Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Jordániai-sivatagban található hatalmas körök fejtörést okoznak a régészeknek

Több sejtelmes óriási kört fedeztek fel a Jordániai-sivatagban.

Ezek a Nagy Körök – ahogy nevezik őket – világosan kivehetők a műhold-felvételeken. A körök átmérői 720 és 1490 láb (220 és 455 méter) között mozognak.

 

A nyolc legnagyobbat Jordánia közép-nyugati részén jegyezték fel a Wadi el-Hasa és a Shara szakadék pereme között. Ez egy olyan második csoport, amit négy Nagy Kör alkot és pontosan az Azraq-oázis északi részén található az ország közép-keleti térségében. Ráadásul, egy még újabb Nagy Körre lettek figyelmesek a szíriai Homs közelében 2002-ben készült műholdképeken.

 

 

Így most már mindenki eltöprenghet azon, hogy kik és milyen okkal készítették ezeket a köralakzatokat. Jelen pillanatban ez egy olyan kérdés, amelyet az archeológusok sem tudnak megválaszolni. A tudósok abban bíznak, hogy egy behatóbb vizsgálat révén majd sikerülhet többet megtudniuk a rejtélyes körökről, ideértve a korukat is. Mind a képi elemzése, mind a helyszínen talált tárgyi leletek arra engednek következtetni, hogy a körök legalább 2000 évesek, de akár jóval régebbiek is lehetnek. Elképzelhető, hogy a történelem előtti időkben készítették őket, még az írásbeliség feltalálását megelőzően. – jelentették ki a tudósok.

 

 

Az első köröket még az 1920-as években kapták lencsevégre a levegőből. Az 1930-ban, 1953-ban és 2002-ben történt vizsgálatok azóta még több részlettel ajándékoztak meg minket a körök méretét, formáját és elhelyezkedését illetően.

 

A nyugat-ausztráliai régészek 12 jordániai és több új szíriai kört dokumentáltak, s most próbaképpen még inkább felhívják rájuk az emberek figyelmét azért, hogy többet tudhassanak meg a rendeltetésükről.

 

Szerény kutatás irányul ezekre a struktúrákra, sok tudós pedig még a létezésükről sem tud, de ez hamarosan megváltozhat.

 

Összességében, nyolc nagy kört jegyeztek fel Jordánia közép-nyugati részén a Wadi el-Hasa és a Shara szakadék pereme között. Ez egy olyan második csoport, amit négy Nagy Kör alkot és pontosan az Azraq-oázis északi részén található az ország közép-keleti térségében.

 

Ráadásul, egy még újabb Nagy Körre lettek figyelmesek a szíriai Homs közelében 2002-ben készült műholdképeken.

 

„A Közel-Keleti táj gazdagon tarkított kör alakú, illetve kör jellegű kőépítményekkel.” – fejtette ki David Kennedy vezető tudós, a University of Western Australia professzora.

 

 

„A legtöbb kör kezdetleges, ugyanakkor sok egyértelműen precíz geometriai szándékkal készült, még ha gyakran kissé torzak is.”

 

A professzor azzal folytatta, hogy a körök szerkezete egyszerű, ugyanakkor jellegzetes módon olyan vágatlan sziklából álló alacsony falakból készültek, melyek csupán pár láb (kb. 1 méter) magasak. A körök eredetileg nem rendelkeztek bejáratokkal, így az embereknek valószínűleg át kellett ugraniuk a falakon, ha be akartak jutni a körök belsejébe.

 

Némely kör pontosságát elnézve, a kialakításuk nem lehetett könnyű feladat és körülbelül egy tucat munkásra volt szükség az elkészítésükhöz.

 

Kennedy professzor így magyarázta: „Minden bizonnyal egy építész tervezte meg a köröket oly módon, hogy egy, a középpontban elhelyezett póznához kötelet erősített.”

 

„Néhány kör nagyobb alaposságról tanúskodik, mivel a durván megmunkált köveket megszabott irányokba állították.” – tette hozzá a professzor.

 

A Nagy Kört oly módon helyezték el, hogy a kör közepén álló ember szeme elé egy panorámakép táruljon arról a medencéről, amelyet valaha gabonamezők és falvak tarkítottak. Ez talán „fontos szerepet játszhatott a körbekerített hely kialakításában”. Miközben a Nagy Körök célja továbbra is az ismeretlenség homályába burkolózik, a Kennedy-féle csapat által folytatott kutatás bizonyítja, hogy az alkotások a kőépítményekben gazdag táj részét képezték. A csapat több ezer kőépítményt fedezett fel Jordániában és a Közel-Keleten. Ezek különféle alakzatokat öltenek.

 

A csapat által irányított légi fényképezés, a Google Earth-höz hasonlóan a helyszínekről készült műholdfelvételekkel egyesítve, sok felfedezést tett lehetővé. „Mihelyt elérjük a néhány száz lábnyi magasságot, minden összeáll. Váratlanul megpillanthatjuk a keresett formákat.” – mondotta Kennedy.

 

A tudósok most abban reménykednek, hogy idővel képesek lesznek megfejteni a Jordániai-sivatagban található enigmatikus nagy körök rejtélyét.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/circlesjordandesert.php#ixzz3I0Pcj2iM

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!  

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..