rosette-i köveként szoktak hivatkozni.

Ez a rejtélyes tárgy számos érdekes és elgondolkodtató kérdést vet fel. Vajon ez a sumér ékírással ellátott ősi lelet hogyan került az Andokba? Vajon fennállt-e valamiféle kapcsolat az ősi időkben a sumérek és az Andok-hegység lakói között, akik köztudottan több ezer mérföldes távolságban éltek egymástól?

 

 

A Fuente Magna egy olyan nagyobbacska kőedény, ami egy tálra hasonlít. Véletlenségből fedezte fel 1958-ban egy farmer, aki épp a bolíviai Titicaca-tó közelében dolgozott. A tárgyi leletet a La Paz-i városházára szállították. A tálon számos gyönyörű véset, köztük állatszerű és emberszerű motívumok egyaránt találhatók.

 

Mindazonáltal az edényen talált sumér ékírásos szöveg a legérdekesebb!

 

A leletet több mint 40 évig a Museo de los Metales Preciosos-ban („Nemesfémek Múzeumában”) tartották, mielőtt két bolíviai kutató, Argetine Bernardo Biados és Freddy Arce archeológus meg nem próbálta alaposabban megvizsgálni a tárgyat és annak eredetét.

 

Vakon kik készítették? Honnan származik?

 

Egy öreg helybéli, aki látta a leleltről készített fotót, azt mesélte, hogy valaha az övé volt és disznóetetésre használta az edényt. Nyilvánvalóan az öreg férfinek lövése sem volt a tárgy jelentőségéről. De vajon miként került a Fuente Magna később a Titicaca-tó közelébe? Ez egyelőre rejtély.

 

Amikor May Portugal Zamora, bolíviai régész, tudomást szerzett erről a különös tárgyról, többször is megpróbálkozott a szöveg megfejtésével, ám mindhiába, mivel nem fedezte fel, hogy tálon egy csaknem 5000 évvel ezelőtti ékírásfajta található.

 

A Fuente Magna beható vizsgálatát követően Dr. Clyde A. Winters, a lineáris írás szakértője, kimutatta, hogy ez valószínűleg olyan proto-sumér (ős-sumér) írás, ami több mezopotámiai leleten is visszaköszön. Ugyanilyen írást használtak a proto-elámiták, amit proto-elámita írásnak hívunk.

 

A Fuente Magna nevű lelet akár újraírhatja az ókori történelmet

 

Dr. Winters úgy gondolta, hogy a kutatók azért nem képesek elolvasni az írást, mert nem hajlandók azt összehasonlítani a proto-elámita és a proto-sumér írásokat az i.e. 3000 és 2000 közötti időszakban használt más egyéb írásmódokkal. Dr. Winters összevetette ezt az írást a Szaharában 5000 évvel ezelőtt használt líbiai-berber írásmóddal. Ezt az írást az Indus-vögylében élt proto-dravidák, proto mande népek, proto-elámiták és proto-sumerok használták. (Megjegyzés: A „proto” szó előtagként „ős”-t jelent, vagyis egy törzs, illetve egy nép őseit takarja, akiktől a később ismert nép származtatható.)

 

Ezek a népek korábban Közép-Afrikában éltek egészen addig, amíg el nem kezdődött a Szahara i.e. 3500-ban történő elsivatagosodása.

 

A Fuente Magna feliratai

 

Dr. Winters szerint a tálon szereplő szöveg a következőképpen adható vissza:

 

„A közel jövőben az ember majd a Nagy Nia hatalmas oltalma alá kerül. (Az egyedüli isteni Nia) hozta létre a tisztaságot, a boldogságot és az írást. (Azért alkotta meg az emberek szeretett szentélyét, hogy megvesse a tisztaság alapjai és írást vezessen be minden olyan ember számára, aki kéri.) Ó, jós, használd ezt a talizmánt (a Fuente tálat) arra, hogy egyedülálló tanácshoz juthass a templomban. Szenteld fel ezt az igaz szentélyt; a vezető majd tegyen esküt arra, hogy tisztaságot teremt és kedvezően fog jövendölni, valamint megalkotja az írást. (Ó, kultusz vezetője), terjeszd ki semmihez se hasonlítható fényedet (ránk), akik erényes éltre szomjúhozunk.”

 

Dr. Winters elmesélte, hogy az írás egyes általa megfejtett részei arra engednek következtetni, hogy ezt az ősi tálat egy Nia nevű istennőnek szentelt italáldozat bemutatására használták, amikor termékenységért fohászkodtak, és hálát adtak a bővelkedő állat- és növényvilágért azon a vidéken, amely lehetővé tette, hogy ezek a sumér felfedezők segíthessék őket Bolíviában.

 

Különösen érdekes, hogy Fuente Magna népe egy Nia nevű istennőre hivatkozik. Nia a lineáris A megfelelője Neith istennőnek. Neit pedig az egyiptomi Nt vagy Neit, illetve a sémi Anat görög neve. Ez az istennő roppant népszerű volt Líbia ókori népessége körében, illetve más közép-afrikai részeken is elterjed a tisztelete még azelőtt, hogy ezek az emberek elhagyták volna ezt a régiót, hogy Mezopotámiában, az Indus-völgyében és a minószi Krétán telepedjenek le.

 

Dr. Winters megjegyezte, hogy Fuente Magna írásairól készült fordítása alátámasztja Awen Dawn hipotézisét, mely szerint a Fuentét Bolívia őslakosai az említett istennő megünneplése során használták. (Megjegyzés: Milyen érdekes, hogy a fuente szó spanyolul forrást jelent! Innen nem nehéz az isteni üzenetek/erők/tudás forrására asszociálni.)

 

Awen Dawn felismerte, hogy a Fuente Magnán szereplő alak egy istennői testtartásban pózol, kitárt karokkal és széttárt lábakkal, amelyek alátámasztják Winters fordítását… Ráadásul, a tálon található, Awen által beazonosított szimbólumok összefüggésbe hozhatók az Anya Istennőre utaló európai jelekkel, ami pedig valószínűleg Neith istennő a görög és a krétai térségre gyakorolt korai befolyását tükrözi.

 

Egy alak a Fuente Magna tálon

 

A Fuente Magna a mai napig heves viták kereszttüzében áll.

 

A műalkotás léte, valamint az ékírás arra utal, hogy intenzív kapcsolat állhatott fenn a sumér műveltség és Bolívia ősi kultúrája között.

 

„Miképpen lehetséges, hogy a proto-sumér szövegek egy olyan tálon tűnnek fel, amit a Titicaca-tó környékén fedeztek fel, 3800 méterrel a tengerszint felett, több ezer kilométer távolságra attól a térségtől, ahol a sumér nép hajdanán lakott?” – teszi fel a kérdést Yuri Leveratto író, aki az ősi történelmet kutatja.

A Fuente Magna semmiképpen sem az egyetlen olyan tárgyi lelet, amely bizonyítékot szolgáltat az ősi transzatlanti kapcsolatokra.

 

A Pokotia-i Monoliton található enigmatikus (rejtélyes) szöveg bizonyítja, hogy a sumérok már több ezer évvel ezelőtt átszelték az óceánt és nyomot hagytak maguk után az amerikai kontinensen is.

 

A Pokotia-i monolit feliratai

 

Az ennyire különleges és rejtélyes ősi leletek további vizsgálatai még több fényt deríthetnek a történelem előtti, tengerentúli átkelésekre, továbbá a sumér kultúra Bolívia, Peru, a többi dél-amerikai ország, s magától értetődően Észak-Amerika őslakosságára gyakorolt befolyásáról is árulkodhatnak.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/fuentamagna.php#ixzz3GbsQfP6t

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..