Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A hipnózis kulisszatitkai

A hipnotizőrök előadásának csúcspontja, amikor egy önként jelentkező testét szuggesztió segítségével olyannyira merevvé teszik, hogy utána az illetőt két szék támlájára lehet fektetni úgy, hogy az alany csak a fejénél és a lábfejénél érintkezik a székek támláival. Erről és sok mágikus esetről szól ez az eszmefuttatás.

 

 

Igazán csak a 18. század második felétől kezdték dokumentálni a hipnózissal kapcsolatos eseteket. Puységur márki például arról számolt be, hogy a hipnotizált ember paranormális képességekkel rendelkezik, illetve érzékeken túli észleleteket produkál. Képes volt reagálni gondolati úton sugallt üzenetekre és információkat tudott szerezni távoli személyekről.

 

Petetin, francia orvos, szintén bizonyította a hipnózis hatékonyságát, amikor is páciensei képesek voltak az ételek ízét megmondani pusztán azok megérintésével, avagy tudták, hogy kinek milyen tárgyak vannak a zsebében. Természetesen akkoriban ezt a módszert még nem hívták hipnózisnak, ezt a nevet egy skót sebész, James Braid adta e technikának egy görög isten, Hüpnosz nyomán.

 

Összességében a módszer bevált. A delejezés hatásait egyre többen demonstrálták és alkalmazták. A londoni University College Hospital professzora, John Ellioston olyan esetekről számolt be, amelyek teljesen ámulatba ejtettek mindenkit. Történt ugyanis, hogy a delejezett betegeken operációkat hajtottak végre. A páciensek a saját bevallásuk szerint nem éreztek fájdalmat, illetve ha igen, akkor csak rendkívül csekély, elviselhető mértékben.

 

Sokan sokféle elméletet találtak ki, amelyekkel próbálták volna megmagyarázni a hipnotikus hatást. Voltak, akik szuggesztióról beszéltek, akadtak, akik mágikus erőkről, megint mások a szellemek beavatkozásairól és az ember kiaknázatlan, okkult képességeiről. Annyit sikerült leszűrni a sokféle teóriából, hogy ez a különös módosult tudatállapot, illetve transzállapot sok ember esetében kiválható, de korántsem egyforma mértékben. Bár valamilyen szinten mindenki fogékony, azonban az igazán érzékeny személyek tényleg csodákra képesek ebben a pszichikai állapotban. Úgy tűnt, hogy az orvoslás – lásd az érzéstelenítés terén elért sikereket –, valamint a spiritizmus megtalálja a közös nevezőt.

 

Mesmer a 19. században azt állította, hogy az emberek delejezhetők. Ebben olyannyira hitt, hogy pácienseit vízbe ültette vasrudak társaságába egy amúgy kellemes, hangulatos környezetben, majd körbesétált, s a páciensei által fogott vasrudakat megérintve átadott valamennyit saját magnetikus erőiből. Mesmer ettől várta a gyógyulásukat. Olyan alkalom is volt, amikor nem kézben tartották a vasrudakat a betegek, hanem a fájós testrészekre helyezték. Summa summarum, a betegek egy része meggyógyult, kisebb részük hisztériás rohamot kapott, de olyan is előfordult, hogy meghaltak a roham hatására.

 

A végzetes esetek elrettentő példaként hatottak sokakra, de korántsem mindenkire. Sigmund Freudra vagy Martin Charcotra például nem, mivel ők bátran hozzányúltak ehhez a kétes eszközhöz, s pszichoanalitikusok lévén alkalmazni kezdték a hipnoterápiát.

Rájöttek, hogy a hipnózis egy alvás közeli állapot, amelyben az ember rendkívül befogadóvá válik bizonyos ingerekre és információkra, s olyan részei lépnek működésbe (például tudatalatti), melyek a hétköznapi tudat számára szinte sohasem hozzáférhetők, illetve uralhatók.

 

Az orvoslás a mai napig alkalmazza a hipnózis értékes hatásait relaxációra, a stressz csökkentésére, bizonyos emlékek felelevenítésére és feloldására, fájdalomcsillapításra, tehát nem csak színpadi kunszt és látványosság ez a technika. Kiváló hatásokat értek el a hipnózis segítségével számos esetben a szenvedélybetegségekről való leszokást és egyes fóbiák legyőzését illetően.

Ezenfelül nem csak a filmvásznon, hanem a való életben is alkalmazzák a hipnózist a bűnüldöző szervek a nyomozások egyes részleteinek felidézésére és a bűntények rekonstruálására.

 

Ami az ezotériát illeti, a regressziós hipnózis segítségével derült fény többek között földönkívüli lényekkel való, különféle típusú találkozásokra. Ezt egyes kutatók nonszensznek tartják, mások azonban éppen ebben látják a bizonyítékokat. A kiszivárogtatott információk alapján a titkos szolgálatok a hipnotikus állapotok széles skáláját ismerik és alkalmazzák. Legalábbis ez derült ki számos olyan, az emberi tudatot manipuláló programból, amelyet az elmúlt évtizedekben végeztek átlagembereken és ügynökön.

Mindenesetre a hipnózis egy olyan terület, amely a jelek szerint kapuként szolgál az emberben szunnyadó rejtett tudatosságokhoz.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..