Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A harag rossz tanácsadó

Az élőlények néha még akkor is bűnös cselekedetekre kényszerülnek, ha nem akarják. E bűnökre azonban nem a szívben élő felső lélek ösztönzi őket, hanem más oka van, nevezetesen az, hogy az Úr a következő életükben is megáldja őket, s ebben az életükben is megáldotta őket valamilyen negatív karmával. Ha ebből az aspektusból tekintünk az énünkre, akkor egészen újszerű megvilágításba kerül a harag, az irigység és egy sor negatív emberi jellemvonás. Ha pedig megismerjük azokat, akkor meg is érthetjük őket. Ha pedig megértettük, akkor szabad akaratunkból változtathatunk rajtuk!

Első hallásra furcsának tűnhet, hogy mi jó lehet a negatív karmában, vagyis abban, hogy előző életeink rosszul sikerült döntéseinek hatásait az isteni törvények visszahárítják ránk. Csupa szenvedést, gyötrelmet, kínt, bűntudatot, válságot, betegséget és még egy csomó nehézséget idéznek meg a negatív karmikus csírák a lényünkben. Olyanok, mint a mágnes, amely bevonzza a pechet, a balszerencsét, a pánikot és a problémákat. Mindazonáltal, ha mélyebben belegondolunk, akkor ily módon javíthatjuk ki, amit korábban elrontottunk. Valahol belül érezzük is, hogy a karma törvénye jogos. E helyütt talán nem ildomos az igazságos jelzőt használni, tehát maradjunk annyiban, hogy jogos, mert minden a kiegyenlítődésre törekszik. Ezért áldás, ha valaki negatív karmát kap, mert általa legalább törleszthet, fejlődhet és újabb lehetőségeket teremthet. Ha nem kapna esélyt a kijavítására, akkor lennénk csak igazán bajban.

A gondot rendszerint a negatív karma megélése jelenti. Mivel az embernek ritkán jut eszébe egy betegsége vagy egy balesete kapcsán, hogy mekkora áldást kapott, ezért minden helyzetet alapvetően rossznak állít be, amiben őt veszteség éri. Ez helytelen hozzáállás. Egyáltalán nem biztos, hogy valami pusztán attól rossz, hogy minket megpróbáltatással súlyt. Általánosságban az emberre igaz, hogy önfelmentő, illetve hogy kettős mércével mér. Hogyan? Úgy, hogy minden jó dolgot az életében önmagának köszön meg, de minden rosszért külső erőket tesz felelőssé. Ez egy kissé tudathasadásos állapotot eredményez. Ha valaki szeretne ebből a helyzetből kitörni, ajánlom, hogy fogadja meg a következő intelmeket és tanításokat.

A szenvedély egy olyan erő, mely mindig jelen van az életünkben, kifejezetten könnyen mozgásba lendül és művészi módon befolyásolja az emberi elmét. A harag egy olyan erőnem, amely a szenvedélyből fejlődik ki. Szenvedély alatt minden olyan dolgot értek, amely vonzás és taszítás, tehát nem az egyensúly és nem az aranyközépút alapján jön létre. Ilyen például a szimpátia és az antipátia. Így érhető talán, hogy miért olyan alattomos a szenvedély. Az ősi tanítások úgy tartják, hogy a düh a világ mindent felemésztő bűnös ellensége. Oka, hogy amint megtestesül a lélek, a benne található isteni szeretet úgy alakul át kéjjé, mint a tej joghurttá.

A kéj a szenvedély tetőfokának tekinthető. Kéjt sokszor érezhet az ember, mivel ez a fogalom nem szűkíthető le csak a jóféle élvezetekre. Például amikor valaki a saját igazában, vallásában, tudásában stb. hisz megszállottan, akkor is kéjes érzéseket él át. A fő problémát az jelenti, hogy a kielégítetlen kéj haraggá alakul. A haragból illúzió származik. Az illúzió pedig azt eredményezi, hogy az ember folytatja az anyagi létét a visszaszületések sorozata közepette. A bölcsek ezért állítják, hogy a kéj az élőlény legnagyobb ellensége. Egyedül ez készteti a különböző tiszta lelkeket arra, hogy az anyagi világ béklyóiban maradjanak.
 
A harag a tudatlanság része, egyik megnyilvánulási formája. Felismerni nem mindig könnyű, mert van, aki jól leplezi, de előbb vagy utóbb a dühről és más velejárójáról fel lehet ismerni. A cél tehát a felismerés és az átszellemítés, a bennünk található negatívum szublimálása. Az életmód megváltoztatása, az igazi bölcsesség által előírt cselekedetek képesek átemelni a lelket a düh és a harag szakadékain.

Fontos adalék, hogy nem az egó elpusztítása a cél, hanem a visszaszorítása. Az egó szerepe vitathatatlan az anyagi világban, de korántsem mindegy, hogy megvezeti-e az embert vagy sem, s hogy a lélek képes-e beteljesíteni a sorsfeladatát vagy sem.

A harag rossz tanácsadó. Manapság túlságosan könnyen esünk a harag csapdájába. Ha felfedezzük magunkban, akkor emlékezzünk az előbbiekben leírt működésére és a tudatosságunkat latba vetve határozzuk el magunkat, hogy lényünket nem az egó, hanem a magasabb rendű Énünk szolgálatába kívánjuk állítani. Ebbéli eltökéltségünket erősítsük meg rendszeresen. Lehet, hogy hosszúnak tűnik az út, de egy élet áll rendelkezésünkre, hogy tökéletesítsük magunkat.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..