Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A helybéliek szerint Szíria evakuálja a legtöbb katonai létesítményét Damaszkuszban, felkészülvén a nyugati katonai támadásra

AMMAN, augusztus 28 (Reuters) – Úgy tűnik, hogy Bashar al-Assad elnök erői evakuálták a személyzet javarészét a katonai és a biztonsági parancsnoki főhadiszállásokról Damaszkusz központjában, felkészülvén a nyugati katonai csapásokra – közölték a helyi és az ellenzéki források szerdán.

 

Az USA vezette légi vagy rakétatámadások Szíriában majdnem bizonyosnak látszanak, miután az Egyesült Államok, valamint az európai és közel-keleti szövetségesei feltételezett gáztámadással vádolták Bashar al-Assad elnök erőit, amelyben több száz ember halt meg augusztus 21-én.

 

A főváros közelében állomásozó egységek számos kamiont elkoboztak nyilvánvalóan azért, hogy alternatív helyszínekre szállítsák át a nehézfegyverzetet annak ellenére, hogy nem jelentették a katonai járművek semmilyen számottevő mozgolódását, feltehetően a főbb autópályák közelében zajló súlyos harcok miatt – tette hozzá az egyik forrás.

 

A részben evakuált létesítmények között van az Umayyad (Omajjád) téren található Vezérkari Parancsnoksági Épület, a vele szomszédos légi parancsnokság és a nyugati Kfar Souseh kerületben található biztonsági épületegyüttesek – adták hírül a Szabad Szíriai Hadsereg körzetének lakosait és egy lázadói forrás.

 

A szír katonai hatóságok nyilvánosan nem beszélnek csapatmozgásokról és egy kormányszóvivő sem volt elérhető, hogy kommentárt fűzzön hozzájuk.

 

A vezérkari épület, a legmagasabb szintű katonai főhadiszállások egyike az országban, csökkentett személyzettel működik amióta 2012 szeptemberében a lázadók bombatámadást intéztek ellene.

 

De szerdán szinte senki sem jelentkezett munkára sem ebben, sem más létesítményekben.

 

Azt mondják, hogy az elmúlt 48 órában teherautókat láttak több épület elkordonozott bejáratánál, melyek szemmel láthatóan dokumentumokat és könnyűfegyverzetet szállítottak.

 

„Azt is hallanánk, ha leejtenénk egy tűt a Kfar Souseh kerületben.” – mondta egy helybéli, aki a Kfar Souseh-ban található katonai hírszerzés palesztin szárnyának közelében lakik.

 

Mustafa al-Sheikh dandártábornok, magas rangú katonai disszidens, közölte egy szíriai meg nem nevezett helyről, hogy a Szabad Szír Hadsereg hírszerző gyűléseire alapoz, a vezérkari főnök pedig el lett költöztetve egy alternatív épületegyüttesbe a Damaszkusztól északra lévő Anti-Lebanon-hegység lábaihoz.

 

www.npr.org

 

A különböző parancsnokságok iskolákba és földalatti bunkerekbe lettek átköltöztetve. De nem vagyok biztos abban, hogy ez sok jót fog tenni a rendszernek.” – mondta Sheikh.

 

Egy másik helybéli, aki a Qasioun lábainál lakik, mely egy hegy a városközpontban, amiben az elit testőrgárda egységei állomásoznak, közölte, hogy a tüzérségi dübörgés, amit általában naponta lehetett hallani a Köztársasági Gárda 105. zászlóaljától, szerdán elcsendesedett.

 

„Sok Qasioun-ból származó teherautójuk volt. Úgy tűnik, hogy evakuálták a 105. zászlóalj főhadiszállását.” – mondta egy helybéli.

 

A kelet-damaszkuszi aktivisták azt közölték, hogy a Köztársasági Gárda és a Negyedik Hadosztály részére fenntartott, Somariya és a Mouadamiya elővárosokhoz közeli laktanyákat és lakóépületeket kiürítették és a családok a városba mentek.

 

Abu Ayham, a damaszkuszi Ansar al-Islam nevű lázadó brigád egyik parancsnoka elmondta, hogy a hadsereg vezérkarát és a légi felderítést evakuálták csakúgy, mint a számos felváltva használt laktanya/lakóház épületeket, amelyeket a keleti külvárosokban használt a Köztársasági Gárda és a Negyedik Hadosztály.

 

Tulajdonképpen a hadsereg-parancsnokságot és az ellenőrző épületeket már kiürítették. A (nyugati támadás) fenyegető veszedelme előtt már megtették az óvintézkedéseket, miközben többet dolgoztak az alsóbb szinteken. Az elmúlt 48 órában őket is kiköltöztették.”

 

Forrás: http://www.huffingtonpost.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..