Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Holdon található víz valószínűleg a Földről származik, állítja egy tanulmány

Az Apolló küldetések során a Holdról hozott sziklák árulkodó kémiai jeleket hordoznak.

 

Egy népszerű tudományos elmélet szerint a Holdon egyáltalán nem volt víz, amikor az a proto-Föld és egy másik bolygószerű objektum hatalmas összeütközése során létrejövő törmelékekből megformálódott.

 

A Hold szikláinak egyik elemzése azt állítja, hogy a Holdon és a Földön található víz eredetileg ugyanarról a helyről származhat.

Alberta Saal, a Science online felületén, csütörtökön közzétett tanulmány vezetője elmondta, hogy ez a felfedezés azt jelenti, hogy a Holdról származó víz nagy valószínűséggel magáról a Földről ered.

 

Ez az eshetőség arra késztette a tudósokat, hogy fontolják meg ismét a Hold legkorábbi kialakulásáról szóló, régóta fennálló teóriának a részleteit.

 

A népszerű elmélet szerint a Hold a 4,5 milliárd évvel ezelőtt hátra maradt törmelékekből rakódott össze, amikor egy hatalmas objektum – minden bizonnyal egy Mars-méretű, bolygószerű szikla – nekiütközött annak a „proto-Földnek”, amelyből a mi planétánk született. Az elmélet szerint ez a becsapódás akkora hőmérsékletet idézett elő, hogy a víz és az olyan elemek, mint a hidrogén, melyek a víz kialakulásához szükségeltetnek, elpárologtak az űrbe, és teljesen szárazon hagyták hátra maguk után a Holdat.

 


Ez az elektronmikroszkóppal készített felvétel egy olivin kristályban rekedt, olvadt zárványt – üvegbuborékot – mutat, amelyet egy holdsziklában hozott vissza küldetéséről az Apolló 17. A megolvadt zárványban található alapvető kristályok az olivin és az ilmenit finom keveréke. (John Armstrong/Geophysical Laboratory/Carnegie Institution of Washington) – http://www.cbc.ca/


 

Azóta a NASA jelentős mennyiségű vizet talált mind a Hold feszínén, mind az alatt, de ezzel kapcsolatban számos tudós úgy okoskodott, hogy az csak jóval a Hold kialakulása után, egy üstökös révén kerülhetett oda.

Azonban, Saal, a Brown Egyetem geokémikusa, azt mondta, hogy a „legegyszerűbb magyarázat” erre a felfedezésre az, hogy a nagy becsapódás idejében a proto-Földön már volt víz.

 

„Ennek a víznek egy része megmaradt a becsapódás után és ez az, amit a Holdon vizsgálunk.” – jelentette ki a közleményében.

 

Amennyiben így áll a helyzet, akkor ez azt sugallja, hogy bizonyos illékony gázok túlélhetik az objektumok nagy összeütközéseit az űrben, szemben a jelenlegi tudományos elmélettel.

 

A NASA 2009-ben bámulatos mennyiségű vízre bukkant a Holdon, amikor egy megfáradt rakéta belezuhant a Hold Cabeus kráterébe, s a NASA olyan víztartalmat mért, amely a törmelékfelhőből származott. A Holdkrátereket Megfigyelő és Vizsgáló Műhold, amit annak meghatározására fejlesztettek ki, hogy meghatározza, van-e a Hold pólusainál víz, 155 liter jeget és párát érzékelt a rakéta becsapódásának következtében.

 

http://i.space.com/

 

Üvegbuborékokban rekedt víz

 

2011-ben az Erik Hauri, a Washington D. C.-ben levő Carnegie Intézet geokémikusa által vezetett csapat az 1970-es évek elején az Apolló 15 és 17 küldetés által hozott, néhány holdsziklában található kristályokban rekedt, olvadt üvegbuborékokat vizsgálta. Az ilyen gázbuborékokban rekedt gázok és víz nem tudott megszökni és fenn tudott maradni évmilliárdokon keresztül.

 

A tanulmány kimutatta, hogy az olvadt zárványoknak nevezett buborékok ugyanannyi vizet tartalmaznak, mint a Föld óceánjainak aljzatán alakot öltő láva.

 

A legutóbbi tanulmány megvizsgálta a buborékokban fogságba esett víz kémiai jellegzetességeit. A víz hidrogénből és oxigénből tevődik össze, s a hidrogén két formában vagy izotópban kerülhet bele – egy gyakoribb, könnyebb formában és egy deutériumként ismert, nehezebb formában. A nehézhidrogén (deutérium) aránya egy olyan kémiai jellegzetesség, ami következtetni enged a víz eredetére.

 

Ebben az esetben a buborékok viszonylag alacsony deutérium-tartalma passzol a Jupiter közelében található kisbolygó-övből származó ősi meteoritokban, azaz a széntartalmú kondritokban található arányhoz. Saal szerint a Földön található víz legalább 98%-a a széntartalmú (C-típusú) kondritokból származik.

 

A lenyomatok kizárják annak a lehetőségét, hogy a holdsziklákban található víz üstökösből származzon, mivel az üstökösök víztartalma tipikusan magas deutérium/nehézhidrogén arányt mutat.

 

A tanulmányt a NASA kozmokémiai és LASER programja, valamint a Brown/MIT NASA Holdkutató tudományos Intézete finanszírozta.

 

forrás: http://www.cbc.ca/

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..