Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Halottak Napjának rövid története

Úgy tűnhet, mintha a Halottak Napja nagyon hasonlítana a Halloween-re. Minkét ünnepség alkalmával az emberek jelmezeket öltenek magukra, mindenhol sok csontváz tűnik fel, s különleges édes nyalánkságokat és gyertyákat osztogatnak. Ugyanakkor sok időt töltenek az emberek a temetőkben és mindenhol halotti képek jelennek meg.

 

Azonban van néhány jelentős különbség a haláltól való félelmet hirdető és a holtakat megünneplő ünnepnap között.  A Halottak Napja az elhunytak megünnepléséről szól, s nem arról, hogy az eltávozottaktól félnünk kellene. Ez egy olyan nap, amikor az emberek leróhatják tiszteletüket az ősök előtt és mindazon szeretteik előtt, akik már eltávoztak, s visszahívhatják otthonaikba a lelkeket azért, hogy még egyszer a családjuk részei legyenek.

Ez egy családi ünnepség, valamint a tisztelet kinyilvánítása azok iránt, akik már nem lehetnek velünk.

 

A halottak megünneplésének a gyakorlata több ezer évre tekint vissza a dél-amerikai kultúrákban. Az azték kultúrában az elhunytak ünneplése augusztusra esett és egy hónapon keresztül tartott. E periódus alatt az emberek kegyelettel adóztak Catrina-nak, a Halál Istennőjének, akit csontvázként örökítettek meg.

Amikor a katolikus hit gyökeret vert Dél-Amerikában, a halottak fesztiválja Halottak Napjává alakult át, és úgy lett időzítve, hogy az egybeessen a Mindenszentek és a Halottak Napjával. November 1-je és 2-a nemzeti ünnepnap Mexikóban, valamint a többi dél-amerikai országban. Ezen időszak folyamán az emberek örömmel köszöntik az eltávozott családtagjaik szellemeit.

 

http://www.eseton.org/

 

Leróják tiszteletüket őseik előtt azáltal, hogy felkeresik a sírjaikat, rendet raknak a sírkertekben, virágokat és fákat ültetnek, valamint áldozatokat/adományokat hagynak a síroknál. Ugyanakkor magukra öltik a néhai rokonaik ruháit, koponyát festenek az arcukra vagy csontvázmaszkokat és jelmezeket viselnek, valamint oltárokat építenek az otthonaikba szeretteik iránt érzett tiszteletük jeléül.

 

Az édességeknek, a speciális kenyérnek, valamint ugyanazoknak az ételeknek és italoknak a felajánlása, amit a családtagok életükben szerettek, az oltárra kerülnek a körömvirággal együtt azért, hogy odavonzzák azoknak a családtagoknak a szellemét, akik már átkeltek.

A körömvirágról úgy tartják, hogy vonzzák a szellemeket, ily módon a Halottak Napi ünneplések alkalmával mindenhol láthatóvá válnak.

 

Az egyik legközismertebb módja a Halottak Napi ünneplésnek, hogy csontvázzá változtatjuk magunkat kifinomult sminkkel és álarcokkal. A virágokkal, az élénk színekkel és grafikával kihangsúlyozott, csontvázszerű megjelenés egy drámai képet teremt, amely mostanára a Halottak Napjának ikonjává vált. Ezek megjelenése részben azokon a feldíszített cukorkoponyákon alapszanak, amelyeket a szellemeknek áldozat gyanánt hagytak az oltárokon, illetve részben a La Calavera Catrina-nak (magyarul Catrina Koponyájának) nevezett műalkotás eleme. Ez egy cinkmaratás, amit a 20. század fordulóján készítettek, és a Halál Istennőjét ábrázolja, amint egy nagyon különleges kalapot visel sok-sok virággal. Ez az istenkép évszázadokon át ihlette a lenyűgöző cukorkoponya sminket.

 

Forrás: http://www.halloweenhistory.org/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..