Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Himalája titkos tornyai

Ez a 2003-as dokumentumfilm elkalauzol bennünket Frédérique Darragon felfedezővel arra a vidékre, ami Tibeti Autonóm Terület és Kína Szecsuan Tartományában található, hogy felfedezhessük az ott épített rejtélyes tornyokat.

 

Az építőknek nem volt sem írott nyelvük, sem gépeik. A kutató által végzett szénizotópos kormeghatározó vizsgálatok megerősítették, hogy ezeket 500-1800 évvel ezelőtt emelték. Elképesztő, hogy milyen sok évszázadok át tudtak vészelni ezek egy ilyen földrengésre hajlamos vidéken. Úgy vélik, hogy a tornyok ellenálló képessége csillagformájú kialakításuknak köszönhető, valamint annak az antiszeizmikus építési technikának, amely Kína ezen részére jellemző, ami vegyíti egymással a kőművesmunkát a fadeszkákkal és fagerendákkal. Ezt a módszert a mai napig is alkalmazzák a tradicionális házak építésénél.

 

 

Frédérique látogatást tett a helybéli Qiang (Csiang) népnél, akik egy Kínai Népköztársaság által hivatalosan elismert kisebbséget alkotnak, lélekszámuk eléri a 200 000 főt. A színpompás Qiang nép panteista (a világot és Isten azonosító tanítás, melynek több ágazata ismert), az anyaági leszármazást követi (egy társadalmi csoporton belül a családnév, a rang és a vagyon is női ágon, az anya után öröklődik) és a többférjűség (poliandria) az elfogadott feléjük, továbbá nincs írásrendszerük, következésképpen nem maradt fenn semmi arra vonatkozóan, hogy kik építették a tornyokat.

 

Minél jobban vizsgáljuk e hatalmas térségen fellelhető tornyokat, annál rejtélyesebbé válnak. A mandarin kínai szó ezekre a tornyokra a „jelzőtorony” vagy „jelzőállomás”. Ha ez volna a funkciójuk, akkor vajon miért jut oly sok egy parányi falunak belőlük? Miért vannak a bejárataik a talajtól 30 láb (több mint 9 méter) magasságban?

Ezeknek a vastagfalú építményeknek a belső tere gyakran nagyon szűkös, így nem sok hasznát vehetik magtárként, nem beszélve arról, hogy miként oltalmazhatná a falubelieket a betolókkal szemben.

 

 

Egy antropológiai jellegű film szól a különféle elzárt himalájai népcsoportokról, a mindennapi munkavégzésükről, az évszázadok óta ugyanúgy énekelt dalaikról, melyek megelőzték a buddhizmus és más vallások elterjedését. A film vége táján egy ősi tibeti „égi temetésre” kerül sor, amelynek során az elhunyt testét feldarabolják a felette civakodó keselyűknek. Ritka a szántóföld, gyér a tűzifa, de ezzel a módszerrel semmi sem megy pocsékba. Frédérique a következő megjegyzést fűzi ehhez: „Én így szeretném végezni. Inkább faljanak fel a keselyűk, mint hogy a férgek martaléka legyek… ők (a keselyűk) elvisznek az égbe. Ez nagyon költői.”

 

Eddig a cikk. Saját megjegyzésem: Sok kultúra szokásait ma még egyáltalán nem vagy csak részben értjük. A magam részéről a „tisztességes temetést”, avagy a végtisztesség megadását az egyén vallási meggyőződésétől tenném függővé. Aki a földbe kívánkozik a végső ítéletet várva, annak a föld, aki az égbe kívánkozik, annak a keselyűk vagy éppen a hamvasztás jelenti ezt, és így tovább. Valószínűleg egy-egy vallási eszme vagy hiedelem állhat e tradíciók hátterében. Lelkünk rajta.

 

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article:

https://forbiddenknowledgetv.net/secret-towers-of-the-himalayas/

https://www.youtube.com/watch?v=QqEuYKpKrHU

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..