Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A jövő energiái

Melyik jövőbeli energiaforrás fog megoldást nyújtani az energiaválságunkra?

Erre a kérdésre Michio Kaku válaszol.

 

Több száz javaslat létezik az energiaválság megoldására, sok közülük hamis, ámde néhányuknak valóban van létjogosultsága. Amikor például a fúzióról, a meleg fúzióról beszélünk, akkor egyúttal a 2019-es évről beszélünk, amikor a nemzetközi kísérleti fúziós reaktor online-ra lesz kapcsolva Franciaországban.

Kiderült, hogy az Európai Unió, az USA, Japán, Korea és Oroszország közös pénzalapot létesítenek azon célból, hogy megépítsék a világ legnagyobb fúziós reaktorát Dél-Franciaországban azért, hogy bebizonyítsák, hogy ténylegesen nullszaldósok lehetünk, ami ugyanannyi energiát állít elő, mint amennyit befektetünk. Ezután a következő generációt demó-reaktornak fogják hívni, amely valójában nettó energiát állít elő. Így, ha minden jól megy, akkor ez azt jelenti, hogy talán 2030-ra, vagy esetleg 2040-re kereskedelmi célú fúziós reaktoraink lehetnek. Nem kis hordozható dolgok lesznek ezek, amiket belehelyezhetünk egy autóba, hanem hatalmas tárgyak, amelyek elképesztően nagy mennyiségű tengervizet fognak használni, megtisztítani azáltal, hogy kinyernek bizonyos kémiai anyagokat a tengervízből, s egyesítik a trícium-deutériumot azért, hogy villamos energiát állítsanak elő és olyan elektromosságot, amely belemegy az üzemanyagcelláinkba, feltölti az elektromos akkumulátorainkat, s energiával látja el a modern társadalmunkat.

 

http://web.mit.edu/

 

Mostanáig néhány ember támogatta a hideg fúziót, de a legtöbb fizikus nem hisz abban, hogy a hidegfúzió működhetne. Én nyitott vagyok iránta, de a lényeg, hogy a dolgoknak reprodukálhatóknak kell lenniük igény szerint. Azok az emberek, akik kijelentették, hogy elérték a hidegfúziót laboratóriumi körülmények között – a fúziót egy pohár vízben –, az eredményeiket nem tudták megismételni más laboratóriumokban. Az ilyen kutató azt akarja, hogy vegyünk egy autót, ami ha ráadjuk a gyújtást, akkor olykor működik, olykor pedig nem? Ez nem egy megvalósítható kereskedelmi technológia. Tehát, amíg nincs nekünk megismételhető, letesztelhető és megcáfolhatatlan hideg fúziónk, addig a tudósok természetesen egy kissé szkeptikusok lesznek.

 

Jelenleg arról beszélnek egyesek, hogy mi a helyzet a semmiből származó energiával?

Ezt a szabad/ingyen energiát jelenti, vagyis energiát az éterből. Nos, kiderült, hogy a vákuumnak igenis van valamennyi energiája. Ezt hívják sötét energiának, ami szenzációként robbant be a fizikusok világába. Ma már tudjuk, hogy az üres térnek kiszámítható mennyiségű energiája van, amely hozzá társul. Azonban, és ez egy óriási „azonban”, ez rendkívül csekélyke. Hatalmas kozmológiai léptékekben ez az energia gravitáció-ellenes, sőt még tulajdonképpen el is tolja egymástól a galaxisokat. És ez az, amiért a világegyetem tágul. Az univerzum azért tágul, mert a semmi energiája, a sötét energia, széttolja a galaxisokat. Sötét energia megtalálható ebben a szobában, de az rendkívül csekély, olyan kicsi, hogy nem lehet közönséges használatra begyűjteni.

 

Forrás: youtube

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..