Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A hivatalnokokba mikrochipeket ültetnek Svédországban

A jövő elérkezett. Valaha a házi kedvencek és a tudományos-fantasztikus filmek territóriuma volt, most pedig az átlagos hivatalnokokba ültetnek chipeket, hogy azt használják a mágneskártyájuk helyett, ha az irodájukba szeretnének bejutni.

 

A jövőbemutató trendet egy Epicentrumnak hívott innovatív nyitott terű irodában alkalmazzák a svédországi Stockholmban, ahol a munkások önként kaphatnak egy parányi RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chipet, ami nem nagyobb egy rizsszemnél és a kezeikbe ültetik.

 

A chip segítségével juthatunk be az épületbe, férhetünk hozzá a fénymásolóhoz és használhatjuk a lifteket, sőt még az ebéd kifizetésére is használhatjuk a földszinti kávézóban, ami a vég kezdete lehet a mágneskártyák és az olyan terminálok számára, mint amilyenekkel a bankkártyás tranzakciókat bonyolítjuk le.

 

Patrick Mesterton, az Epicentrum vezérigazgatója és társalapítója közölte, hogy az együttes munkavégzésre kialakított hivatalt a digitális újítók számára alakították ki és a chip „csupán egy a számos innovatív technológia és azon munkamodell közül, amelyeket elsőként az Epicentrumban vezetnek be.”

„A mikrochip-technológia természetesen önkéntes, de sok alkalmazottunk már bechipeztette magát és használja a technológiát a mindennapi életében.” – mesélte.

 

A képen az AMF Fastigheter vezérigazgatója, Mats Hederos kapja meg a chipjét januárban. Picture: AMF Fastigheter. Source: Supplied

A képen az AMF Fastigheter vezérigazgatója, Mats Hederos kapja meg a chipjét januárban. Picture: AMF Fastigheter. Source: Supplied

 

„Ez egy olyan kézbe ültetett implantátum, amely lehetővé teszi a professzionális információk digitalizálását és kommunikálni lehet általa a különféle készülékekkel mind személyesen, mind az Epicentrumon belül. Mihelyt „beültetik” ezt a chipet, a tagok egy egyszerű kézlegyintéssel kapcsolatba léphetnek az épülettel. Ugyanakkor a chipeket arra is be lehet programozni, hogy elérhetőségeket tároljanak el és mobiltelefon-alkalmazásokkal kommunikáljanak.”

 

Az irodai innovációk sorozatának eme darabja arra is használja a „dolgok internetét”, hogy kiderítse, mikor kell meglocsolni a virágokat vagy mikor kell kitakarítani a szobákat.

 

Az elképzelést a BioNyfiken nevű svéd biovezérléssel foglalkozó csoport vezeti be, amely 8-15 fős „beültető csoportokat” fogad egyszerre chip-behelyezés céljából.

Azt állítják, hogy a céljuk nem más, mint megkönnyíteni a mindennapi életet és szándékaik szerint az, hogy a résztvevők egy közösség részének érezzék magukat.

 

Hannes Sjoblad, úgy becsüli, hogy Svédország szerte nagyjából száz embernek lesz olyan chipje, amilyet korábban már alkalmaztak állatokon és embereken.

Úgy fogalmazott, hogy ez egy ideális megoldás a sokféle pin-kód és a jelszó fenntartásának „kellemetlenségére”.  

 

„Nem volna egyszerű pusztán a kezünkkel való érintés? Ez igazán ösztönös.” – mondta a BBC-nek.

 

Az irodai projekt nem az első eset, amikor chipet ültetnek be kényelmi szempontból. A 25 éves, önmagát feministának nevező Emilott Lantz tavaly év vége felé kapott egy implantátumot egy technikai konferencia részeként 50 társával együtt.

„Nem úgy érzem, mintha ez a jövő lenne – ez a jelen. Számomra az felfoghatatlan, hogy miért nem rendelkeztünk ezzel korábban.” – mesélte a The Local című svéd újságnak.

 

Az MC10 nevű amerikai vállalat olyan digitális tetoválásokat gyárt, amelyek adatokat gyűjtenek be. Picture: Screengrab MC10. Source: Supplied

Az MC10 nevű amerikai vállalat olyan digitális tetoválásokat gyárt, amelyek adatokat gyűjtenek be. Picture: Screengrab MC10. Source: Supplied

 

Mr. Sjöblad ugyanakkor azt is elmondta, hogy semmi meglepő nincs abban, hogy „ez Svédországban történik és nem másutt.”

„A svédek bizonyítottan élen járnak abban, hogy nagyon korán vesznek át új technológiákat és a közhangulat is nagyban hozzájárul az effajta kísérlethez.” – mesélte a The Local-nak.

 

Ez a következő szint a hordozható és az életünk mozzanatait nyomon követő technológiák növekedési tendenciájában, az amerikai MC10 vállalat által gyártott digitális tetoválásokkal együtt, amelyeket rábélyegeznek a testre és adatokat készít a hidratációról és az UV-sugárzásnak való kitettségről, illetve megfigyeli a csecsemő hőmérsékletét is.

 

Azonban, miközben néhányan megragadják ezt az ötletet, addig mások kellemetlenül érezik magukat attól, hogy ez mit is jelenthet a jövőre nézve. Mr. Mesterton elmondta, hogy a chipek nagy nemzetközi figyelmet váltottak ki, viszont túlságosan korai volna arról töprengeni, hogy vajon ez normává válik-e majd a jövőben, vagy sem.

 

„Bizonyára sok olyan gyakorlatias módot fogunk találni, amelyek révén az emberiség hasznára fordítható ezt a technológia. Példának okáért, felhasználhatjuk autók vagy kerékpárok kinyitására a hagyományos kártyák helyett, illetve alkalmazhatjuk az orvostudomány területén is, hogy csak néhány példát említsünk.”

 

Forrás: www.news.com

Forrás: Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..