Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A hajdani húsvét-szigetiek nem is voltak annyira elszigeteltek és magányosak: óceáni körutakat tettek és érintkeztek a bennszülött amerikaiakkal

Bár a Rapanui emberek foglalták el a Húsvét-szigetet, a Csendes-óceán közepén található egyik távoli földdarabkát, 2300 mérfölddel (3700 kilométerrel) Dél-Amerikától nyugatra, illetve 1100 mérföldre (1770 kilométerre) a legközelebbi szigettől, ugyanakkor mégsem éltek egy szál magukban és elkülönülten.

 

Rapa Nui (Húsvét-sziget), amely a polinéziai háromszög legkeletibb sarkánál helyezkedik el, egyike a legelzártabb helyeknek az emberek lakta bolygón.

 

Egy új genetikai tanulmány világosan kimutatta, hogy számottevő kapcsolatot tartottak fenn a bennszülött amerikai populációval több száz évvel korábban, mint hitték.

 

 

Ezek az ősi emberek arról váltak híressé, hogy olyan hatalmas rejtélyes kőszobrokat emeltek, amelyek a tudományos világot és a turistákat egyaránt évek óta zavarba ejtik. 

 

Az első nyugati ember 1722-ben érte el a Húsvét-szigetet és 900 monumentális fejből és törzsből álló moai-ként ismert szobrot talált a Húsvét-szigeten felállítva.

 

A Rapa Nui nép egy egyedülálló kultúrát képviselt, amely 1200 körül kezdett virágozni és a 16. századra hanyatlott le.

 

A 27 húsvét-szigeti bennszülött embertől származó genetikai adatok azt jelzik, hogy a Rapa Nui nép és a dél-amerikai bennszülött emberek közötti kereszteződés megközelítőleg 1300 és 1500 között ment végbe.

 

„A génáramlás bizonyítékait találtuk meg e populáció és az őslakos amerikai populációk között, ami egy ősi óceáni vándorlási útvonalra enged következtetni Polinézia és Amerika között.” – közölte a Koppenhágai Egyetem GEoGenetics Központjában dolgozó Anna-Sapfo Malaspinas, a vizsgálat vezetője.

 

 

A genetikai bizonyíték jelzi egyrészt azt, hogy Rapa Nui népe Dél-Amerikába utazott, másrészt az amerikai őslakosok átkeltek a Húsvét-szigetre. A legvalószínűbb az, hogy a Rapa Nui emberek óceáni körutazásokat tettek és a keveredésre 19-23 generációval ezelőtt kerülhetett sor.

 

„Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Rapa Nui-ból Dél-Amerikába utaztak, majd dél-amerikaiakat hoztak magukkal Rapa Nui-ra, és keveredtek velük.” – közölte Mark Stoneking genetikus, aki a németországi May Planck Intézetnél dolgozik az Evolúció Antropológia területén, ő közreműködött a Brazil bennszülött Botocudo népen végzett kapcsolódó tanulmány elkészítésében.

 

„Így érdekes lesz látni, hogy vajon a további tanulmányok találnak-e bárminemű jelet a polinéziai, Rapa Nui ősökre vonatkozóan Dél-Amerikában.”

 

 

Azt mondják, hogy nem gondolnák, hogy Rapa Nui lakosai keveredni kezdtek volna az európaiakkal a 19. századot megelőzően. Malaspinas azt állítja, hogy a jelenkori Rapa Nui emberek genetikai ősei nagyjából 75 százalékban polinéziaiak, 15 százalékban európaiak és 10 százalékban bennszülött amerikaiak.

 

Egy másik tanulmány, amely a Current Biology csütörtöki számában jelent meg, egy olyan másik esetet mutat be, amelynek során a polinézek elmerészkedtek Dél-Amerikába.

 

Az ajkaikban és a füleikben nagy fakorongok viseletéről felismerhető, brazíliai bennszülött Botocudo néphez tartozó két ősi emberi koponya tulajdonosai olyan emberek voltak, akik genetikailag polinézek lehettek, de nem meghatározható bennszülött amerikai ősökkel rendelkeztek.

 

„Egymillió dolláros kérdés, hogy vajon a Botocudokhoz tartozó két polinéziai ember hogyan jutott el Brazíliába.” – jelentette ki Eske Willerslev, a Koppenhágai Egyetem genetikusa a GeoGenetics Központban, aki a Botocudokról szóló tanulmányt irányította. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy ezek a polinézek eljutottak Dél-Amerikába és Brazíliába, vagy a kontinens nyugati partján szálltak partra és átkeltek a belföldön, vagy körbeutazták Tierra del Fuego-t, majd felfelé vették az irányt a keleti part mentén.” – közölte Stoneking.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/ancteasterislandersmated.php#ixzz3HKeejeuL

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..