Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Húsvét-szigeti Rongorongo

Az ősi rejtélyek lelőhelyei között számon tartott Húsvét-sziget kétségtelenül a világ egyik legősibb enigmatikus helyszíne. 1888-ban annektálta Chile, azóta hozzá tartozik. Szerintem hozzám hasonlóan sok kutató álma eljutni erre a mesés szigetre és töltődni annak energiáiból.

 

Az ősi rejtélyek és vallások amatőr kutatójaként nem fogadok el minden választ és koncepciót kapásból szűretlenül és kritikátlanul, mivel tapasztalatom szerint az ősi rejtélyek sokszor nem a mi életszemléletünkkel, kutatási módszereinkkel, előítéleteinkkel és ismereteinkkel fejthetők meg, hanem csakis akkor, ha képesek vagyunk az adott korba „visszautazni”, és az ott élők gondolkodását, világképét és életszemléletét elsajátítani. Amennyiben erre nem vagyunk képek vagy hajlandók, akkor a rejtély – őszintén szólva – merő spekuláció vagy csupán egy jól-rosszul hangzó elmélet marad. Nem beszélve arról, amikor a vezető szakértők olykor-olykor szándékosan elrejtik, elfedik, mellőzik vagy szándékosan félremagyarázzák az eredeti, valódi és hiteles misztériumokat.

 

A Húsvét-sziget eddig megtalált 887 (!) szobrával is ez a helyzet. Magyarázatokból jól állunk, de sokszor azt érzem, hogy az archeológiai állásfoglalások hibásak. Pontosabban fogalmazva, nem kapnak elég teret és felületet azok a képzett geológusok és igazságkeresők, akik nem értenek egyet azzal az elmélettel, mely szerint a Húsvét-szigeten található kőkolosszusokat nem cirka 1500 évvel ezelőtt a szigetet elsőként elfoglaló polinézek emelték és véstek rájuk különféle szimbólumokat, majd pediglen ők temették el egy részüket, s e bennszülöttek leszármazottjaival találkoztak az első európaiak 1722-ben.

 

Van olyan geológus, aki megvizsgálta a helyszínt és azon a véleményen van, hogy a moai-k (így hívják a szobrokat) köré rakódott üledékek rétegei és az erózió nyomai alapján sokkal régebbi korokban készülhettek. Ezt a következtetést támasztja alá például az a tény, hogy néhány moai-t hat méteres vastagságú üledék alól bányásztak ki. Az üledékképződés eme magas szintje pedig azt támasztja alá, hogy jóval több, mint 1500 évesek ezek a szoboróriások.

 

Ezenkívül az sem túlzottan hihető, hogy egy törzsi vezető csak úgy magától találta volna ki a szobrok kifaragásának, szállításának és felállításának a szorgos munkáját valamilyen közösségépítő kultusz nevében. Mert akkor azt is meg kellene válaszolni, hogy hogyan építették, s hogy milyen céllal emelték az alacsony, vaskos, kő „házaikat”, amelyek furcsamód hasonlítanak a modern kori óvóhelyekhez, illetve légvédelmi bunkerekhez. Vajon miért foglalták el a bennszülöttek olykor a sziget természetes barlangjait? Féltek valamitől, mondjuk egy természeti jelenségtől, avagy valakiktől, teszem azt, égből alászálló idegenektől?

 

 

Miért nem vesszük figyelembe azokat a beszámolókat, melyek az ősi időkben itt élő óriásokról szólnak? Nem fér bele a világképünkbe, vagy a fejünkbe? Mi van akkor, ha igazak a helyi legendák és az ősök tiszteletére emelték az egykori szigetlakók a közel 900 szobrot? Talán valahol legbelül hasonlítani is akartak rájuk, de minden bizonnyal emlékezni és emlékeztetni szerettek volna Rapa Nui nagy elődeire.

 

Nem érdemes elsiklani afelett, hogy 1860-ig a szigeten gyakorolták a madárember-kultuszt. (Tangata manu).

Makemake volt a teremtő istenség neve. S most kapaszkodjunk meg, Makemake a helyi egyistenhívő vallás központi alakja! (Érdekesség: A make szó az angolban teremt, létrehoz jelentéssel is bír.) A teremtő isten leszármazottjaiból lettek azután a törzsfők. Tehát a kormányzás szakrális égi felhatalmazottság szerint működött.

Aku-aku a szent család barlangjainak a védelmezője.

Moai-kava-kava nem más, mint Hanau epe, vagyis a hosszú fülűek szellemembere.

Hekai ite umu pare haonga takapu Hanau ene kai noruego” pedig egy olyan szent dal, amit az Aku-aku lecsillapítására énekeltek el, mielőtt a szent család barlangjába léptek volna.

Érdekes, hogy szent családdal találkozunk itt is, miként sok más vallásban is.

 

A 19. században fedezték fel a szigeten a rongorongo írást, amiről valójában azt sem tudjuk, hogy micsoda. Lehet írásfajta vagy valamilyen más szimbólumrendszer. Azért nem állíthatunk semmit biztosan, mert egyelőre senkinek sem sikerült megfejtenie, lévén, kevés az írott anyag (mindösszesen 25 fatábla), miként az ötlet is velük kapcsolatban. A helyiek azt mesélik, hogy a legendás Hotu Matu tanította meg a használatukat. Bárhogy is volt, a tudósok jelenleg mereven elutasítják ezt a babonát. Megjegyzem jópofa babona és időtöltés lehetett a faragásuk, tekintve, hogy 25 tábláról beszélnek, amelyek összesen 14 ezer írásjelet biztosan tartalmaznak – ennyit már beazonosítottak –, és ún. busztrofedon sorrendben követik egymást a jelek, ami azt jelenti, hogy a sor végén a jelek az ellenkező irányban folytatódnak az új sorban, de a korábbiakhoz képest fejjel lefelé. Ráadásul közel s távol hasonló írásra soha nem akadtak a kutatók.

Ebből is látszik, hogy sok mindent nem ismerünk és nem értünk az ősi rejtélyekkel kapcsolatban. Rapa Nui, a Világ közepe még megfejtésre vár. Több alázat, nagyobb nyitottság és sok ráhangolódás szükségeltetik a felfedésükhöz.

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..