Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A határtalan lények nem viselnek címkéket

„Soha ne tartozz egy tömeghez; Soha nem tartozz egy nemzethez; Soha ne tartozz egy valláshoz; Soha ne tartozz egy rasszhoz! Az egyedüli létezőhöz tartozz! Miért korlátoznád magadat parányivá? Amikor elérhető a teljesség?” – OSHO

 

Ez az idézet a megoldás szinte valamennyi konfliktusra, amely a Föld bolyón felelhető.

 

Egy olyan létező, aki nem köti magát egy címkéhez, valójában szabad. Egy olyan lény, aki nem azonosítja be magát egy címkével, az nem manipulálható külső erők által.

 

4.1

 

Az oszd meg és uralkodja taktika régóta alkalmazott módszer az emberiség manipulálására. S ez egészen addig fog így menni, amíg fel nem hagyunk azzal, hogy az önazonosságunkat címkékhez kapcsoljuk. Az elválasztottság egy illúzió (a kvantum-összefonódottság a bizonyíték erre). Amikor felismerjük, hogy minden kapcsolatban áll egymással; amikor mindenkit saját magunk egyik kifejeződéseként ismerünk fel, akkor hogyan lehetne bárkinek is ártani?

 

„Az, aki megtapasztalja az élet egységét, saját Önvalóját ismeri fel valamennyi létezőben…” – Buddha

 

A legpozitívabb értelemben befolyásos emberek nem kötik az identitásukat címkékhez. Gandhi nem volt „India párti” vagy „Brit ellenes”, hanem szabadság igenlő volt. A fiatalabb Martin Luther King nem volt „fekete párti” vagy „fehér ellenes”, hanem szabadság párti volt. Jézus nem volt keresztény és Buddha sem volt Buddhista. Leonardo da Vincit nem lehet bekategorizálni. A lelkünk nem korlátozódik egy címkére. Ezen emberek mindegyike hihetetlenül egyedi és a feltétel nélküli szeretetet osztották meg mindenkivel.

 

„Magamat hindunak, kereszténynek, muszlimnak, zsidónak, buddhistának és konfuciánusnak tartom.” – Mahatma Gandhi

 

Nem lehetünk egyszerre észlelők és olyanok, akiket észlelnek. Észlelhetjük a testünket, következésképpen mi nem vagyunk azonosak a testünkkel. Érzékelhetjük a gondolatainkat, ebből következik, hogy nem vagyunk azonosak a gondolatainkkal. Tudatok/tudatosságok vagyunk. Miért korlátozzuk magunkat ostoba dolgokra? Minél nagyobb (jel)képre gondolunk, annál kevésbé helytállóak az önazonosságunk hétköznapi címkéi.

 

Mindazonáltal, módfelett naiv volna azt mondani, hogy nincsenek olyan tudatlan emberek, akik ne azonosítanák magukat címkékkel és nem harcolnának olyanokkal, akiket másfajta címkéjűeknek tartanak. De vajon ellenőrzés alatt tudjuk-e tartani, hogy mások milyennek gondolnak bennünket? Természetesen nem. Csak azt tudjuk kontrollálni, hogy mi milyennek gondoljuk magunkat. Te vajon arra alapozod önmagad érzékelését, hogy mások miként tekintenek rád? Amennyiben így áll a helyzet, akkor te bekerülsz ezzel az ő napirendjükbe.

 

Ha arra várunk, hogy mindenki más megváltozzon azért, hogy mi változzunk, akkor tudod mit? Ez sohasem fog megtörténni. Semmi sem változik, amikor a felelősség megoszlik. Nézzünk mélyen magunkba, nem szeretjük a konfliktusokat. Nem akarunk egy „mi ő ellenük” típusú társadalomban élni. Egyikünk sem szeretne. De fenntartunk egy olyan hamis hiedelmet, miszerint „nekik” kell először megváltozniuk ahelyett, hogy mi magunk lennénk a változás.

 

Egy oknál fogva mondta Gandhi ezt: „Legyél te az a változás, amit látni szeretnél a világban” a helyett, hogy „Kívánd azt, hogy a világ megváltozzon körülötted.”

 

A változtatás azzal a valakivel kezdődik, akit a tükörben látsz. Pontosabban, azzal az önmagaddal, aki – bár határtalan lény –, most emberként tapasztalja meg önmagát.

 

Élj úgy, mintha te lennél a példa arra, ahogyan szerinted mindenkinek élnie kellene. Amennyiben nem így teszel, akkor az azt jelenti, hogy szerinted a valóságod nincs az ellenőrzésed alatt. Tényleg ezt hiszed?

 

Ha te nem vállalsz személyes felelősséget azért, hogy te legyél a példa a világban az általad vágyott változásra, akkor te ténylegesen alárendeled magadat a látszatoknak. Miközben ezt teszed, nem csak örökös áldozattá válsz, hanem kitárulkozol és manipulálhatóvá válasz mások rejtett szándékai számára.

 

Lehet, hogy ezt gondolod: „Ja, egy álmodozó szeretnék lenni, aki egy határtalan lényként gondol magára, azonban vannak olyan emberek odakint, akik lehet, hogy majd meggyilkolnak engem csak azért, mert a bőröm sötétebb, mint az övéké.” Szomorú, de ez igaz a világ sok szegletében. Viszont a kérdésem a következő: Vajon hagyod-e majd, hogy a tudatlanság gondolkodási sémája határozza meg azt, hogy te hogyan tekintesz önmagadra? Vajon csak azért fogod felcímkézni magadat, mert mások is címkéket aggatnak rád? Számolj le a címkékkel. Egyszerűen létezz.

 

4.2

 

Nem szabad eltűrnünk az igazságtalanságot. Martin Luther King Jr. ezt mondta: „Bárhol is üsse fel fejét az igazságtalanság, az fenyegetést jelent a mindenütt jelen lévő igazságra.”

Ez azért van így, mert mindannyian össze vagyunk kapcsolva. Nem szabad eltűrnünk a szétválasztottságot sem, mivel ez áll az igazságtalan cselekedetek hátterében.

 

Ahhoz, hogy megsértődjünk az igazságtalanságon, magunkat a tudatlanságnak arra szintjére kell süllyesztenünk, amely kiváltotta az igazságtalanságot.

 

„A legnagyobb bosszú, ha nem hasonlítasz arra, aki az igazságtalanságot elkövette.” – Marcus Aurelius

 

Muszáj felülemelkednünk, s nem engedhetjük meg magunknak, hogy a tudatlanság folyóshomokja visszaráncigáljon.

 

 „A sötétség nem képes kivezetni a sötétségből; erre csupán a fény képes. A gyűlölet nem vezet ki a gyűlöletből; erre csupán a szeretet képes.” – Martin Luther King Jr.

 

A változás te magad légy.

 

Valaki.

 

Utóirat: egy megjegyzés a kultúráról…

 

Csak azért, mert nem azonosítod magadat egyetlen címkével sem, még nem jelenti azt, hogy a kultúrát kidobd az ablakon. A címkékkel való nem azonosulás azzal a szabadsággal ajándékoz meg, amely nem korlátozódik egyetlen kultúra kötelékeire sem. Miként azt Bruce Lee mondotta: „Kösd meg, ami hasznos, utasítsd el, ami nem hasznos, s tedd hozzá azt, ami egyedülálló módon a sajátod.”

 

Igen, a szabadság szó is egy címke. De erre azért van szükség, hogy üzenetét a nyelv korlátai közepette is közvetíteni tudjuk. Ráadásul, senki sem címkézi fel saját magát „szabadként”, ami más részről valóban érdekes dolog.

Forrás: http://www.wakingtimes.com/2014/12/04/infinite-beings-dont-wear-labels/

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..