Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A hangok gyógyító ereje

A mantra egy olyan szent hangsor, amit újra meg újra elismételve lehetővé tesszük a hangok és az általuk keltett rezgések számára, hogy egyre mélyebbre és mélyebbre jussanak a tudatalattinkba. Japántól Indián át Egyiptomig mindenhol ismerték és alkalmazták a hangok gyógyító erejét.

 

A mantra szó szanszkrit eredetű és két szótagból tevődik össze. A „man” szótőből ered, melynek jelentése: gondolni, valamint a tra, mely a „trai”-ból származik és jelentése „megvédeni”, vagy „megszabadítani a köteléktől”, vagy ami még izgalmasabb, azt is jelentheti, hogy „megszabadulni az elmétől”.

 

Igazából a szanszkrit nyelv egy szent nyelv, mivel a beavatott mesterek a magasabb tudatállapotban tapasztalt élményeiket és a különféle spirituális jelenségeket írták le vele. A szent nyelven kinyilvánított hangok abban is különböznek a hétköznapi nyelv szavaitól és kifejezéseitől, hogy áthatolnak az analitikus elme szűrőin és közvetlenül hatnak az idegrendszerre, az energiarendszerre, a szellemre és a lélekre különleges – akár spirituális gyógyító – folyamatokat is generálva bennük.

A mantráknak eme képessége teszi őket felbecsülhetetlenné és emiatt lehet speciális terápiákhoz vagy gyakorlatokhoz felhasználni őket.

 

 

A mantrák mindennapi szerepéről annyit, hogy rendszeres alkalmazásukkal folyamatosan kondicionálható a tudatosságunk és ezen keresztül az életlátásunk. Ily módon más szemszögből láthatjuk a saját életünket olyankor is, amikor mások már negatív gondolatmintáiknak engedelmeskednének.

 

A mantrák recitálásának/kántálásának számos előnye ismeretes. Ez nem egyszerűen egy vallási dal vagy spirituálé, hanem bizonyos hangok, a légzés és a ritmikusság olyan kombinációja, amely képes bennünk megváltoztatni az energiák áramlási irányát. A hatékony mantrák élettani és lélektani hatásokat fejtenek ki a testünkre. Lássunk ezek közül néhányat!

 

A mantrák javítják az immunrendszerünk állapotát

 

Vannak olyan mantrák, amelyek számos belső szervet átrezgetnek. Az így keletkezett vibráció stimulálhatja az agyalapi mirigyet, amely számos testi funkcióért felelős. Így többek között a hormontermelésben és az immunrendszer folyamataiban vesz részt.

 

A mantrák megnyugtatják az elmét 

 

Ez is a hormontermeléssel függ össze. A mantrák egyes rezgéseinek segítenek olyan hormonok kiválasztásában, amelyek ellazítják a testet, megnyugtatják az elmét és összeszedettebbé teszik az embert.

 

Egyes mantrák kiegyensúlyozzák a csakrákat

 

Minden egyes csakrának megvannak azok a szent szótagjai vagy hangsorai, amelyek egy hangvillához hasonlóan behangolják őket. Ezek segítségével vissza tudjuk állítani az elhangolódott csakráink alaprezgéseit és valamelyest meg tudjuk tisztítani az energiaközpontjainkat is.

 

 

A mantrák oldhatják a stresszt

 

A kísérletek kimutatták, hogy a mantrák éneklése képes stabilizálni a tudati-agyi működéseket. Ez azért sem túl meglepő, mert a légzéstől kezdve a szívverésen át az egész testünk berezonál mantrázás közben. Vannak kifejezetten olyan szent szótagok, amelyek a szellemi terheltséget és a túlhajszoltságot csökkentik.

 

A lehangoltságon is segíthetnek a mantrák

 

Sokszor életunttá, már-már depresszióssá válhatunk a hétköznapi taposómalomban. Ilyenkor sokat dobhatnak a lelkiállapotunkon a mantrák pozitív és felhangoló hatásai.

 

Mennyit mantrázzunk?

 

A keleti hagyományok szerint egy mantrát általában 108 alkalommal érdemes elismételni külön reggel és külön este, legalább két hónapon keresztül minden nap ahhoz, hogy kisebb áttörést érhessünk el az életünkben. A nagyobb változásokhoz több gyakorlásra van szükség.

 

A 108-as számot védikus számnak tartják, mivel kifejezi a létezés teljességét. Tudományosan is megközelíthető a 108-as szám, minthogy a Nap 108-szor nagyobb a Földnél, illetve a Nap-Föld távolsága jó közelítéssel a Nap átmérőjének 108-szorosa. Számoljunk utána, és meglátjuk, hogy így van.

 

A mantrák éneklésével a világegyetem akaratához tudunk mind jobban igazodni, s ennek köszönhetően a mindent átható energiákkal kerülhetünk közelebbi kapcsolatba.

 

Kipróbálásra ajánlok egy mantát, amit meg is hallgathatsz a YouTube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=43aR6XEPtOc

 

E mantra neve: Tumi Bhaja Re Mana címet viseli.

Ez a szeretet, az odaadás és a szépség szanszkrit hangsora. Úgy tartják, hogy az istenség neveinek ismétlése mind önmagunkon belől, mind kívül, akár szavakkal, akár szavak nélkül, képes megnyitni a szívünket a Legfelső Tudat irányába. Úgy vélem, hogy erre nem csak a 2018-as vénuszi évben, hanem mindig mindenkinek szüksége lehet.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..