Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A hopi indiánok jövendölése

Ismerkedjünk meg egy picit közelebbről a hopi indiánokkal, mert olyan nem mindennapi nyelvük, múltjuk és próféciáik vannak, amelyek egyre jobban elgondolkodtatják a néprajzkutatókat, a nyelvészeket és a spiritualitás iránt fogékony, szabadgondolkodású embereket.

 

hopi indiánok jövendölése1

 

A hopi indiánok önazonossága ott kezdődik, hogy legendáriumaik és mítoszaik dokumentálják, hogy ők maguk az amerikai kontinens legősibb lakói. Ez annyiban helyálló is, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint, a hopi települések a legrégebbiek a ma ismertek közül, melyeket valaha is találtak az Újvilágban. Szellemiségükre és egész életvitelükre jellemző, hogy mindig is a tökéletes harmónia kialakítására és fenntartására törekedtek mind önmagukkal, mind a családjukkal, mind a törzsükkel, mint pedig a természettel kapcsolatban.

Létezik egy elmélet, a Sapir-Whorf hipotézis, mely kimondja, hogy anyanyelvünk nem pusztán az elménkben megfogalmazódó gondolatainknak a formába öntésére szolgál, hanem magának a gondolkodásunknak is a meghatározója, mi több, kialakítója és behatárolója egyszerre. Vagyis aszerint, hogy ki milyen nyelvet sajátít el élete folyamán először, teljesen másként fog hozzáállni az életéhet, az élete dolgaihoz, egészen eltérő viszonyokat alakíthat ki a sorsával, mást vehet észre, másként elemezheti, értelmezheti a világ jelenségeit és sajátságos alapokra építheti a tudati konstrukcióit. Egyszerűen arról van szó, hogy a rejtett nyelvi törvények eleve meghatározzák a tudatállapotainkat. Ha ebbe mélyebben belegondolunk, akkor tényleg igazolhatjuk ezt az elméletet.

 

hopi indiánok jövendölése2

 

Sokszor a fordítók arra panaszkodnak, hogy milyen nehézségükbe ütközik átültetni az egyik nyelvről a másikra a gondolatokat és az érzéseket, s hogy szinte áthághatatlanok bizonyos nyelvi akadályok. Bizonyos avant-garde nyelvtanárok ezért nem is a szigorú grammatikára helyezik a hangsúlyt, hanem az adott nyelv belső szerkezetének a megértésére és a szóban forgó nyelven történő gondolkodás elsajátítására fókuszálnak. E mögött az a gondolat húzódik meg, hogy a nyelv szerkezeti különbségei világszemléleti különbségeknek felelnek meg. A hopi indiánok nyelvében például nem találkozhatunk a nálunk megszokott igeidőkkel: múlt, jelen és jövő. Mindazonáltal, a jelen idő kifejezésére sokkal szélesebb repertoár áll a rendelkezésükre, minekután lényegesen árnyaltabban képesek kifejezni magukat.

Másik tipikus különbség, hogy nem alkalmaznak téri metaforákat időtartam kifejezésére. Tehát egy hopi nem mond olyan, hogy „hosszan beszél” valaki, mert neki a hossz az térmérték és nem időmérték. Ebből következik a hopik spirituális szemlélete: ők kizárólag az események egymásutániságában, egymásra következésében gondolkodnak. Számukra az idő nem mérhető és nincsenek határai.

Ebből fakadóan nem lehet időt vesztegetni, vagy időt spórolni, vagy időt adni. Ugyanez érvényes az élőlényekre is. Nem lényeges tényező náluk, hogy egy növény mennyi idő alatt nő ki, csupán az számít, hogy kinő. Ehhez hasonlóan gondolkodnak a házépítésről, a gyermeknevelésről, a barátságról és az ember lelki világáról.

A hopi indiánokat fejlett varázslók vezették, akik jó pár próféciában jövendölték meg a világ alakulását, azaz előre látták az események fordulatos egymásutániságát. Számukra a jóslás nem valószínűség-számítás volt, hanem egy másként megnyilvánuló realitásba (valóságszintbe) való bepillantás.

 

hopi indiánok jövendölése3

 

A hopi indián prófécia kilenc előjelet különböztet meg:

 

1.) “Elmondjuk a fehér bőrű embereknek: Pahana visszatérését. Fehér ember, ez a Föld nem a te tulajdonod, nem lehet azé, aki mennydörgéssel megöli ellenfeleit.”Ez szerintem a tűzfegyverek használatára utal.
2.) “Amikor a Földünkön hangoskodó, letakart, forgó szerkezetek gördülnek át.”Ez értelmezhető az ipari-technikai forradalom vívmányainak a találmányaira is akár.
3.) “Furcsa barmok érkeznek, hatalmas számban, olyanok, mint a bölények, de sokkal nagyobb szarvvakkal, és széttapossák földjeinket.”Amerikában az európaiak bevándorlás nyomán kerültek el a háziasított állatok, mint például a marha.
4.) “Földünket vaskígyók keresztezik majd.”Szinte szó szerint a vasutak leírását olvashatjuk a próféciában.
5.) “Földünket, át- meg átszelik hatalmas égi pókhálók.”Égi pókhálók alatt érhetjük a hírközlés és tömegkommunikáció megannyi találmányát. Úgy, mint a villanyáramot, a telefont, vagy akár az Internetet.

 

6.) “Földünket kőfolyók öntik el, melyek tükrözni fogják a Napot.”Kőből, aszfaltból vagy betonból készült utak hálózatára utalhatnak e sorok.

 

 

7.) “Hallani fogjátok, amint a tenger fekete színben tér vissza, s emiatt rengeteg élőlény pusztul el.”Ez lehet a kőolaj által szennyezett tenger rémképe is.

 

8.) „Sok fiatalt fogtok látni, akik hosszú hajat viselnek, akár a mi embereink. Idejönnek (tanulni) és megszeretik a mi törzsi rendszerünket. Arról tanulnak majd tőlünk, hogy hogyan érhetik el bölcsességük útját.”Kutatók, tudósok és az emberiség új, spiritualizálódni vágyó nemzedéke lehet az említett fiatalság.

 

9.) „Majd meghalljátok a Föld feletti, mennyei lakóhelyeteket, ahogy az, nagy robajjal leszáll.
Úgy jelenik meg számotokra, mint egy Kék Csillag!
Nagyon gyorsan eljön, eljön ez az idő, számotokra is, és a Hopi emberek szertartásai, gyűlései, akkor mind megszűnnek.”

 

Ez a Kék Csillag lehet egy természeti képződmény, mint például egy üstökös vagy kisbolygó, ugyanakkor egy űrhajó is.

 

hopi indiánok jövendölése5
A hopi prófécia arról számol be, hogy amikor a Kék Csillag visszatér, magával hozza a tűzet – a szoláris energiát! –, amely elégeti a negyedik világkorszakot és elindítja az ötödiket. E szerint a hopi jóslatok egybeesnek a maják jövendöléseivel.

De van valami, amiben el is tér a maja verziótól. Nevezetesen, a negyedik, tehát a jelenleg is tartó korszakunk lezárulásának módja még befolyásolható és a Teremtőtől függ, hogy milyen úton-módon zajlik le a világváltás. E tekintetben a hopi jövendölés jóval optimistább, mint a maja. De mindig tegyük azért hozzá, hogy mi feltételezzük és abból indulunk ki, hogy a teljes képet helyesen értelmezzük.

 

Megjegyzés:

A hopi rezervátum, a hopi és tewa indiánok területe Arizonában, Navajo és Coconino megyékben, amelyet a navajo indián rezervátum teljesen körülvesz. A rezervátum az állam északkeleti részén fekszik, s területe 6 557,262 km². Az U.S. Census Bureau 2000. becslései szerint lakóinak száma 6 946 fő volt.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..